Gesprek met Aafke van Leeuwen, wereldkampioen jiu-jitsu

In het kader van “Met GoudaSportstad aan tafel” sprak Hans Walthie na het lanceren van de nieuwe website op 31 januari 2018 in de Studio van RTV Gouwestad kort met Aafke van Leeuwen, tweevoudig wereldkampioen jiu-jitsu en driemaal sportvrouw van Gouda, waaronder die van 2017. Hieronder een kort verslag van dit gesprek en  de opname hiervan op You Tube en ook zal TV Gouwestad hierover een item uitzenden.

Na het voor TV vastleggen van de opening van de website, waarbij Aafke opvallend soepel en professioneel acteerde, ging zij kort in gesprek met Hans Walthie over haar sportloopbaan. Kort, want om 20.30 uur moest er weer getraind worden!

 

Aafke (25), geboren en getogen in Gouda, vertelde op haar vijfde met judo begonnen te zijn. Haar oudere broer ging op judo bij Sportschool Den Edel en als zij hem met haar moeder ophaalde, vond ze dat sporten daar meteen erg leuk . Op haar vijfde mocht ze eindelijk meedoen.

Het zit in haar aard dat ze graag wil winnen en samen met een portie doorzettingsvermogen werd ze ook technisch steeds beter in haar sport. Aanvankelijk in het judo, maar jiu-jitsu vond ze aantrekkelijker. Haar droom hogerop te komen ontstond rond haar twaalfde, want vanaf die leeftijd kon je je plaatsen voor Nederlandse kampioenschappen en zo verder. Zij doet dat in het Fighting system, de één tegen één gevechten.

Gevraagd naar welke band ze gehaald heeft vertelt Aafke de zwarte band in judo behaald te hebben en die in het jiu-jitsu gekregen te hebben. Dat wilde ze zo, want de wereldkampioen jiu-jitsu krijgt de zwarte band toegewezen. Om aan het wereldkampioenschap mee te kunnen doen moet je je eerst plaatsen via daartoe aangewezen wedstrijden en op basis van een voldoende positie op de wereldranglijst wordt je dan toegelaten.

Ze werkt al heel lang met dezelfde coach, Allard Schulenklopper, een geboren Apeldoorner, al lang woonachtig in Gouda. Ook Allard ontwikkelt zich nog steeds, dus er is zeker geen aanleiding van coach te veranderen.

Je moet veel voor topsport laten en er daarom duidelijk voor kiezen. Ze heeft zelf sportmanagement in Den Haag gestudeerd. Maar omdat jiu-jitsu (nog) niet Olympisch is, ben je tegelijk topsporter en amateur en moet je werken voor een inkomen. Maar je traint tegelijk ook wel twee keer per dag. Nu is karate er op de Olympische spelen in Japan bijgekomen als demonstratiesport en Aafke hoopt ooit ook het jiu-jitsu.

Aafke werkt voor SportPunt.Gouda, waar ze zich inzet voor “Gouda Goed Bezig”, een landelijke campagne waaraan Gouda onder deze eigen naam meedoet om kinderen op een gezond gewicht te brengen en te houden. Verder geeft ze nog judo en jiu-jitsu lessen.

Aafke van Leeuwen (links) in gesprek met Hans Walthie

Haar doel/droom is nog meer goud te winnen, te beginnen met de Europese kampioenschappen in Polen in juni van dit jaar. Maar of dat gaat lukken hangt  van je dag af, omdat de deelnemers wat kracht betreft heel dicht bij elkaar staan en de verschillen minimaal zijn.

De slotvraag, wat waren je mooiste, indrukwekkendste momenten in je sport beantwoordt Aafke tweeledig. Allereerst haar twee wereldtitels, dat geeft zo’n apart en heerlijk gevoel. Sta je een dag later bij de Hema en denk je blij “Yes, ik ben wereldkampioen” en om je heen weet niemand dat en gaat alles gewoon door. Apart……

Maar vooral heel mooi vond ze de World Games afgelopen zomer, die eens in de vier jaar gehouden worden, een soort Olympische spelen voor niet-Olympische sporten, belangrijk dus. Daarvoor moet je in de Top-4 van de wereld staan om mee te mogen doen. Zelf haalde ze daar brons, maar haar trainingsmaatje en Gouwenaar Boy Vogelzang won goud door winst op de 8-voudig wereldkampioen. Dat vond ze eigenlijk het mooiste, omdat je elkaar nodig hebt om zover te komen: trainen, motiveren, hard werken en dat er dan voor Boy dit uit komt, heel bijzonder om dat mee te maken.

HSA

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.