Met Gouda Sportstad aan tafel: Schaatsclub Gouda

 

 

Op donderdag 1 december 2022 zat Gerrit Schinkel (GS) voor Gouda Sportstad aan tafel met twee leden van de dit jaar 60 jarige schaatsclub Gouda. Waarnemend voorzitter Jan Revet (JR) en jeugdcommissielid, trainer, coach, schaatser en nog veel meer, Saline Verkerk (SV). Hier een korte weergave van het gesprek. Onderaan deze pagina staat de link naar de volledige opname, zoals gepubliceerd op You Tube

Door Hans Sanders

Gerrit Schinkel opent het gesprek met de vaststelling dat de vereniging dit jaar 60 jaar bestaat en de Jeugdafdeling 50 jaar, een dubbel jubileum dus.

GS informeert vervolgens naar het ontstaan van de vereniging.

JR vertelt dat het aanvankelijk in 1962 om een natuurijsvereniging ging en vanaf 1970 werd het kunstijs bezocht, met name de Jaap Edenbaan in Amsterdam. Ook werden er tripjes georganiseerd naar de IJsbaan in Deventer en na 1972 met de jeugd naar De Uithof.

Jan Revet en Saline Verkerk

SV vertelt dat de vereniging ervoor zorgt dat de jeugd kan schaatsen. Ze gaan dan met z’n allen wekelijks op zaterdag met de bus op pad, filmpje opzetten en dan op weg. De animo daarvoor was groot, maar de laatste jaren was dat bijna gehalveerd. Inmiddels is de belangstelling voor het schaatsen weer wat bijgetrokken, ook door de corona-jaren, want juist schaatsen mocht toen nog wel. Er zijn nu weer bijna 100 jeugdleden.
JR vertelt dat de SC Gouda nu in totaal ongeveer 300 leden heeft. GS vraagt of je dan groot bent voor een schaatsclub. JR zegt groot niet, maar wel boven gemiddeld.

GS: jullie hebben kleppers als lid gehad, zoals Jan Bazen, Ingrid Paul, Andrea Nuyt, Pauline van Deutekom en Ted-Jan Bloemen. Hoe komt het dat jullie zoveel toppers als lid hebben en hadden?
JR meldt dat Ted-Jan net weer vader is geworden. Hij is nog steeds lid, zelfs erelid, en heeft in het verleden een clinic gegeven. Wel is dat topper zijn in verband met SC Gouda te relativeren volgens JR. Ten eerste omdat je als wedstrijdschaatser verplicht lid moet zijn van een vereniging aangesloten bij de KNSB en ten tweede gaan de schaatsers die goed zijn weg bij de club en dan is het eigenlijk het werk van de nakomende trainers dat ze zo goed zijn geworden.

Ted-Jan Bloemen gaf een schaats clinic aan de jeugdleden van SC Gouda (foto: FB-pagina SC Gouda)

GS: zijn er op dit moment talenten lid? SV: er zitten op dit moment wel weer wat fanatiekelingen onder de jeugdleden, dus wie weet wordt dat wat.

Wat steeds groter wordt is het skeeleren. Iedereen die skeelert schaats ook, maar niet andersom. Goudse Lianne van Loon werd onlangs Europees kampioen op de marathon met skeeleren. Ze was altijd al een groot talent.

Lianne van Loon

JR: ze is een multi-talent. Als sprinter begonnen en nu schaatst ze ook marathons. Ook goed op de marathons zijn Sjoerd den Hertog, Ton den Heijer, en Timo Verkaik. Maar deze mannen zijn uitgezwermd tot aan Heerenveen toe.

 

 

Sjoerd den Hertog

GS vraagt zich af, is SC Gouda dus meer een opleidingsvereniging?
JR: nu wel, vroeger niet. Toen hadden we zelf een hoofdtrainer en waren er landelijk gezien weinig ploegen. Nu heb je veel commerciele ploegen en Westelijke selecties etc. en zijn er dus veel meer wegen om zelf je weg naar de top te kunnen vinden.

GS vraagt naar de schaats clinics op de Markt. SV vertelt dat ze die samen met de Brede school organiseert. Basisschool leerlingen kunnen kennismaken met sporten door zich voor een sport op te geven. Zo staat ze vanaf 21 december, als de baan rond het stadhuis geopend is, ’s ochtends om 8 uur 45 minuten met een klas op het ijs.

