Historie Schaatsclub Gouda deel 5 (2005-2012)

2005-2006

Op het jaarlijks Gouds Sportgala wordt Paulien van Deutekom verkozen tot sportvrouw van het jaar, waarbij ze telefonisch vanuit het Olympische Turijn aanwezig was. Tim Salomons was genomineerd als sportman van het jaar. Blij verrast was Dennis van der Spek met de uitreiking van de vrijwilligerspenning.

Over mooie dingen en lastige zaken

Toch blijkt het vaak moeilijk om sommige, met name financiële, zaken, als leek/vrijwilliger goed op orde te krijgen. De bestuursleden proberen elkaar zoveel mogelijk te steunen bij taken die moeizaam verlopen, en met name de voorzitter is wat dat betreft zeer actief en enthousiast. Voor een aantal andere taken binnen de vereniging is er sterke behoefte aan meer ondersteuning. Dat geldt voor het clubblad, het wedstrijdsecretariaat en de public relations. Ondanks dat is Schaatsclub Gouda aardig in het lokale en zelfs landelijke nieuws geweest het afgelopen schaatsseizoen. Dit dankzij enthousiaste clubleden en talentvolle wedstrijdschaatsers.

MNSC

In de zomer van 2005 nemen de schaatsverenigingen Utrecht, Nieuwegein, Woudenberg, Soest, Nijkerk en Bunschoten/Spakenburg het initiatief voor een skeelercompetitie. De MNSC wordt opgericht: de ‘Midden Nederland Skeeler Competitie’. Deze naam suggereert dat er uitsluitend wedstrijdrijders mogen meedoen, maar niets is minder waar: ook alle recreanten – van jong tot oude – die zich willen meten met de wedstrijdrijders zijn hartelijk welkom. De allereerste wedstrijd werd op 10 juni 2005 georganiseerd op de toen gloednieuwe skeelerbaan Nedereindseberg, tussen Nieuwegein en Utrecht. Daarvoor waren vertegenwoordigers van alle ijsverenigingen uit Midden-Nederland uitgenodigd. Die smeedden prompt het plan voor de competitie. Lees hier meer over de MNSC.

Prestaties

Net zoals voorgaande jaren hebben de rijdsters en rijders van de Schaatsclub Gouda er weer een sportief en mooi schaatsseizoen opzitten. Dit seizoen was er een forse daling van het aantal leden dat wedstrijden reed, van 116 naar het absolute dieptepunt van 81 personen. Ondanks de daling van het aantal wedstrijden is er een lichte stijging van het aantal persoonlijke records te zien dit jaar. Er zijn veel clubrecords verbeterd. Het totaal van 55 is het op een na hoogste van de afgelopen 10 jaar. Het ziet er naar uit dat Schaatsclub Gouda met de nieuwe lichting talenten mooie jaren tegemoet gaat.

Publicitair het meest opvallend waren natuurlijk de prestaties van Paulien van Deutekom, die in Calgary even het NR op de 1500 m in handen had en vervolgens toch maar mooi mee deed op de Olympische Spelen. Maar ook Ted-Jan Bloemen deed van zich spreken door tijdens een 5 km op het NK Afstanden er als een speer er vandoor te gaan. De eindtijd, hoewel een dik persoonlijk en clubrecord, was weliswaar voor verbetering vatbaar, maar hij heeft zich even goed in beeld gereden. Met 19 clubrecords en een baanrecord op de 700 m, scoorde hij ook opvallend goed.

Verder deden natuurlijk onder meer Tim Salomons, Joost Kool, Renske Mulder, Linda Bouwens en Niels Verwij het goed door meerdere clubrecords te rijden.

Feestavond

De jaarlijkse afsluitende feestavond werd op vrijdag 7 april 2006 gehouden en kende een geweldige opkomst. Hoogtepunt was de uitreiking van het erelidmaatschap aan Paulien van Deutekom voor haar olympische prestaties. Verder werden er weer vele clubrecordoorkondes en diverse bekers uitgereikt.

Inline-skaten

Schaatsclub Gouda organiseert haar eerste officiële inline-skatewedstrijd op de skeelerbaan in de Goudse Hout.

Bijzondere prestaties in het seizoen 2005-2006

Linda Bouwens NK Allround 15e plaats
Linda Bouwens NK Sprint 16e plaats
Paulien van Deutekom NK Afstanden 2e plaats 1500 meter
Paulien van Deutekom NK Afstanden 4e plaats 1000 meter
Paulien van Deutekom NK Sprint 9e plaats
Paulien van Deutekom Olympische Spelen 13e plaats 1500 meter
Paulien van Deutekom Olympische Spelen 6e plaats team pursuit
Ted-Jan Bloemen NK Afstanden 15e plaats 5000 meter
Ted-Jan Bloemen NK Afstanden 24e plaats 1500 meter
Ted-Jan Bloemen NK Allround 20e plaats
Tim Salomons NK Afstanden 11e plaats 1000 meter
Tim Salomons NK Afstanden 9e plaats 500 meter
Tim Salomons NK Sprint 14e plaat

2006-2007

In de herfstvakantie werd door Jan van de Woerdt een zeer succesvol trainingskamp in Annen georganiseerd voor alle rijders/rijdsters uit Utrecht. Aan het kamp werd deelgenomen door 45 rijders/rijdsters en 8 begeleiders. Het was een groot succes, mede door de enthousiaste begeleiders en natuurlijk ook de kok en kokkin; Ed en Nellisa Verkaaik. Buiten het trainen op het ijs in Groningen, werd er een buitenspel en zwemmen georganiseerd.

