Harry van der Laan: ONA, Olympia, FC den Haag, Feyenoord, Dordrecht ’90, Cambuur, FC Den Bosch, Olympia

Harry van der Laan: ‘Als je mij koopt, koop je doelpunten’

Door Gerrit Schinkel

Harry van der Laan werd geboren op 24 februari 1964 in de Eerste E.J. Potgieterstraat, op 50 meter van het ONA-veld.

Als hij 7 jaar is gaat hij bij ONA voetballen in de E-pupillen. In 1975 verhuist hij naar de Watergras, vlakbij Olympia, waar hij op zijn 11e gaat voetballen.

Harry herinnert zich nog zijn eerste wedstrijd halverwege het seizoen in D1: “Olympia – ONA, uitslag 9-0 en ik scoorde zes doelpunten”.

Harry van der Laan in Olympia C1, 3e van links, onder. Seizoen 1976-1977 (uit het plakboek van Edo Neefjes; website Olympia)

In 1981 komt hij in Olympia 1. Olympia is 2e klasser met spelers als Herman den Haag, Willem Berckenkamp, Dick Slobbe en Koos van Elleswijk.

Harrie van der Laan (2e van rechts) in een duel met Hennie van Tok van Gouda. De derby uit maart 1983 eindigde in 1-1

 

In 1985 wordt Harry, hij speelt ook zaalvoetbal in Den Haag, benaderd door Wilhelmus uit Den Haag en RVC uit Rijswijk. “Ik koos voor RVC, een hoofdklasser met Haagse ex-profs waaronder Dick Jol. Als Gouds boertje moest ik wel Haags leren”. Hij is inmiddels opgevallen en in 1988 wordt hij door drie betaald voetbalclubs benaderd: De Graafschap, Volendam en FC Den Haag. “De keuze was niet moeilijk want ik kreeg bij FC Den Haag een fullprof contract aangeboden.” Harry herinnert zich nog zijn eerste wedstrijd voor FC Den Haag, in juli 1988 uit tegen Hannover ’96 in de intertotocompetitie.

Den Haag was gedegradeerd naar de 1e divisie. “Ik kwam in een goed team met o.a. Martin Jol, Heini Otto, Cor Lems, Frans Danen en René Stam. Ik speelde rechts op het middenveld en maakte 14 doelpunten”. FC Den Haag promoveert in het seizoen 1989 – 1990 weer naar de Eredivisie. Harry scoort als schaduwspits 21 keer.

Moeizaam seizoen

Harry van der Laan bij Feyenoord

In 1990 verkast Harry naar Feyenoord. Feyenoord heeft een moeizaam draaiend elftal, een zwakke trainer (Gunder Bengtsson), die halverwege het seizoen wordt vervangen door de no-nonsense trainer Wim Jansen. Harry heeft een moeizaam seizoen; hij is geen basisspeler en heeft grote concurrentie van onder anderen Piet Keur en József Kiprich. Harry wint in 1991 met Feyenoord de KNVB beker. Helaas zit hij in de finale tegen FC Den Bosch vanwege ziekte in aanloop naar de finale op de bank.

In 1991 neemt Co Adriaanse weer contact op. “Ik had nog een contract van 2 jaar maar FC Den Haag nam dat contract over van Feyenoord”. FC Den Haag draait niet lekker en degradeert via de nacompetitie weer naar de 1e divisie. In de 1e divisie gaat het beter en Harry speelt in een team met onder anderen Jeffrey Talan, Rick Hogendorp en Zier Tebbenhof. In 1995 gaat FC Den Haag failliet, John van Ringelenstein neemt de boel over en iedereen moet weg.

Ambitieus

Harry van der Laan in actie voor Dordrecht ’90

De volgende club wordt Dordrecht ’90. “Mijn maatje Cor Lems zat daar ook, het was een ambitieuze club en betaalde goed”. Het verblijf bij Dordrecht ’90 duurt niet lang en in 1996 wordt Harry benaderd door trainer Han Berger van Cambuur. Cambuur, ‘dat doelpunten zoekt’ is ambitieus en wil promoveren. Door blessures wordt het 1e seizoen voor Harry een verloren seizoen, maar in zijn 2e seizoen, hij is topfit, scoort hij 29 goals.

Via de nacompetitie promoveert Cambuur eindelijk naar de Eredivisie. Zes wedstrijden voor het einde raakt Harry weer geblesseerd, maar in de nacompetitie speelt hij wel in de wedstrijd tegen FC Den Bosch. Cambuur staat met 2-0 achter en in de 89e minuut scoort Harry uit een strafschop de gelijkmaker. “Absurd eigenlijk want ik had al getekend voor FC Den Bosch omdat Cambuur mij niet meer kon betalen”.

Geen leuk afscheid

Harry van der Laan bij FC den Bosch, Stadion De Vliert

Bij FC Den Bosch wordt Harry topscorer met 30 doelpunten en de Brabanders promoveren met een straatlengte voorsprong naar de Eredivisie. “Het enige seizoen dat ik echt in de spits stond”. FC Den Bosch heeft echter een oud team en degradeert in het seizoen daarop weer. Door financiële problemen worden twaalf spelers ontslagen. “Geen leuk afscheid van het betaalde voetbal”.

Harry in het shirt van Viterbese

Harry wordt vervolgens benaderd door Viterbese, een club uit de Italiaanse Serie C. “Ik ben daar een week geweest, werd ontvangen door een mooie Engels sprekende Italiaanse dame. Van het vliegveld meteen naar het voetbalveld waar een wedstrijd werd gespeeld. Ik moest meteen meedoen en scoorde ook nog. Maar ik had er geen goed gevoel bij en heb me afgemeld”.

Cirkel was rond
In 2001 stopt Harry met voetbal en gaat werken bij VI. Zijn laatste wedstrijd was ONA – Olympia (2-2). “In de 89e minuut maakt ik gelijk. Er zat 30 jaar tussen mijn eerste en laatste doelpunt tegen ONA. De cirkel was rond”. Harry haalt zijn UEFA A licentie en wordt in 2002 assistent-trainer bij FC Dordrecht. Animo voor hoofdtrainer heeft hij niet, maar wordt spitsentrainer bij FC Den Bosch en Excelsior.

Harry van der Laan als spitsentrainer bij Excelsior

 

 

 

 

 

 

 

 

Van 2010 – 2020 is hij analist bij FOX Sports en sinds 2021 is hij voetbalanalist bij RTV Rijnmond.

Harry als analist

Harry speelde ook nog zaalvoetbal bij Eweno, Snoekie en Ceverbo. Hij was ook international en neemt deel aan drie test WK’s (Boedapest 1985, La Coruña 1986 en Brasilia 1987). Tijdens het WK 1987 kreeg hij een driejarig contract aangeboden voor indoorsoccer in de VS. Maar dat heeft hij niet gedaan en is ook meteen gestopt met zaalvoetbal om zich helemaal te richten op het veldvoetbal.

Zware roker

Op de vraag of hij alles uit zijn voetbalcarrière heeft gehaald antwoordt Harry: “nog niet de helft, ik ben te laat prof geworden en ik was een zware roker”. Op dit moment is golf zijn passie en speelt hij op hoog niveau competitie bij Crayestein in Dordrecht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.