Honkbal

The Braves (ontstaan uit de V. & A.V. Gouda) van 1965

 

 

 

 

 

 

 

Maandag 27 september 1965 viel de beslissing . . . V. & A.V. Gouda krijgt een Honkbalafdeling, later genaamd  h.s.v. The Braves – Gouda.
Voor velen is het voorstel tot oprichting van een afdeling honkbal als een complete verrassing gekomen. Ons bestuur heeft zich er reeds geruime tijd mee beziggehouden. Men is nl. van mening, dat voor een dergelijke afdeling in onze vereniging zeker ,,ruimte” is en dat deze afdeling ook ,,levensvatbaar” zal blijken te zijn. Het opent voor voetballers, die in de zomermaanden toch een teamsport willen blijven beoefenen, een belangrijke mogelijkheid daartoe.
Als een dergelijke afdeling een beetje wil ,,draaien” zal de ,,trek” naar onze velden bij de leden ook gedurende de zomermaanden aanhouden. Er is dan immers wat te zien en te doen!

Honkbal bij ,,Sport in Beeld”
Honkbal dus! Eerlijk gezegd: wat weten we er eigenlijk nog van. We zien het in de zomermaanden nogal eens in ,,Sport in Beeld” op de T.V.
We weten, dat deze tak van sport in Nederland in populariteit toeneemt. Ons land staat in West-Europa zelfs op eenzame hoogte en heeft een abonnement op de titel ,, Europees Kampioen”, maar het is bekend, dat in dit opzicht het spreekwoord: ,,In het land der blinden is eenoog koning” zeer van toepassing is, want ondanks de duurklinkende ,,Europese titel” is het honkbal in ons land vergeleken met Amerika ,,nergens”.

Er wordt ernstig naar gestreefd deze nog wijde kloof smaller te maken. Maar hoe dan ook: vast staat, dat in Nederland honkbal populairder wordt en dat vele voetbalverenigingen deze tak van sport als ,,bijsport” in de zomermaanden beoefenen. Er is nl. een soort ,,vriendschap” tussen voetbal en honkbal.

Bron: Officieel Orgaan V. & A.V. Gouda, 29e jrg, nr. 3, sept. 1965

Eerste training
14 januari 1966 de eerste honkbaltraining in de geschiedenis bij v. & a.v. Gouda. De heer Dietz verzorgde het ,,conditie gedeelte” en de heer Wennekes trachtte daarna het nodige bij te brengen op het gebied van werpen en vangen.
Alles was natuurlijk nog een beetje onwennig.
Bestuursleden van het eerste uur 
R. Walthie, M.H. Scheepbouwer en G. Wennekes waren de eerste honkbalbestuurders bij V. & A.V. Gouda.

Competitiestart flitsend
Dankzij deskundige training en goede coaching van de heer Wennekes werd op 1 mei 1966 sterk gestart met een 23-8 overwinning op Zwijndrecht.
Op 7 mei weer tegen Zwijndrecht; nu lukte het niet om weer de punten in Gouda te houden. Nu werd het 3-4 door een misverstand tussen van Oije en Tol.

 

 

 

 

 

 

 

 

Dick van Oije in actie

De derde partij tegen S.V.O. uit Overschie was er echter weer herstel en kon Gouda met 13-7 winnend afsluiten.
Prachtige resultaten met veel publiek en volop nieuwe leden voor deze nieuwe tak van sport van de V. & A.V. Gouda.

 

 

 

 

 

 

 

Propagandafilmavond HONKBAL met gast Herman Beidschat

Woensdagavond 17 november 1965 werd in het clubgebouw aan de Nieuwe Vaart een propagandafilm gedraaid over honkbal.
Gast op deze avond was niemand minder dan Nederlands en Europa’s beste werper, Herman Beidschat.

De heer Beidschat kon met zijn in de praktijk opgedane ervaring een goed inzicht geven in de vele kneepjes van het honkbal.
Ook een drietal van geluid voorziene films, waarvan een prachtige kleurenfilm van een wedstrijd tussen de Los Angelos Dodgers en de Yankee’s uit New York, werden door de heer Beidschat van deskundig commentaar voorzien.

Bezichtigen honkbalpak
Velen maakten van de gelegenheid gebruik om de tentoongestelde honkbaluitrusting, waarvan een in een honkbalpak gestoken pop de blikvanger was, te bezichtigen.

Braves kampioen 1982

 

 

Bron: Officieel Orgaan V. & A.V. Gouda 29e jrg, nr. 5, nov. 1965

Realisatie: Cees Vermeulen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.