GRTC Excelsior viert 90 jarig bestaan in 2022

 

Door Gerrit Schinkel

(Eerder gepubliceerd in Kontakt/Goudse Post van 7 september 2022; dit is een aangepaste versie)

 

GRTC Excelsior bestaat op 30 september 2022 precies 90 jaar. De geschiedenis van de Goudse wielervereniging begint in 1932, als de in Gouderak woonachtige Belg Sjef Cleiren mede het initiatief neemt tot het bouwen van een wielerbaan langs de Bodegraafsestraatweg in Gouda. De ondernemers Bunnik en Molenaar maakten de bouw van de 166 meter lange houten piste financieel mogelijk. Daar was wel een vereniging bij nodig en dat werd Excelsior.

 

In de jaren heeft GRTC Excelsior op meerdere locaties haar domicilie, zoals parcoursen in Nieuwerkerk a/d IJssel en een houten keet aan de Burgemeester van Reenensingel. Van 1981 tot 1992 op de Groenheuvel en in 1992 aan de Kampenringweg.

In 2001 verhuist GRTC Excelsior naar het nieuwe eigen wielerparcours aan het Kale Jonkerpad in de Goudse Hout. Hier heeft de vereniging de mogelijkheid om in de natuur op een afgesloten parcours wedstrijden te rijden en met alle leden voor en na een toerrit samen te komen in het eigen clubhuis. Het clubhuis draagt de naam van de heer G.W. Oussoren, de in 2019 overleden  legendarische voorzitter die maar liefst 20 jaar de voorzittershamer hanteerde.

Wedstrijd op het Excelsior parkoers, waar de renners het clubhuis passeren (Foto Hans Hofman; website GRTC Excelsior)

GRTC Excelsior is een club voor elk wat wils en is actief in de verschillende disciplines binnen de wielersport. De jeugd heeft demogelijkheid om onder goede begeleiding te trainen en wedstrijden te rijden en voor de actieve leden organiseert de vereniging het hele jaar door toerritten en wedstrijden; vanaf maart tot en met september zijn er op het clubparcours aan de Goudse Houtsingel (vrijwel) elke zondagochtend en woensdagavond wedstrijden voor alle categorieën. Aan de zondagochtend en woensdag avondwedstrijden zijn klassementen verbonden. In de wintermaanden zijn er elke zondagochtend veldritten op de groenstrook ‘De Groene Wal’ bij de Goudse Poort. Rijders op de traditionele cyclocross fietsen, maar ook gravellaars en mountainbikers kunnen hier aan mee doen. Naast deze wedstrijden worden ook clubkampioenschappen (weg, veld, tijdrijden) en de Ronde van Gouda georganiseerd. Voor fietsers die liever recreatief bezig zijn is er de toerafdeling. Wekelijks trekken zij erop uit voor toertochten variërend van 60 tot wel 200 kilometer en daarbij wordt er in verschillende groepen gestart om de snelheden op elkaar af te kunnen stemmen.

Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst (Foto PR GRTC Excelsior)

GRTC Excelsior organiseert in de maanden september en oktober drie activiteiten om het 90-jarig jubileum op bescheiden wijze te vieren:

 

Zaterdag 10 september 2022

Een gezamenlijke toertocht voor renners en toerders waarbij een tocht gereden worden langs verschillende wielerverenigingen in de regio (wielervereniging Avanti, Alphen a/d Rijn, Leidse Ren- en Toervereniging Swift, Haagse wielervereniging HSK Trias en de Rotterdamse Wielren Combinatie AHOY).

Er zijn twee afstanden, resp. 90 en 125 km, die met verschillende snelheden zullen worden gereden.

 

Zaterdag 17 september 2022

90 jaar is een aardige tijd en daarom zal er op deze dag een aantal clubactiviteiten op en rond het clubhuis uitgevoerd worden met aansluitend een groot feest.

 

Donderdagavond 13 oktober 2022

Belangrijk voor de vereniging is een bijdrage te leveren aan de samenleving en de interactie met de brede wielersport. Om dit gestalte te geven zal er een lezing door een of meerdere personen uit het Dolmans SD Works Team worden gegeven. Een oud renner/renster en/of een begeleider van het team komen die avond vertellen over het bestaan als toprenner, de koers, het begeleiden van een topvrouwenteam en de maatschappelijke rol die ze daarbij spelen.

Andere artikelen over het Goudse wielrennen en de GRTC Excelsior op deze website zijn hier te vinden

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.