MNSC

De MNSC werd omgedoopt tot de Mijnten MNSC: de ‘Mijnten Midden-Nederland Skeeler Competitie’. Dat jaar waren er ongeveer 200 deelnemers/sters. Deze keer in Utrecht, Barneveld, Nijkerk, Eemdijk, Soest, Woudenberg en Gouda. In dit jaar trad SC Gouda tot de deelnemende en organiserende verenigingen. In het begin deden een handvol SC Gouda-rijders mee aan de wedstrijden, maar dat werden er ieder jaar meer. Lees hier meer over de MNSC.

Schaatsen op de Markt

Het schaatsen op de Markt was wederom een groot succes. De clinics werden in de ochtenduren gegeven, op een grotere baan dan vorig jaar, waarbij we de hele baan tot onze beschikking hadden. Het leverde weer nieuwe jeugdleden op.

Terugblik

Dit jaar is het bestuur gestart met een terugblik op het eigen bestuurswerk, waaraan de leden openhartig en actief deelgenomen hebben en waaruit een aantal verbeterpunten naar voren zijn gekomen, waar het bestuur mee aan de
slag kon.

Gouds Sportgala

Op 29 december 2006 werd het jaarlijkse Goudse Sportgala weer gehouden inde sporthal “de Mammoet”. Evenals vorig jaar waren Paulien van Deutekom en Tim Salomons genomineerd voor sportvrouw respectievelijk sportman van het jaar. Als sportvrijwilliger van het jaar voor onze Schaatsclub heeft het bestuur dit keer Ben de Bruin voorgedragen, die de vrijwilligerspenning uitgereikt kreeg door de Gemeente Gouda met veel complimenten voor zijn jarenlange activiteiten voor de regionale schaatssport.

Clubkampioenschappen 2006-2007

Aan de clubkampioenschappen van 11 maart jl. hebben maar liefst 130 leden deelgenomen. Het was prachtig lenteweer, zodat het dubbel genieten was voor de vele toeschouwers. Met name de ploegenachtervolging was een groot succes.

De afsluitende feestavond van 20 april in het clubhuis van de Atletiekvereniging was ook een mooie avond met prijsuitreikingen voor onze clubkampioenen en voor gereden clubrecords en met een huldiging van onze schaatstoppers. Daar kunnen we weer trots op zijn.

Terugblik

Paulien van Deutekom werd 6e op het WK Allround. Aan het WK afstanden nam Paulien van Deutekom eveneens deel. Hier behaalde ze een 5e plaats op de 1500 meter en een 7e plaats op de 3000 meter. In de ploegenachtervolging behaalde ze brons.

Al met al was het een mooi schaatsjaar; we zijn heel wat in het nieuws geweest met de prestaties van onze talentvolste wedstrijdrijders en –rijdsters, hebben veel plezier op het ijs beleefd en hebben genoten langs de kant. Het skeeleren is in opkomst en dit lijkt ook voor veel wedstrijdplezier te gaan zorgen in de zomer.

Bijzondere prestaties in het seizoen 2006-2007

Bernd Zweden NK Allround Junioren ?
Emilie Gale NK Sprint ?
Emilie Gale NK Supersprint ?
Hans Kool NK Supersprint ?
Joeri Siebesma NK Supersprint ?
Joost Kool NK Allround Junioren ?
Linda Bouwens NK Afstanden 16e plaats 1500 meter
Linda Bouwens NK Afstanden 15e plaats 3000 meter
Linda Bouwens NK Allround 18e plaats
Linda Bouwens NK Allround Neo-senioren 3e plaats
Nadine Bruineberg NK Allround Neo-senioren ?
Nadine Bruineberg NK Allround Studenten ?
Niels Verwij NK Supersprint ?
Paulien van Deutekom EK Allround 7e plaats
Paulien van Deutekom NK Afstanden 4e plaats 1000 meter
Paulien van Deutekom NK Afstanden 3e plaats 1500 meter
Paulien van Deutekom NK Afstanden 3e plaats 3000 meter
Paulien van Deutekom NK Allround 4e plaats
Paulien van Deutekom WK Afstanden 5e plaats 1500 meter
Paulien van Deutekom WK Afstanden 6e plaats 3000 meter
Paulien van Deutekom WK Afstanden 2e plaats team pursuit
Paulien van Deutekom WK Allround 6e plaats
Paulien van Deutekom Worldcup 25e plaats 1000 meter
Paulien van Deutekom Worldcup 6e plaats 1500 meter
Paulien van Deutekom Worldcup 9e plaats 3000/5000 meter
Ralf van der Rijst NK Afstanden 18e plaats 1500 meter
Ralf van der Rijst NK Allround 20e plaats
Renske Mulder NK Allround Junioren 3e plaats
Ted-Jan Bloemen NK Afstanden 14e plaats 5000 meter
Ted-Jan Bloemen NK Allround 21e plaats
Ted-Jan Bloemen NK Allround Neo-senioren 17e plaats
Tim Salomons NK Afstanden 8e plaats 500 meter
Tim Salomons NK Afstanden 17e plaats 1000 meter
Tim Salomons NK Allround Neo-senioren 13e plaats
Tim Salomons NK Sprint 14e plaats

2007-2008

Pauline van Deutekom

Het schaatsseizoen 2007/2008 was voor Schaatsclub Gouda weer een prima seizoen. Daarbij was de wereldkampioenschapstitel van Paulien van Deutekom uiteraard de meest in het oog springende prestatie!

