Jiu-Jitsu in Gouda

Jiu-Jitsu, vallend onder de NJBB (de Judo Bond), kent al heel lang een sterke basis in Gouda, met name door het werk van de Goudse Mario den Edel. Eerst als sporter, later als trainer, sportschoolhouder en als ontwikkelaar van de sport, o.a. als schrijver en door het werk voor de bond. 
Jiu Jitsu (er bestaan meerdere schrijfwijzen) is de moeder van vele Japanse Budosporten. Het was de zelfverdedigingskunst bij uitstek. De letterlijke betekenis is “zachte kunst”, ook te begrijpen als soepele techniek, het meegaan in de bewegingen van de aanvaller.

Geschiedenis jiu-jitsu

Over het ontstaan van jiu-jitsu bestaan er verschillende verhalen. Dit is er één van. Zolang de wereld bestaat is er gevochten, omdat dat vroeger de enige manier van overleven was. Omdat wapens vroeger minder goed en minder sterk waren, was het belangrijk dat mensen goede bewegingen in huis hadden. Doordat de mensen in verschillende omgevingen leefden, ontstonden er ook verschillende soorten technieken. Vandaar dat er nu veel sporten zijn die jiu-jitsu technieken in zich hebben. Vandaar ook dat de precieze geschiedenis onduidelijk is. Zo is ook is onduidelijk of jiu-jitsu nu uit Japan of China komt. Dit komt vooral omdat er technieken bij zitten die uit beide landen kunnen komen.

In de tijd tussen de 12e en 19e eeuw werd jiu-jitsu verder ontwikkeld door de Japanse samurai’s. De oudste en bekendste school waar jiu-jitsu werd gegeven was takenouchi-riu, die bestaat al vanaf 1532. Alle bekende jiu-jitsu scholen zaten in het midden van Japan en dat was wel opvallend. Pas in de laatste helft van de 18e eeuw werd jiu-jitsu over meerdere provincies in Japan bekend. Toen de keizer in Japan in 1867 weer aan de macht kwam moesten de jiu-jitsu meesters hun geheimen wel gaan delen met andere. Maar dan moest je daarvoor wel betalen. De politie kon deze technieken ook goed gebruiken voor hun werk en hadden daarom veel belangstelling. Dit gebeurde op bijna het zelfde moment dat judo werd uitgevonden; dat was in 1882. Jiu-jitsu werd verder ontwikkeld tot aan het einde van de 19e eeuw.

In Nederland kwam jiu-jitsu pas in de 20e eeuw op als nieuwe sport. Er werd pas in 1910 jiu-jitsu les gegeven. In 1939 nam M. van Nieuwenhuizen de leiding over de N.J.J.B.(Nederlandse jiu-jitsu bond). In 1975 werd de Budo Bond Nederland opgericht, die in 1979 veranderd werd in Judo Bond Nederland wat nu ook wel de J.B.N. genoemd word. In de J.B.N. zitten de bonden voor judo, jiu-jitsu en aikido.

De banden
Je kan deze banden halen:
Witte band 6e kyu rokkyu met de slippen geel oranje groen blauw en bruin
Gele band 5e kyu gokyu met de slippen oranje groen blauw bruin
Oranje band 4e kyu yonkyu met de slippen groen blauw en bruin
Groene band 3e kyu sankyu met de slippen blauw en bruin
Blauwe band 2e kyu nikyu met de slip bruin
Bruine band 1e kyu ikkyu met geen slippen
Hierna komt de zwarte band met een dan
1e dan shodan zwart met een witte streep
2e dan nidan zwart met twee witte strepen
3e dan sandan zwart met drie witte strepen
4e dan yodan zwart met vier witte strepen
5e dan godan zwart met drie strepen met de kleuren rood wit rood
6e dan 6e dan rokudan rood wit geblokte band
7e dan shihidan rood wit geblokte band
8e dan hachidan rood wit geblokte band
9e dan kudan rode band
10e dan judan rode band
11e dan juichidan rode band
12e dan junidan brede witte band.
Je kan alleen hoger dan de 5e dan komen als je iets bijzonders hebt gedaan voor de sport

 

Gouwenaar Mario den Edel (1948)

Uit onderstaand artikel uit het AD  Groene Hart van Silvester van der Hansz van december 2017 ontlenen we de volgende gegevens:

Mario den Edel begon op 9 jarige leeftijd met zijn tweelingbroer Bert bij Judoschool Gouda als judoka’s . Deze school heeft hij later overgenomen en heet nu Den Edel Fun to be Fit, inmiddels van zijn dochter en schoonzoon. Deze sportschool levert nog steeds jaarlijks vele nationale en internationale prijswinnaars en kampioenen op.

