Familie Walthie, van voetbal naar honkbal

Uit de serie Goudsch van Oud, Goudsche Courant  van 14 mei 2003

Door Ton van Wieringen

Binnen de familie Walthie nam en neemt sport een voorname plaats in. Theodorus ‘Dorus’ Walthie (1899-1987) was jarenlang topscorer van voetbalvereniging Gouda. Met Van Maaren en Spee vormde hij in de jaren ’20 en ’30 een befaamd binnentrio. De technische voorhoedespeler doelpuntte zelden met het hoofd, hij had een broertje dood aan koppen.

Gouda 1 (1932) met Dorus Walthie

Met andere uitblinkers als Henk Spee en Dries Groenewoud trok Gouda destijds zeer veel publiek.

Ook zoon Henk Walthie speelde jarenlang in Gouda 1. Met Gouda werd hij in 1959 Kampioen van Nederland bij de amateurs. Henk was toen 39 jaar. In tegenstelling tot vader Dorus moest Henk het hebben van zijn werklust. De ‘zwoeger’ had naast zich echter de gave technicus Piet Frederiks, die bekend staat als de beste Goudse voetballer aller tijden. Deze politieagent behoorde ook in het betaalde voetbal bij het Amsterdamse Blauw-Wit tot de uitblinkers.

Henks jongere broer Reinier voetbalde van zijn 12e tot zijn 30e. ,,Ik was beslist geen technische speler, kon erg hard lopen en was links. Het eerste team was een maatje te groot voor mij. Ik trainde het vuur uit mijn sloffen, maar heb hooguit een keertje of tien het eerste van Gouda gehaald. Maar op de 100 en 200 m was ik een van de besten van V en AV Gouda. Met Licht, De Vries en Slingerland hadden we vele jaren het clubrecord 4 x 200 m in handen.”

Reinier Walthie loopt een record op de 200 meter
De vrouw van Reinier Walthie en de moeder van Marian en Theo was een verdienstelijk turnster

Lees en bekijk hier ook het interview dat Gouda Sportstad met hem had op 18 november 2011.

De naam Reinier Walthie werd later in een adem genoemd het honkbal. Hij stond namelijk in 1965 aan de wieg van Gouda’s honkbalafdeling. Van voetbal schakelde de familie over naar honkbal. Zijn kinderen Theo en Marian beoefenden honkbal en softbal. Marian ontwikkelde zich ook tot een goede waterpolospeelster die zelfs de nationale selectie haalde.

DONK speelsters na de EK winst met het Nederlands team in 1985; links keepster Marian Walthie
En Marian Walthie werpt voor de Braves

Theo is nog steeds intensief bij het honkbal betrokken. Op 27 september 1965 prijkte op de agenda van de jaarvergadering van V en AV Gouda onder punt elf een bestuursvoorstel tot toevoeging van een afdeling honkbal. Voorzitter Piet van Dam zette dit agendapunt als volgt kracht bij: ,,Honkbal heeft zeker levensvatbaarheid in onze vereniging. Het opent voor voetballers de mogelijkheid om in de zomermaanden aan teamsport te doen. Zo’n afdeling zal de trek naar onze velden gedurende de zomermaanden zeker bevorderen. Vast staat dat vele voetbalclubs deze tak van sport zullen gaan beoefenen. Er bestaat namelijk vriendschap tussen voetbal en honkbal.” Het bestuursvoorstel werd aangenomen.

De honkbalcommissie ging bestaan uit de heren Stouthart, Den Blijker, De Jong, Reinier Walthie en Ger Wennekes. ,,Ger Wennekes woonde bij mij aan de overkant in Waddinxveen,” aldus Walthie. ,,Hij was lid van de Rotterdamse hoofdklasser Sparta. Het enige commissielid die wat van honkbal wist.” Dat veranderde gauw, de afdeling groeide als kool en aan publieke belangstelling ontbrak het aan de Nieuwe Vaart niet.  Reinier Walthie hanteerde vele jaren de voorzittershamer en werd een echte honkbalman. ,,Je moet er verstand van hebben om het leuk te vinden.

Dat samenspel tussen catcher en pitcher, die coach met zijn gebaren, de concentratie in het verre veld. Honkbal is een sport van statistieken. Een fascinerende sport als je de vele spelregels kent. De stoere pakken en die helmen en petten spreken me aan. Toen Gouda eind jaren vijftig in het veld kwam in het wijde Arsenal-tenue vond ik dat ook geweldig.” Prominente spelers als topwerper Herman Beidschat, Rick Schatzel van de Californian Stags en niet te vergeten Hamilton Richardson luisterden drukbezochte propaganda-avonden en – trainingen op. De club groeide als kool.

Theo Walthie in actie tegen The Hawks (1977)

In 1980 maakte de honkbalafdeling zich los van sportvereniging Gouda. Reinier Walthie schreef in clubblad The Pitch: ,,We hebben veel lief, maar ook wat leed met elkaar gedeeld. We bedanken moeder Gouda voor de opvoeding.”

Van Gouda Honkbal tot de Braves

De voetbal- en atletiekvereniging verhuisde naar het Groenhovenpark en Braves – de nieuwe naam – kreeg een grotere accommodatie aan de Nieuwe Vaart. De namen Pipetown Tigers en Cheesetown Cheetahs kregen geen goedkeuring van de leden. Tijdens de eerste 25 jaar leidde de club spelers op die nationaal en internationaal furore maakten: Maarten, Paul en Robin Scheurkogel, Yves Ernst en Menno van Helten. Steunpilaar en opleider Frits Scheurkogel was zeker debet aan hun prestaties. Aan de Uiterwaardseweg heeft HSV The Braves sinds 1993 een prachtig terrein. ,,Een van de mooiste accomodaties van Nederland,” beweert Reinier Walthie vol trots.

Hans Walthie, de zoon van Henk, voetbalde en honkbalde bij Gouda, maar bereikte niet de top zoals zijn vader en opa

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.