MNSC

Vanaf 2007 is Gouda de openingswedstrijd van de competitie die steevast op 10 of 11 verschillende lokaties in Midden-Nederland wordt verreden. Steeds wisselende parcoursen, van weg- tot baanparcoursen, het geeft deze competitie een uniek karakter. Lees hier meer over de MNSC.

Gouds Sportgala

Het jaarlijkse sportfestijn in Gouda werd op vrijdag, 28 december gehouden in “de Mammoet” en was weer een fantastisch gebeuren voor Schaatsclub Gouda. Eerst werd de vrijwilligerspenning uitgereikt aan Martin Kulik, die al zoveel jaren vele activiteiten voor onze vereniging met enthousiasme doet. Later op de avond werden Paulien van Deutekom en Ted-Jan Bloemen respectievelijk als sportvrouw en sportman van het jaar voor onze regio uitgeroepen. Helaas waren ze zelf niet aanwezig om de prijs in ontvangst te nemen, want het NK Allround werd in ditzelfde weekend in Groningen gereden. Zo mochten de trotse moeders van deze winnaars het podium betreden. Zo ook de moeder van Timo Verkaaik, hij was ook genomineerd voor sportman van het jaar! Later stond er een vermakelijk stukje over die “schaatsmoeders” in de krant! In de twee dagen erna reed Ted-Jan zich heel verrassend naar een prachtige 4e plaats, en daarmee naar deelname van het EK! Zo ook Paulien, die deed wat er van haar verwacht werd.

De huldiging van Paulien van Deutekom

Pauline gehuldigd op de Goudse Markt

Uiteindelijk zorgde Paulien voor een wel zeer prachtige verrassing; ze werd wereldkampioen in Berlijn! En dat moest gevierd worden! De Gemeente Gouda kwam direct in actie en de telefoon stond roodgloeiend bij met name de voorzitter en gelukkig in mindere mate bij de secretaris(!). Radio en TV, dag- en weekbladen, iedereen wilde Paulien interviewen, of anders Schaatsclub Gouda. Het was een drukte van belang in de weken die volgden en het hoogtepunt volgde met de huldiging door de burgemeester op het stadhuis van Gouda op 14 maart. De gemeente pakte uit met een feestje op de Markt, waarbij gretig gebruik gemaakt werd van de ideeën vanuit SC Gouda en de organisatie in handen was van Sport.Gouda en Marketing Gouda. Er was een sportcircuit uitgezet voor met name de jeugd. Verder was er een ballonnenwedstrijd en een optreden van Erik Hulzebosch op het bordes van het stadhuis. Na de officiële ceremonie, waarbij Paulien op een geweldige manier het woord tot alle fans richtte, was er nog een receptie voor genodigden, waarmee het festijn vrolijk en gezellig afgesloten werd. Al met al was het voor ons als bestuur heel bijzonder om mee te maken. Paulien heeft heel wat teweeg gebracht en Schaatsclub Gouda weer duidelijk op de kaart gezet.

Overige zaken

Op 25 januari waren er recordwedstrijden in Heerenveen. Dit was een groot succes. Er zijn 62 persoonlijke records gereden.

Beleidsplan

Het beleidsplan voor trainingsgroepen wedstrijdschaatsen, langebaan en marathon die door de Technische Commissie is opgesteld, heeft een definitieve vorm gekregen.

Trainingskamp te Annen

In de herfstvakantie werd door Jan van de Woerdt een succesvol trainingskamp in Annen georganiseerd voor alle rijders/rijdsters uit Utrecht. Aan het kamp werd deelgenomen door 45 rijders/rijdsters en 8 begeleiders. Het was wederom een groot succes mede door de enthousiaste begeleiders en natuurlijk wederom de kok en kokkin;  Ed en Nellisa Verkaaik. Buiten het trainen op het ijs in Groningen, werd er een buitenspel en zwemmen georganiseerd. Ook werd er een shorttracktraining gehouden. Het kamp werd door de voorzitter met zijn vrouw bezocht, wat zeer op prijs werd gesteld.

Conclusie

Het seizoen is prima verlopen. We hebben onze rijders op een hoger niveau kunnen brengen, waardoor zij zich gewestelijk en landelijk konden meten. Dat alles is mogelijk geworden door de inzet van de vele trainers, coaches, juryleden, ouders en anderen.

