Uit de serie Goudsch van Oud: Goudsche Courant 15 november 2000
Door Ton van Wieringen
Liefst vijf keer won Boskoper Jan Vergeer de Goudse Parkloop. Hij deed dit in 1954, 1956, 1957, 1958 en 1959. Vergeer droeg de shirts van AV’47 Boskoop en van AV Gouda.
Parkloop
De Parkloop werd van 1934 tot 1962 door Vires et Celeritas georganiseerd in het Van Bergen IJzendoornpark. De officiële naam luidde Provinciale Park Wegwedstrijd (PPW). De senioren werkten drie ronden van 1 km af. Een massaal publiek bezocht de eerste editie op 10 maart 1934. Zij zagen 52 atleten zweten. Dorus Hey van het Goudse Achilles won na een schitterende eindsprint. De Orion Profilti Filmdienst maakte opnamen die in de Schouwburg werden vertoond.
Na de oorlog braken de succestijden aan voor Leidenaar en internationale
topper Wim Slijkhuis, die drie keer won en voor Vergeer. Beiden doken telkens dik onder de negen minuten. De succesvolle uitgave van 1953 kreeg het predicaat nationaal, omdat Vires 25 jaar bestond. De toeschouwers moesten entree betalen om 250 deelnemers uit het hele land te zien rennen. Bij lage temperaturen in maart maakte de prachtige stijl en de fenomenale snelheid van Slijkhuis indruk. Na 1 ronde voerde hij zijn tempo verder op en nam een voorsprong van honderd meter. Die bouwde hij uit naar 160 m aan de finish. Slijkhuis scherpte het parcoursrecord aan tot 8 minuten en 18 seconden. De jonge Vergeer werd vijfde.
In 1959 haalde Vergeer een huzarenstukje uit. In het rood-wit van AV Gouda wilde hij zich revancheren voor zijn nederlaag in de Reeuwijkse Plassenloop. Daar was Bredanaar Henk Christ hem te snel af. In het Park moest hij afrekenen met snelle lopers als Dirk de Bruyn, Sjaak Koster en veldloopkampioen Fons Veldhuizen. Toen de laatste de overwinning op zak leek te hebben, produceerde Vergeer in de laatste ronde een spectaculaire inhaalrace. Hij ging op en over Veldhuizen en finishte met een voorsprong van 40 m na 8 minuten en 25 seconden.
Jan Vergeer
Deze boomkweker die lid was van AV Gouda, behaalde vele successen. In de jaren ’50 werd Vergeer twee keer Nederlands Kampioen op het onderdeel steeple chase en was hij houder van het Nederlands record. Bij toeval kwam Vergeer in contact met deze 3000 m lange hindernisrace met horden en een waterbak. ,,Ik kon aardig uit de voeten op de 3000 m”, vertelt Vergeer. ,, Daarnaast was ik best wel lenig en besloot ik het in Rotterdam te proberen. Zonder moeite overwon ik de waterbak en de horden en kwam als winnaar over de streep. Later deed ik met het Nederlands team mee aan landenwedstrijden in Tsjecho-Slowakije, IJsland, Frankrijk en Zwitserland. Internationaal was ik twee keer de beste. Dankzij de steeple heb ik wat van Europa kunnen zien”. Toonaangevende verenigingen als Trekvogels en AAC probeerden hem in ruil voor een baan in te lijven, maar Jan bleef de boomkwekerij trouw. Ook op de weg stond hij zijn mannetje. Hij won – als lid van AV’47 Boskoop de sterk bezette Utrechtse Singelloop in 1954 voor tienduizenden toeschouwers en finishte vijf maal als eerste in de Leidse Singelloop. ,,Ik was een mooi weer loper”, aldus Vergeer. ,,Als brildrager zag ik in de regen niet veel en kon ik de ruimte tussen de horden niet goed inschatten. Aan crossen in de bagger had ik een hekel. Toch won ik de eerste Goudacross over 7500 m in 1958 onder slechte omstandigheden. Door plassen en kniehoog riet, over sloten en greppels. Met doornatte voeten. Marathonloper Aad Steylen en Gouwenaar Thomas Stolk finishten als tweede en derde”.
NK 25 km in Gouda
Enkele maanden na de Parkloop in 1959 nam Veldhuizen revanche door op een stratencircuit in De Korte Akkeren Nederlands Kampioen 25 km te worden. Hij versloeg zelfs regerend kampioen en recordhouder Piet Bleeker. Veldhuizen liep normaal 10 km wedstrijden en waagde zich in Gouda voor het eerst aan 25 km. Met succes!
Wiebago Loop
De directie van de Goudsche Wielerbaan stortte zich ook op het populaire hardlopen. Van 1934 tot 1947 organiseerden zij in samenwerking met de Goudsche Atlethiek Commissie (GAC) de Wieler Baan Gouda (Wiebago) Loop. De atleten moesten het 1 km traject rond de vijvers van de Martenssingel en langs Kort Haarlem drie keer afleggen. Op 7 oktober 1939 werden de Gouwenaars Dorus Hey en J. de Jong van Achilles samen tot winnaars uitgeroepen. De laatste en 13e editie op zaterdag 29 november 1947 kreeg te maken met sneeuwval en gladheid. Toen het parcours veilig was, ging de overwinning naar DOS Rotterdam.