60 jaar schaatsclub Gouda in september 2022

Door Gerrit Schinkel

(Verscheen eerder in Goudse Post/Kontakt van woensdag 28 september 2022)

In 1962 besluiten de heren De Redelijkheid, Kaptein, Frederiks en Verdoold een training voor schaatsenrijders uit de regio Gouda-Lekkerkerk te organiseren. De heren zetten hun plannen uiteen tijdens een openbare bijeenkomst in hotel-restaurant ‘De Kroon’ op de Kleiweg in Gouda. Op deze bijeenkomst neemt men het besluit tot oprichting van de afdeling Gouda van de NVBHS (Nederlandse Vereniging ter Bevordering van het Hardrijden op de Schaats).

Zaterdag 1 oktober a.s. is het precies 60 jaar geleden dat Schaatsclub Gouda werd opgericht. Een mooie gelegenheid om met interim voorzitter Jan Revet en oud-voorzitter Hugo Vos te praten over het verleden en de toekomst van SC Gouda. 

Jan en Hugo diepen verhalen op uit het prille begin van de schaatsclub. De eerste schaatstrainingen werden gegeven in het oude veilinggebouw aan de Bodegraafse straatweg (tegenwoordig Breevaarthoek). Later ging men wekelijks op de zondagochtend om 06.00 uur met de bus naar Den Haag om bij Hokij te gaan trainen. De eerste clubwedstrijden werden gehouden op 10 januari 1967 op de natuurijsbaan ‘Daar bij die molen’, langs de Provinciale weg tussen Gouda en Haastrecht, op het weiland van boer Schoonderwoerd.

Eerste lichting jeugdschaatsers 1972-1973

Met de komst van de Jaap Edenbaan in Amsterdam groeide de belangstelling voor het langebaanschaatsen en mede daardoor groeide ook het ledenaantal van SC Gouda. Na 1970 verhuist de club voor haar trainingen naar de kunstijsbaan in Utrecht en in 1972 start men met jeugdschaatsen.

Bg Deventer

Bekende leden

Pauline van Deutekom gehuldigd in Gouda als wereldkampioen

Ik memoreer dat SC Gouda vanaf de jaren ’70 een groot aantal internationale toppers heeft voortgebracht. De namen van Jan Bazen, Ingrid Paul, Andrea Nuyt, Paulien van Deutekom en Ted-Jan Bloemen passeren de revue. Schaats(t)ers met nationale- , Europese- , wereld- en olympische titels op hun palmares. Zowel Revet als Vos vinden het bijzonder dat de club zoveel talenten had. En nog hebben natuurlijk want tegenwoordig timmeren Tom den Heijer, Sjoerd den Hertog en Timo Verkaik ook behoorlijk aan de weg. “We leveren ruwe diamanten af en mooi dat ze doorgroeien. Ze zijn uiteraard niet te behouden voor ons maar SC Gouda profiteert  van de eer die deze toppers ons hebben bezorgd. Zij blijven verbonden aan de club en zijn allemaal benoemd tot erelid. We denken nog met plezier terug aan die tijd dat ze als guppy op doorlopers bij ons aan kwamen lopen”.

Sjoerd de Hertog (Gouda; 1991) in de oranje leiderstrui van de KPN Marathon Cup in 2019

Inlineskaten

Lianne van Loon wereldkampioen marathon in 2022

Een relatief nieuwe loot binnen de vereniging is het inlineskaten. Zo’n 15 jaar geleden klopte een aantal enthousiastelingen bij het bestuur aan om ook bij SC Gouda inlineskaten mogelijk te maken. Het bestuur ging, onder bepaalde voorwaarden, akkoord en in 2012 werd het officieel in de statuten vastgelegd. De komst van de wielerbaan van GRTC Excelsior heeft ook bijgedragen aan de stijgende populariteit van het inlineskaten. Vol trots vertellen Revet en Vos over het grote talent Lianne van Loon, die deze maand bij het EK Inlineskaten in Italië een gouden medaille op de marathon veroverde.

SC Gouda heeft 300 leden

SC Gouda is volgens de heren de coronacrisis redelijk doorgekomen. Helaas mochten er geen wedstrijden worden gereden, maar lessen en trainingen waren, via bloktijden en onder strenge voorwaarden, gelukkig wel mogelijk.

SC Gouda telt nu ruim 300 leden. Het jongste lid is 6 jaar en het oudste lid 88 jaar.

Trainingsfaciliteiten

SC Gouda traint In Den Haag en Utrecht en de inlineskaters op de wielerbaan van GRTC Excelsior. Ik ben benieuwd of de club nooit droomt van een eigen accommodatie. Revet zegt dat de club een goede samenwerking heeft met GRTC Excelsior en hij spreekt de hoop uit die samenwerking te intensiveren. “Er loopt volgens hem nog wel een onderzoek naar de haalbaarheid van een overdekte ijsbaan in de omgeving van Gouda, maar zeker gezien de huidige torenhoge gasprijzen hebben overdekte ijsbanen het al zo moeilijk dat ik niet direct, ondanks onze wens, een nieuwe ijsbaan zie komen”.

Toekomst SC Gouda

Op mijn vraag hoe de toekomst van SC Gouda er uitziet antwoorden de heren dat het (langebaan) schaatsen wel eens onder druk zou komen staan als gevolg van klimaat en andere ontwikkelingen. Dit zou kunnen betekenen dat de nadruk meer gelegd gaat worden op het inlineskaten. Het doel van SC Gouda is in ieder geval om de organisatie op orde en het schaatsen betaalbaar te houden.

Het 60-jarig jubileum wordt op zaterdag 5 november a.s. afgesloten met een speciale clubdag. Het programma bestaat uit twee delen:

  • ‘Op zoek naar het geheim van SC Gouda’: een speciaal activiteitenprogramma in De Goudse Hout; de middag wordt afgesloten met een hapje en een drankje.
  • Een ouderwetse feestavond in Sociëteit Concordia voor alle leden vanaf 13 jaar met disco, pubquiz en een verloting.

(Gebruikte foto’s website SC Gouda; Home – SC Gouda )

Uit AD Groene Hart van 2 maart 2024

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.