Bijzondere prestaties in het seizoen 2007-2008

Bernd Zweden NK Allround Junioren 16e plaats
Emilie Gale NK Supersprint 1e plaats
Joost Kool NK Allround Junioren 9e plaats
Linda Bouwens NK Afstanden 19e plaats 1500 meter
Linda Bouwens NK Afstanden 17e plaats 3000 meter
Linda Bouwens NK Allround 11e plaats
Linda Bouwens NK Sprint 16e plaats
Nadine Bruineberg NK Sprint Studenten 1e plaats
Nadine Bruineberg NK Supersprint 19e plaats
Nynke de Jong NK Supersprint 14e plaats
Paulien van Deutekom EK Allround 2e plaats
Paulien van Deutekom NK Afstanden 1e plaats 1000 meter
Paulien van Deutekom NK Afstanden 1e plaats 1500 meter
Paulien van Deutekom NK Afstanden 3e plaats 3000 meter
Paulien van Deutekom NK Allround 3e plaats
Paulien van Deutekom NK Sprint 4e plaats
Paulien van Deutekom WK Afstanden 5e plaats 1000 meter
Paulien van Deutekom WK Afstanden 2e plaats 1500 meter
Paulien van Deutekom WK Afstanden 2e plaats 3000 meter
Paulien van Deutekom WK Afstanden 8e plaats 5000 meter
Paulien van Deutekom WK Afstanden 1e plaats team pursuit
Paulien van Deutekom WK Allround 1e plaats
Paulien van Deutekom WK Sprint 12e plaats
Paulien van Deutekom Worldcup 9e plaats 1000 meter
Paulien van Deutekom Worldcup 4e plaats 1500 meter
Paulien van Deutekom Worldcup 13e plaats 3000/5000 meter
Renske Mulder NK Allround Junioren 13e plaats
Ted-Jan Bloemen EK Allround 8e plaats
Ted-Jan Bloemen NK Afstanden 9e plaats 5000 meter
Ted-Jan Bloemen NK Afstanden 5e plaats 10000 meter
Ted-Jan Bloemen NK Allround 4e plaats
Ted-Jan Bloemen Worldcup 38e plaats 5000/10000 meter
Tim Salomons NK Afstanden 8e plaats 500 meter
Tim Salomons NK Afstanden 17e plaats 1000 meter
Tim Salomons NK Sprint 14e plaat

2008-2009

Het jaar waarin het 45-jarig jubileum werd gevierd. En hoe!

De afsluitende feestavond op 8 mei was zeer geslaagd. Zoals gebruikelijk werden diverse oorkondes voor clubrecords en de bekende (wissel-)bekers uitgereikt. Op deze avond was er in het bijzonder aandacht voor twee van onze leden, te weten Jaap Heijkoop en Martin Kulik, die beiden stoppen als schaatstrainer. Hugo had een geweldige speech voor hen. Jaap, die aan de wieg stond van het jeugdschaatsen, een lange carrière als schaatstrainer achter de rug heeft en reeds lange tijd lid van verdienste is en Martin, die tevens zo’n geweldige vrijwilliger voor onze club is geweest, werd benoemd als lid van verdienste. Zij werdenbeiden bedankt voor hun jarenlange inzet voor de Goudse Schaatsclub.

Bijzondere prestaties in het seizoen 2008-2009

Alexander van Hasselt NK Supersprint 8e plaats
Bernd Zweden NK Afstanden 14e plaats 1500 meter
Bernd Zweden NK Afstanden 14e plaats 5000 meter
Bernd Zweden NK Allround Studenten 5e plaats
Edwin Sterk NK Afstanden 5e plaats 5000 meter
Edwin Sterk NK Afstanden 11e plaats 3000 meter
Joost Kool NK Afstanden 9e plaats 5000 meter
Joost Kool NK Afstanden 9e plaats 10000 meter
Joost Kool NK Afstanden 4e plaats 1500 meter
Joost Kool NK Afstanden 4e plaats 5000 meter
Joost Kool NK Afstanden 8e plaats 10000 meter
Joost Kool NK Allround 20e plaats
Kirsten Velzeboer NK Supersprint 17e plaats
Linda Bouwens NK Afstanden 21e plaats 1000 meter
Linda Bouwens NK Afstanden 15e plaats 1500 meter
Linda Bouwens NK Afstanden 15e plaats 3000 meter
Linda Bouwens NK Allround 13e plaats
Nadine Bruineberg NK Allround Studenten 8e plaats
Nynke de Jong NK Allround Studenten 10e plaats
Nynke de Jong NK Supersprint 7e plaats
Paulien van Deutekom EK Allround 4e plaats
Paulien van Deutekom NK Afstanden 7e plaats 500 meter
Paulien van Deutekom NK Afstanden 1e plaats 1000 meter
Paulien van Deutekom NK Afstanden 1e plaats 1500 meter
Paulien van Deutekom NK Afstanden 2e plaats 3000 meter
Paulien van Deutekom NK Allround 3e plaats
Paulien van Deutekom NK Sprint 5e plaats
Paulien van Deutekom WK Allround 7e plaats
Paulien van Deutekom Worldcup 29e plaats 1000 meter
Paulien van Deutekom Worldcup 24e plaats 1500 meter
Paulien van Deutekom Worldcup 22e plaats 3000/5000 meter
Ted-Jan Bloemen NK Afstanden 5e plaats 5000 meter
Ted-Jan Bloemen NK Afstanden 4e plaats 10000 meter
Ted-Jan Bloemen NK Allround DNS3
Ted-Jan Bloemen Worldcup 6e plaats 5000/10000 meter
Tim Salomons NK Afstanden 19e plaats 500 meter
Tim Salomons NK Afstanden 20e plaats 1000 meter
Tim Salomons NK Afstanden 22e plaats 1500 meter
Timo Verkaaik Marathon A-divisie

2009-2010

Ted Jan Bloemen

Skeeleren hoort nu echt bij SC Gouda

Seizoen 2009/2010 gaat de geschiedenis in als het seizoen waarbinnen het skeeleren een formele status kreeg binnen de club. “SC Gouda gaat op wieltjes”, werd er wel gezegd. Hugo Vos hierover:

Echt een hedendaagse en toekomstgerichte ontwikkeling in het belang van de clubdoelstelling. Een bewijs ook dat SC Gouda een vitale club is. De winter was bijzonder met relatief veel vorst maar weinig geschikt natuurijs . Dat was in ’63 wel even anders. Met veel plezier kijk ik daarom terug op de  bijzondere filmvoorstelling van de Hel van ’63 speciaal voor SC Gouda leden op 3 januari 2010 (zie hieronder). Wat was het mooi met de oud-leden en cracks van destijds. We hebben best het nodige te vieren binnen de club. Dat gaan we ook zeker doen dit seizoen. Op 12 juni 2010 hebben we een sportieve clubdag gevierd.

