Dick van Dijk was verwend in Nice

Dick van Dijk bezig zichzelf te verkopen: “Ik ben verwend in Nice”

Door Ton van Wieringen (uit 1975)


Afgelopen week was Dick van Dijk met echtgenote Wanda en 5-jarig dochtertje Anouk in Gouda. Niet alleen om weer eens Hollandse paling – op toast geserveerd in de ouderlijke woning – te proeven of enkel een bezoek aan vader en moeder te brengen, maar vooral om inzicht te krijgen in de Nederlandse arbeidsmarkt voor broodvoetballers. De ex-ONA-aanvaller is namelijk transfervrij na een kortstondig verblijf (1 jaar) bij het Spaanse Murcia waar hij in 1974 gecontracteerd werd voor drie seizoenen. Van Dijk daarover: “Ik had daar een vrij hoog salaris maar het team was kwalitatief slecht. We degradeerden nadat al was gebleken dat het beleid niet klopte. Hoewel er immers bij elke thuiswedstrijd zo’n 23000 toeschouwers opdaagden, kwam er geen geld in het laadje. Een lek dus in het systeem, waardoor ik te duur werd en kansen kreeg om van mijn contract af te komen.” Kansen die de aanvallende middenvelder (gretig) benutte om – na betaling van een som geld – transfervrij te worden. De Spaanse mentaliteit zinde hem trouwens toch niet: ,,Ik ben verwend in mijn Zuid-Franse woonplaats Nice, een van de mooiste plekjes van Europa. De slechte prestaties van Murcia gaven echter de doorslag.”

Dick van Dijk in actie voor OGC Nice, een plaats waar hij nog steeds ongekend populair is

Zodat de vroegere goaltjesdief na dertien betaalde seizoenen bij SVV, Twente, Ajax, Nice en Murcia zichzelf gaat verkopen. Bij voorkeur aan Franse of Nederlandse clubs omdat de familie Van Dijk zich behalve in de eigen woning aan de Middellandse Zee natuurlijk ook thuis voelt in Holland. Dat een Nederlandse eredivisieclub werkgever wordt van de 29-jarige ex-international ligt overigens voor de hand vanwege het hoge aantal ‘gastarbeiders’ in de Franse competitie. Dick verklarend: ,, Twee buitenlanders per club is daar het maximum. De meeste ploegen zijn wat dat betreft al volgeboekt.” Waardoor Anouk van Dijk volgend jaar hoogstwaarschijnlijk een Hollandse school gaat bezoeken. Haar vader vastberaden: ,,Er is belangstelling voor mij. Ik voel me jong en ik heb veel ervaring. Naar een ander vreemd land (lees België) wil ik niet meer; mijn dochter moet hier of in Frankrijk naar school.”

De tegenwoordige spelverdeler weigert namen te noemen van belangstellende clubs, maar geeft wel toe dat FC Amsterdam geinformeerd heeft, ofschoon die informatie oppervlakkig bleef. Wat telefonisch bevestigd wordt door ‘Lieverdjes’ – trainer Pim van der Meent: ,,We zijn geïnteresseerd in Van Dijk. Het Amsterdam-bestuur maakt echter geen haast want er is nog tijd genoeg.” Of hij als plaatsvervanger moet optreden voor Nico Jansen? Van der Meent produceert wederom een vage uitspraak: ,,Misschien gaat Nico weg en misschien blijft hij wel.”

Zeker is desondanks dat Van Dijk gisteren weer richting Rivièra vertrok per Citroën DS en dat hij afgelopen week bezoeken bracht aan het bureau Inter Football van Piet Keizer, Cor Coster en Maarten de Vos. Dick weer: ,,Ja, dat is zo, maar alleen omdat Piet een vriend van me is en Cor tot mijn kennissen behoort.” En vervolgens: ,,Mijn eisen staan vast. De Nederlandse clubs kunnen er nu gemakkelijk achter komen wat ik verdienen wil. Ze hebben, als ze mij kopen, geen geharrewar met een andere club. Wanneer je weet dat Hugo Hovenkamp van FC Groningen naar AZ gaat voor een half miljoen inclusief handgeld en salaris. Dan mag ik, die twintig keer zoveel ervaring heeft, toch ook wel eisen stellen. Ik blijf in Frankrijk tot er een beslissing valt.”

Waarna ‘Dickie’ het Nederlandse belastingstelsel onaantrekkelijk noemt , de gouden Ajax-periode (,,Sportief gezien mijn beste tijd”) ter sprake brengt en het huidige Twente roemt. Tenslotte vertelt de vroegere Korte Akkerenbewoner dat hij niet bang is voor de toekomst: ,,Twee handen om te werken en een gezond verstand zijn een goede waarborg. Ik ben trouwens wat aan het voorbereiden. Nee, ik kan er nu nog niets over zeggen. Het is top secret.”

(Goudsche Courant 17 mei 1975)

Na zijn korte Spaanse periode voetbalde Van Dijk niet meer.
Hij ging nabij Nice aan het werk als makelaar.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.