Met de leerlingen van de Brede School ’s morgens om 8 uur aan de slag

Ook organiseert ze samen met de Brede School Skeeler clinics. Ook is er voor Kika (Kinderkanker de wereld uit) jaarlijks een 24 uurs wedstrijd voor dit goede doel. Dat gebeurt in september, ook de afgelopen september weer.
GS vraagt zich af of Saline naast al dat georganiseer nog tijd heeft om zelf te schaatsen. SV vertelt, jazeker, twee keer per week schaats ik en ik ben dan meer van de lange afstanden.

GS heeft op de website van de SC Gouda gezien dat er nogal wat vacatures zijn. Jullie zoeken een voorzitter, penningmeester en mensen voor de jeugd. Is dat niet verontrustend?
JR, zelf waarnemend voorzitter, stelt dat veel verenigingen kampen met hetzelfde probleem. Veel mensen willen wel incidenteel helpen, maar weinigen willen zich volledig committeren. Maar ze zijn er mee bezig en denken dit ook wel weer op te lossen. Ook is het zaak weer trainers voor de jeugd te vinden.

Foto’s gesprek: Pim Bolsterlee

GS: Jullie hebben geen eigen accommodatie, maar wonen in bij GRTC Excelsior. JR: dat is ontstaan toen we bij onze vereniging ook zijn gaan skeeleren. Daarvoor gebruiken we het wielercircuit van Excelsior en dan kom je automatisch in hun clubhuis terecht. En zo is de samenwerking ontstaan en gebruiken we ook hun clubhuis. Toch kunnen we ondanks het ontbreken van een eigen accommodatie financieel in de problemen komen door de hoge energieprijzen, want die worden verdisconteerd in de huurprijs, terwijl ook het huren van ijstijd op de kunstijsbanen duurder zal worden, terwijl het zelfs de vraag is hoeveel kunstijsbanen er nog open kunnen en zullen blijven.

In de buurt nog steeds aangewezen op natuurijs, zoals de Reeuwijkse plassen

GS: hoe staat het met een kunstijsbaan in de buurt? JR: een groep ondernemers uit de Krimpenerwaard heeft een haalbaarheidsonderzoek laten doen naar een bescheiden kunstijsbaan, zoals die in Leeuwarden. Daarbij is het gebleven, dus mag aangenomen worden dat het niet haalbaar was.

Skeeleren heeft de toekomst…

GS vraagt naar de toekomst van de SC Gouda. JR stelt dat het skeeleren de redding voor de vereniging is. SV vult aan dat dat komt omdat je altijd kan skeeleren, of er nu ijs beschikbaar is of niet. JR denkt ook dat de skeelersport internationaal groter is dan langebaan schaatsen, het heeft dus meer potentieel. Daarom zou het mooi zijn als die sport Olympisch zou worden. Maar dat gaat naar hij weet, de komende 10 jaar niet gebeuren.

Gerrit Schinkel concludeert wel degelijk op weg naar de 75 jaar en hij bedankt Jan Revet en Saline Verkerk voor het gesprek.

Ook bij de SC Gouda heeft de jeugd de toekomst

 

Overzicht opnamen bij RTV Gouwestad op donderdagavond 1 december 2022

Bekijk hier de opname van het volledige gesprek, gemaakt en met dank aan de mensen van RTV Gouwestad.

 

Bekijk hier het filmpje over 60 jaar SC Gouda van RTV Gouwestad in het sportitem van december 2022.

Eerder werd de geschiedenis van de eerste 50 jaren (1962-2012)  van de SC Gouda in vijf delen op deze website gepubliceerd. Lees ze hieronder.

Deel 1 (1962-1975 )

Deel 2 (1975-1985)

Deel 3 (1985-1998)

Deel 4 (1998-2005)

Deel 5 (2005-2012)

 

In het kader van 750 jaar Gouda verschenen er in 2021 en 2022 750 verhalen op de website Goudse verhalen.  Drie daarvan, van de hand van Hugo Vos,  gingen over de SC Gouda.

Lees hier deel 1;

deel 2

en deel 3.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.