De club gaat naar de hel van 1963

Een bioscoopfilm over de Elfstedentocht van 1963. De club gaat er heen. Zondagmiddag 3 januari 2010 gaat Schaatsclub Gouda naar de ”De hel van 63”. Op de ijsbaan in Utrecht ontstond de idee om met de club de film te gaan bekijken. Een afspraak met de Arcade bioscoop in Gouda bleek snel gemaakt. Een gehele filmzaal is voor de Schaatsclub gereserveerd. Schaatsclub Gouda kent verschillende leden die lid zijn van de Elfstedenvereniging en één of meerdere tochten hebben gereden. In 1963 verscheen een van de oud leden van S.C.Gouda dhr. P van Oosten aan de start. Van Oosten, 82 jaar, reed vijf Elfstedentochten en was ook bij de voorstelling aanwezig.

Vrijwilligerspenning

Hugo wordt tijdens het sportgala verrast met de vrijwilligerspenning. Het bestuur ervoor gezorgd dat dit voor Hugo een complete verrassing zou zijn. Zogenaamd hadden we Pieter Clausing voor de onderscheiding voorgedragen. Pas toen Hugo in plaats van Pieter naar voren werd gevraagd bleek dat niet Pieter, maar hij werd onderscheiden! Met Pieter (die uiteraard deel uitmaakte van het complot) zouden we het in het volgend seizoen ‘goedmaken’.

Jeugdschaatsen

Er ontstaan problemen op De Uithof. In de kerstvakantie valt een flink pak sneeuw. De doeken-dakconstructie van de ijsbaan blijkt hier niet tegen bestand en stort in. Later wordt een probleem de koelleidingen geconstateerd, waardoor de baan vroegtijdig moet sluiten. De jeugdcommissie lost de ontstane problemen op door samen met Noordwijk het diplomaschaatsen in Haarlem te organiseren.

Daarnaast werd er op zaterdag 27 maart een mini-elfsteden SKEELERtocht georganiseerd. Op onze ‘eigen’ skeelerbaan werden hindernissen uitgezet, stempelposten ingericht en zelfs de eigen elfstedenkraam mét koek en zopie ontbrak niet. Mede door het prima weer werd het een supergezellige en zeer geslaagde middag.

Verder zien we de positieve ontwikkeling van een aantal jeugdschaatsers. Een aantal van hen rijden de hele zomer een wedstrijdprogramma op skeelers en zien zich vervolgens in de winter beperkt tot het volgen van ‘slechts’ schaatslessen zonder wedstrijden. Er wordt besloten te gaan kijken in hoeverre er binnen het jeugdschaatsen ook voor deze groep kinderen een passend programma kan worden aangeboden en zo een nog betere aansluiting met het langebaanschaatsen in Utrecht te realiseren.

Twee topschaatsers stoppen met schaatsen:

Linda Bouwens

Linda Bouwens

Linda was langebaanschaatster en was de laatste jaren een vast gezicht op de Nederlandse Kampioenschappen. Ze maakte in 2003 haar debuut op het hoogste nationale niveau met een knappe 15e plaats op het NK-Allround. Daarnaast kwam Linda meerdere keren uit op het NK Afstanden en reed ze tweemaal het NK-Sprint. Afgelopen seizoen zette ze haar beste klassering neer met een 7e plaats op het NK-Allround in Heerenveen.

Joost Kool

Joost schaatste al enkele jaren op hoog niveau. Zo won Joost als Junior B2 een landenwedstrijd in Grefath. Als Junioren A werd Joost keurig 9e op het NK-Allround. Joost was specialist op de lange afstanden. In 2008/2009 debuteerde hij op het NK-Afstanden op de 5 en 10km waar hij op beide afstanden 9e werd. Later dat jaar deed Joost ook voor het eerst mee aan het NK.

Bijzondere prestaties in het seizoen 2009-2010

Alexander van Hasselt NK Allround 16e plaats
Alexander van Hasselt Vikingrace 4e plaats
Bernd Zweden NK Afstanden 9e plaats 500 meter
Bernd Zweden NK Allround 23e plaats
Bernd Zweden NK Allround 23e plaats
Edwin Sterk NK Afstanden 18e plaats 3000 meter
Joost Kool NK Afstanden 17e plaats 5000 meter
Kirsten Velzeboer NK Afstanden 13e plaats 5000 meter
Kirsten Velzeboer NK Allround Studenten 5e plaats
Kirsten Velzeboer NK Kortebaan 10e plaats
Kirsten Velzeboer NK Supersprint 6e plaats
Kirsten Velzeboer NK Supersprint Studenten3e plaats
Linda Bouwens NK Afstanden 16e plaats 1500 meter
Linda Bouwens NK Afstanden 11e plaats 3000 meter
Linda Bouwens NK Afstanden 9e plaats 5000 meter
Linda Bouwens NK Allround 7e plaats
Nynke de Jong NK Kortebaan 15e plaats
Nynke de Jong NK Supersprint 5e plaats
Paulien van Deutekom EK Allround 12e plaats
Paulien van Deutekom NK Afstanden 13e plaats 1000 meter
Paulien van Deutekom NK Afstanden 21e plaats 1500 meter
Paulien van Deutekom NK Afstanden 9e plaats 3000 meter
Paulien van Deutekom Worldcup 35e plaats 1500 meter
Paulien van Deutekom Worldcup 39e plaats 3000/5000 meter
Ted-Jan Bloemen NK Afstanden 17e plaats 1500 meter
Ted-Jan Bloemen NK Afstanden 9e plaats 5000 meter
Ted-Jan Bloemen NK Afstanden 10e plaats 10000 meter
Ted-Jan Bloemen NK Allround 2e plaats
Ted-Jan Bloemen WK Allround 4e plaats
Ted-Jan Bloemen Worldcup 35e plaats 5000/10000 meter
Tim Salomons NK Afstanden 22e plaats 500 meter
Tim Salomons NK Afstanden 18e plaats 1000 meter
Tim Salomons NK Afstanden 20e plaats 1500 meter
Tim Salomons NK Sprint 11e plaats
Timo Verkaaik Marathon A-divisie