Mario haalde als judoka de nationale ploeg, maar deed onder andere ook aan karate, jiu-jitsu en aikido. Hij werd in 1980 en 1981 Europees kampioen jiu-jitsu in een tijd dat er nog geen wereldkampioenschappen waren. Hij stopte daarna met de wedstrijdsport en ging de sport zelf verder ontwikkelen.

Dat was hard nodig, want het jiu-jitsu was weggedrukt door het ervan afgeleide judo. Zo heeft hij een belangrijke bijdrage geleverd aan de herintroductie van jiu-jitsu in Japan.

Van 1982 t/m 1995 was hij bondscoach van Nederland. Hij schreef diverse boeken over het jiu-jitsu en in 1986 bedacht bij samen met wijlen Wim Boerse de E.Bo.No.Kata afgeleuid van hun namen, E(del).Bo(ersma). Aanvalsvormen voor wereldwijde Dan-examens. Ook bedacht en ontwikkelde hij nieuwe technieken, zoals de Newaza kata (grondwerk), het DUO (als duo een technische presentatie geven) en het Fighting system (vechten tegen een tegenstander), een manier om de vechters op sterkte te kunnen rangschikken en de sport ook inzichtelijk te maken voor publiek.

Verder is hij oud directeur van de Ju Jitsu International Federation. Hij is voor zijn verdiensten benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Maria den Edel geeft nog dagelijks les en workshops, zit nog in diverse commissies, zoals de nationale graden commissie.

 

 

 

 

 

 

Aafke van Leeuwen

Goudse Aafke van Leeuwen van Den Edel Fun to be Fit, werd onder begeleiding van coach Allard Schulenklopper  Wereldkampioen jiu-jitsu onder 70 kg in 2015 in Bangkok.

En verder zijn de belangrijkste resultaten:
– Europees kampioen in 2016 in Gent

 • Brons op het WK van 2016 in Wroclaw, Polen en brons in de landenwedstrijd
 • Brons op de World Games 2017 in Wroclaw, Polen
 • Zilver op het EK 2017 in Banja Luka, Bosnie
 • Wereldkampioen 2017 in Bogota, Columbia.
 • Zij werd driemaal gekozen tot sportvrouw van het jaar, het laatst in 2017.

 

 

Boy Vogelzang

Boy Vogelzang (onder 69 kg) traint eveneens bij Den Edel Fun to be Fit. Coach Allard Schulenklopper.

 • brons op het WK van 2014
 • Brons op WK 2015 in Bangkok
 • Gouds sportman van het jaar 2015
 • halve finale op WK 2016; brons landenteams
 • Brons op het WK van 2017 in Banja Luka in Bosnie
 • Goud en winnaar World Games in Wroclaw, Polen, de games voor niet Olympische sporten.

Boy Vogelzang ontving in maart 2019 de sportpenning van de gemeente Gouda.

RTV Gouwestad maakte een portret van Boy en van de uitreiking van de sportpenning door wethouder Bunnik. Bekijk het hier.

 

 

 

 

 

Sponsoring
Omdat jiu jitsu geen Olympische sport in, krijgen de uitblinkende beoefenaren niet de zogeheten A-status van NOC/NSF, wat een onder andere een financiele vergoeding zou betekenen. Aafke van Leeuwen en Boy Vogelzang hebben daarom onder andere een sponsorcontract met GO-Stores uit Gouda afgesloten. Daarnaast werkt Aafke voor SportPunt Gouda en is Boy student op de HALO.

Uit de Goudse Post 26 januari 2018

Aafke van Leeuwen en Boy Vogelenzang Europees kampioen 2021 (Gouds Nieuwsblad)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.