Goudsch Elftal

GOUDSCH ELFTAL WEERT ZICH KRANIG
zondag 9 september 1933 5-2 winst

De Spartanen krijgen gedecideerd klop. Gelukkige goals, doch verdiende zege.

Het Gouds elftal heeft Zondag een uitstekende beurt gemaakt door in de ten bate van het Gouds Crisiscomité op het O.N.A. terrein gespeelde wedstrijd de Rotterdamse eerste klasser Sparta een gedecideerde 5-2 nederlaag toe te brengen. Het team speelde boven verwachting, het pakte enthousiast aan, trad doortastend op en het bleek een goed sluitend geheel te vormen.
Al kwam het goedkoop aan de goals, de meerderheid was toch volkomen. Hofman verdedigde zijn doel correct, moeilijk kreeg hij het echter niet.
De twee de Jong-en vormden een zeer goed solide backstel, dat uitnemend werk verricht heeft.
Ook de middenlinie was voor haar taak berekend, Spee viel op. De voorhoede combineerde fraai, doch het tempo liet af en toe te wensen over. E. Krom was hier de gevaarlijkste man. De zwakste plekken in de ploeg waren de rechtsbinnen en de spil. Als voor deze plaatsen andere spelers gerekruteerd worden, kan de stad Gouda een sterk vertegenwoordigend elftal, in staat om successen te behalen, op de been brengen. De greep der elftalcommissie is over het algemeen wel gelukkig geweest.
De beide opstellingen:
Gouds Elftal:
Hofman (O.N.A.) d.; G. de Jong (Olympia) en
C. de Jong (Gouda) a.; v.d. Laan (Gouda). Berkhout
(O.N.A.) en Spee (Gouda) m.; De Hoop (O.N.A.),
Frie (O.N.A.), Krom (Olympia), Ottevanger (Gouda) en
v. Maaren (Gouda) v.
Sparta:
Cohen d.; Heshof en v.d.Geest a.; Oostlander, Meyer en
Wilson m.; v.d. Eerde, Setton, Voormolen, Berkelou en
Warburton v.
Sparta is bepaald tegengevallen. Hun ploeg vormde een matig geheel, dat geen sterke indruk maakte. Het wilde niet erg vlotten in de Rotterdamse gelederen, vooral de voorhoede bracht er weinig van terecht. Keeper Cohen maakte een paar lelijke blunders, al verrichtte hij ook enige fraaie safes.
Tijdens de rust bracht burgmeester E.G. Gaarlandt allen medewerkende dank namens het Gouds Crisiscomité, dat zijn kas met circa f. 250 aangevuld zag.
De wedstrijd heeft dus wel aan zijn doel beantwoord.
Het begin is sensationeel
Direct na de aftrap ondernemen de Gouwenaars een aanval, welke wordt besloten met een kalme schuiver van Krom, waar Cohen overheen valt (1-0). Bij een tegenaanval der gasten schiet Setton net langs het doel.
Aan de andere kant trapt Heshof een door Frie ingeschoten bal van de doellijn. Het spel golft snel op en neer. De Gouwenaars zijn het meest in de aanval.
Krom en Van Maaren trekken er snel combinerend tussenuit, doch zonder succes. Sparta komt er langzamerhand wat beter in. Hofman krijgt enige felle
schoten te verwerken, wat hem goed afgaat. Voor een dichtbij gelost van Voormolen na een snelle attaque van links moet hij zwichten (1-1).
De Gouwenaars laten zich niet onbetuigd.Een voorzet van v. Maaren kopt v.d. Geest op het hoofd van Ottevanger en van diens bol gaat de bal in het doel (2-1). Als Cohen gevaarlijk uit zijn doel is gelopen, bemachtigt v. Maaren de bal, maar schiet in het zijnet. Op een ver naar voren gespeelde bal, welke C. de Jong mist, loopt Voormolen door. Hij schiet van dichtbij in, doch Hofman is op zijn post. Dan snelt v.d. Ende langs het lijntje. Zijn scherpe voorzet wordt door een drietal Spartanen gemist, waarna het leder kalm uitrolt. Na een fraaie voorzet van de Hoop bemachtigt Krom het leder. Hij werkt zich tussen een aantal spelers uit, doch schiet tegen een Sparta been. Het leder rolt langs het doel voor de voeten van v. Maaren, die hoog over schiet. Dan gaat Krom er weer van door, Cohen tipt het in volle ren geloste schot net corner.
In het begin der tweede helft krijgen de bezoekers een hoekschop te nemen, waaruit Setton fraai inkopt. Hofman weet vallende het leder te keren. Het spel blijft levendig. Over het algemeen zijn de gastheren het meest aanvallend. Enige fraaie omhalen van Ottevanger bezorgen Cohen druk werk. Van der Laan werkt het leder goed vrij, kogelt in de uiterste hoek, doch Cohen kan net corner werken. Uit deze corner krijgt Ottevanger een fraaie kans, hij zoekt het doel echter meters te hoog. Na goed aangeven van Ottevanger snelt Krom in de richting van het doel. Hij wipt het leder voor de voeten van Heshof, die het, door zijn vaart, in het verlaten doel werkt (3-1).
Direct hierop trekken de Gouwenaars weer ten aanval. Uit een voorzet van v. Maaren schiet Ottevanger laag op het doel, Cohen laat de bal door z’n handen glippen (4-1). Gedurende enige tijd wordt het doel der gasten belegerd, waarna dan de Spartanen aan het woord zijn. Als Hofman vallende een scherpe voorzet van v.d. Eerde, voor de voeten van Warburton stompt, maakt deze geen fout (4-2). De gastheren komen nu weer in de meerderheid. Fraai combinerend gaan Ottevanger en Krom er enige malen van door, doch zonder succes.
Als v.d. Geest komt te vallen, stevent Krom op Cohen af. Heshof wordt gepasseerd en met een kalm diagonaal schot scoort Krom opnieuw (5-2). Behoudens een slap slot, was het een aardige en goede wedstrijd.
bron: streekarchief Midden-Holland (Archief Olympia H. Krom) typewerk: Joke Loendersloot realisatie C. Vermeulen juni 2009

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.