2010-2011

Is er nog wel schaatsen komend seizoen?

Normaal is de zomer een rustige tijd voor het bestuur. Dat was dit jaar wel anders: Zowel de ijsbaan in Den Haag als die in Utrecht verkeerde in grote financiële problemen en het was dan ook lange tijd onduidelijk of, en zo ja waar we in het nieuwe seizoen zouden kunnen schaatsen. Het bestuur heeft de ontwikkelingen in de maanden juni-augustus nauwlettend gevolgd en heeft verschillende alternatieven verkend. Daarvoor is uitgebreid overleg gevoerd met allerlei betrokkenen in de schaatswereld. Ook heeft de schaatsclub de actie “IJsbanen moeten open” opgezet. Hiermee is veel publiciteit gehaald voor de situatie. Gelukkig kwam van beide banen na de zomer het goede nieuws dat ze gered waren, en dat er dus weer als vanouds in Utrecht en Den Haag geschaatst kon worden door onze leden. De situatie heeft binnen de schaatsclub wel geleid tot een discussie over de voor- en nadelen van het schaatsen op twee banen (en in twee gewesten). Het heeft voor dit moment niet tot een andere keuze geleid.

Met de website ijsbanenmoetenopen.nl vroeg de vereniging aandacht voor de situatie. De digitale petitie werd in korte tijd door meer dan 2.000 mensen ondertekend. Het resultaat werd door voorzitter Hugo Vos op de bondsdag aan de KNSB overhandigd. Sommigen dichten ons wel een erg grote rol toe: Schaatsclub Gouda behoedt twee ijsbanen van ondergang.

Beleidsplan

Het werk van het bestuur heeft dit jaar in het teken gestaan van het nieuwe beleidsplan, dat op de Algemene Ledenvergadering op 22 juni 2011 aan de leden ter goedkeuring  werd voorgelegd. Het vorige beleidsplan dateerde uit 2008, nog niet zo oud dus, maar het was incompleet. Het ging alleen over het langebaan wedstrijdschaatsen, en niet of nauwelijks over de andere activiteiten van de vereniging: het jeugdschaatsen, het inline-skaten, het toerschaatsen. Het nieuwe beleidsplan gaat over alle activiteiten van de vereniging, inclusief de organisatorische en financiële consequenties van de plannen en wensen.

Klankbordgroep Gewest Zuid Holland

Het bestuur van het gewest heeft een klankbordgroep gevormd voor adviezen met name over de kwestie van meer ijscapaciteit in Zuid Holland maar ook op over onderwerpen als sponsoring en andere bestuurskwesties. De groep is samengesteld uit vertegenwoordigers van verschillende verenigingen en met verschillende professionele kennis.  Namens Schaatsclub Gouda heeft Peter Bos meegewerkt in deze groep, met name vanwege zijn kennis van projectontwikkeling. De groep heeft het afgelopen seizoen gewerkt aan een plan van aanpak voor het realiseren van meer 400 m kunstijsbanen in Zuid Holland. Ook heeft ze onderzocht of het wenselijk is dat het gewest de 400 m baan van de Uithof gaat exploiteren.

MNSC

Sinds 2010 werkt de Mijnten MNSC met een vast juryteam in plaats van roulerende vrijwilligers. Hierdoor is de kwaliteit van de jurering toegenomen, hetgeen ook past bij het hogere wedstrijdniveau omdat in toenemende mate landelijke rijders aan de competitie meedoen. SC Gouda leverde vanaf het begin menig jurylid en is zeer actief in de organisatie. Het aantal actieve deelnemers met een SC Gouda-pak is inmiddels toegenomen tot ca. 30. Lees hier meer over de MNSC.

Trainingskampen

Het jaarlijkse trainingskamp in Groningen is uitgebreid met een tweede verblijf op het terrein in Annen. Dit tekent de grote belangstelling vanuit de oudere jeugd voor dit kamp. Van zondag tot en met woensdag zijn er zes trainingen op het ijs verreden. In de avond was ruimte voor een slijpclinic, het avondspel en een lezing van Marnix ten Kortenaar. De oudere selectierijders koppelden er nog twee trainingsdagen aan vast en kwamen na tien trainingen thuis. Enkele schaatstrainingsgroepen hebben onder barre omstandigheden in de kerstvakantie de tocht naar Baselga gemaakt voor een trainingskamp van een week. De lange tocht daarheen en de condities op het ijs hebben tot de afspraak geleid dat we in het vervolg de buitenlandse trainingskampen iets dichter bij huis organiseren. In de zomerperiode zijn diverse skatekampen in Doorn georganiseerd alsook een trainingsweek voor de selectie in Zuid-Limburg.

Jeugdschaatsen

Binnen het jeugdschaatsen wordt een wedstrijdgroep opgericht. Kinderen die belangstelling hebben voor het wedstrijdschaatsen én al beschikken over voldoende technische vaardigheden kunnen in Den Haag wedstrijden rijden. Aan de opzet van het lesuur op zaterdagmiddag wordt niets veranderd, wel kunnen de pupillen ook aan de droogtraining op maandagavond meedoen.

Weissensee

Een aantal leden rijdt de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee in Oostenrijk. Hans van Woudenberg doet er op zijn website uitgebreid verslag van.

Gouds sportgala

De schaatsclub was ook aanwezig op het Goudse sportgala. Ted-Jan Bloemen was genomineerd voor de titel Goudse sportman van het jaar. Pieter Clausing heeft de sportpenning van de VGSO ontvangen.

Bijzondere prestaties in het seizoen 2010-2011

Alexander van Hasselt NK Afstanden 5e plaats 500 meter
Alexander van Hasselt NK Afstanden 6e plats 1000 meter
Alexander van Hasselt NK Afstanden 5e plaats 1500 meter
Alexander van Hasselt NK Allround 8e plaats
Alexander van Hasselt NK Supersprint 5e plaats
Alexander van Hasselt Vikingrace 6e plaats
Bernd Zweden NK Afstanden 20e plaats
Bernd Zweden NK Allround 21e plaats
Kirsten Velzeboer NK Afstanden 13e plaats 500 meter
Kirsten Velzeboer NK Allround Studenten 7e plaats
Kirsten Velzeboer NK Sprint Studenten 2e plaats
Kirsten Velzeboer NK Supersprint 6e plaats
Nynke de Jong NK Sprint Studenten 13e plaats
Nynke de Jong NK Supersprint 11e plaats
Paulien van Deutekom NK Allround 10e plaats
Rick van de Meer NK Sprint Studenten 25e plaats
Sjoerd den Hertog NK Marathon Jeugd 3e plaats
Ted-Jan Bloemen NK Afstanden 11e plaats 1500 meter
Ted-Jan Bloemen NK Afstanden 9e plaats 5000 meter
Ted-Jan Bloemen NK Afstanden 5e plaats 10000 meter
Ted-Jan Bloemen NK Allround 5e plaats
Ted-Jan Bloemen Worldcup 28e plaats 5000/10000 meter
Ties Peelen NK Sprint Studenten 38e plaats
Timo Verkaaik Marathon A-divisie
Timo Verkaaik NK Marathon 10e plaats
Timo Verkaaik NK Marathon Topdivisie 6e plaats
Tom den Heijer Nederlands Pupillen Toernooi 14e plaats

2011-2012

Het seizoen 2011-2012 was een bijzondere. Een verrassende en ook wel spannende winter werd vooraf gegaan door een al even verrassend inline-skateseizoen met opvallende resultaten. Aan onze verenigingsdoelstelling, het bevorderen van het hardrijden op de schaats en alles wat hiermede in verband staat, werd volop gewerkt. Ook het 49e seizoen kent prachtresultaten. Elke seizoen wordt er sneller gereden. De tijden worden daardoor steeds scherper. Als je na bijna een halve eeuw SC Gouda een clubrecord binnenhaalt dan ben je tegenwoordig een hele spekkoper!

Inline-skaten

Voor het eerst weten clubleden zich te plaatsen voor NK Inline-skaten. En met succes! Arwen Kamphuis wordt met team regioselectie Midden Nederland derde op de aflossing. Pupillen Tom den Heijer en Teun de Wit worden eveneens met team regioselectie Midden Nederland derde op de aflossing. Lees hier het artikel in de Goudse Post.

Er wordt ook voor het eerst een succesvol trainingskamp voor de inline-skaters in Heerde georganiseerd. Bekijk de videoreportage voor een mooie impressie.

Clinics

In de kerstvakantie werden weer schaatsclinics voor de Goudse schooljeugd georganiseerd. Geweldig te zien hoe jonge en oudere trainers zich ieder jaar weer inspannen om deze clinics tot een succes te maken. Voor menig jeugdschaatser zijn deze clinics dan ook de eerste kennismaking met de club. Dit jaar was er extra aandacht voor de clinics. Zo streek de KPN Junior Kids Club neer op de Markt en vonden er ook clinics onder leiding van ex-topper Annamarie Thomas plaats. De club werd zelfs schaatsclub van de week op schaatsen.nl.

Ook Jan Gründlehner viel deze eer te beurt en werd vrijwilliger van de week op hetzelfde schaatsen.nl.

Ted-Jan Bloemen

Ted Jan Bloemen

Voor het eerst in de geschiedenis wordt een clublid Nederlands kampioen allround. Ted-Jan Bloemen flikt het kunstje begin februari in Thialf. Het was voor Ted-Jan een seizoen vol pieken en dalen, wat in deze reportage van de NOS mooi uit de doeken wordt gedaan.

Marathontoppers

In de gewestelijke en landelijke marathoncompetitie timmert Gouda ook behoorlijk aan de weg. Timo Verkaaik en Linda Bouwens rijden in de A divisie (KPN-marathon cup), Sjoerd den Hertog in de Top divisie. Richard Boef en Frank Visser maken deel uit van de baanselectie Utrecht.

Clubkampioenschap kortebaan op natuurijs

Er komt natuurijs. De Elfstedenkoorts loopt hoog op, maar helaas schiet de vorst net te kort voor de tocht der tochten. Wel worden er in de regio diverse toertochten gereden.

Binnen enkele dagen tijd wordt vanuit het niets het eerste clubkampioenschap kortebaan op natuurijs georganiseerd. Een sterk staaltje organiserend vermogen van met name Marin Kwakernaak, Hugo Vos en Jan Revet, ondersteund door velen. Op 11 februari vond het evenement plaats, op de Breevaart. Er werd dankbaar gebruik gemaakt van de accommodatie en faciliteiten van kanovereniging De Goudse Peddel. Met dank aan de bewoners van de Wethouder Venteweg die het ijs op de Breevaart perfect onderhielden. Ook de jeugdschaatsers deden mee aan het kampioenschap. Daarmee kwam het deelnemersaantal uit op 122. Snelste bij de heren was Alexander van Hasselt met 13.36 sec op de 140 m. Bij de dames was Birgit Henrich de snelste in 15.36. Snelste pupil over 100 m was Tom den Heijer in 12.14 en bij de meisjes pupillen Margreeth den Hertog in 13.41.

Lees bijvoorbeeld het artikel in de Goudse Post, of bekijk de videoreportage.

Vrijwilligerspenning voor Jan van der Pot

Op het Gouds sportgala was Ted-Jan Bloemen genomineerd voor de titel Gouds sportman van het jaar 2011. Hij zou hem niet winnen. Wie wel in de prijzen viel was Jan van der Pot. Jan werd onderscheiden met de vrijwilligerspenning voor 17 jaar inzet bij het jeugdschaatsen.

Paulien van Deutekom stopt

Tijdens de World Cup wedstrijden in Heerenveen besluit een emotionele Paulien van Deutekom haar schaatscarrière te beëindigen. In een interview op schaatsen.nl blikt Paulien terug en kijkt ze vooruit naar de toekomst:

“Topsport is zo’n mooie omgeving om in te leven. Ik heb veel meegemaakt en kan ondanks de tegenslagen heel positief terugkijken. [..] Ik heb nu de tijd om leuke dingen te doen, om met vrienden af te spreken. En binnenkort ga ik lekker op vakantie, rust pakken en de tijd nemen om te kijken wat ik wil.”

Afscheid van de voorzitter

Na 15 jaar voorzitterschap besluit Hugo Vos er een punt achter te zetten. Hij draagt de voorzittershamer over aan Gerard Reussink. We sluiten 50 jaar schaatsclub af met zijn woorden:

Verbetering is een constante voor SC Gouda en dat doen we dan ook consequent zowel op het niveau van sport en organisatie. De naam van het vorige jaar aangenomen meerjarenbeleidsplan 2011-2016 heeft dan ook de uitdagende naam “Een leven lang bewegen”. Om dit met elkaar te realiseren zijn we bestuurlijk ook buiten de club actief in de schaats- en inline-skateorganisaties. Scherp blijven op ontwikkelingen rond de sportorganisaties, de kwaliteit van trainingen en de accommodaties, de overheid en niet in de laatste plaats de kosten van onze sport. De belangstelling voor het sporten in verenigingsverband neemt af en dat zie je ook bij schaats en inlineskateverenigingen. SC Gouda doet het met een vrij constant ledenaantal beter dan menig ander maar we moeten wel scherp blijven.

Bijzondere prestaties in het seizoen 2011-2012

Alexander van Hasselt NK Afstanden 6e plaats 500 meter
Alexander van Hasselt NK Afstanden 6e plaats 1000 meter
Alexander van Hasselt NK Afstanden 8e plaats 1500 meter
Alexander van Hasselt NK Allround 12e plaats
Edwin Sterk NK Afstanden 10e plaats 5000 meter
Kirsten Velzeboer NK Afstanden 13e plaats 500 meter
Kirsten Velzeboer NK Afstanden 14e plaats 1000 meter
Kirsten Velzeboer NK Supersprint 7e plaats
Léon Wijker NK Supersprint 5e plaats
Nynke de Jong NK Supersprint 11e plaats
Paulien van Deutekom NK Afstanden 12e plaats 1000 meter
Paulien van Deutekom NK Afstanden 15e plaats 1500 meter
Paulien van Deutekom NK Afstanden 13e plaats 3000 meter
Paulien van Deutekom NK Allround 13e plaats
Paulien van Deutekom Worldcup 26e plaats 1500 meter
Siebe de Bruijn NK Allround 22e plaats
Sjors van der Meer NK Allround 20e plaats
Ted-Jan Bloemen EK Allround 9e plaats
Ted-Jan Bloemen NK Afstanden 17e plaats 1500 meter
Ted-Jan Bloemen NK Afstanden 7e plaats 5000 meter
Ted-Jan Bloemen NK Afstanden 11e plaats 10000 meter
Ted-Jan Bloemen NK Allround 1e plaats
Ted-Jan Bloemen WK Allround 14e plaats
Timo Verkaaik Marathon A-divisie
Tom den Heijer Nederlands Pupillen Toernooi 5e plaats
Wietske Tinga NK Afstanden 16e plaats 1000 meter

 

Uit AD Groene Hart van 2 maart 2024

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.