In de serie “Met Gouda Sportstad aan tafel” spraken we op donderdag 2 november 2023 met twee vertegenwoordigers van de Vereniging voor aangepast sporten I.S.V. Gouda en Omstreken. Gespreksleider Gerrit Schinkel (GS) ondervroeg de heren Fred van Setten (FS), kersverse voorzitter en Koos Baan (KB), de penningmeester, die al bestuurslid is sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw.
Van dit gesprek zijn opnamen gemaakt door een team van RTV Gouwestad. Deze opname is op You Tube geplaatst en is onderaan dit verslag door een link te bekijken zijn. Dit verslag is een korte samenvatting van hetgeen er besproken is.
Link naar de website van ISV hier
GS heette zijn tafelgasten welkom en stelt ze eerst even voor. Afgesproken is dat de heren elkaar zullen tutoyeren.
Fred, je bent zeer recent voorzitter geworden van ISV Gouda. Ben je al een beetje ingewerkt?
FS: Ik ben nu vier weken bij de vereniging en kijk met verwondering en bewonderend rond. De vereniging combineert sport met een maatschappelijke functie en dat is erg belangrijk.
GS: hoe ben je bij ISV terecht gekomen? FS: ik ben benaderd door een oud buurman, die secretaris is bij ISV. Eigenlijk nam hij contact op met mijn vrouw voor vrijwilligers werk, maar toen bekend was dat ik inmiddels met pensioen was kwam de vraag over het voorzitterschap op tafel, omdat ze een voorzitter zochten. Ik was bekend met de doelgroep door mijn laatste baan als directeur van De Ark Gemeenschap in Gouda.
GS: Koos, in tegenstelling tot de voorzitter, ben je al heel lang verbonden aan ISV.
- KB: Mijn zoon had en heeft een lichamelijke handicap en zo kwamen we begin jaren tachtig in contact met ISV. Hij is daar gaan zwemmen en doet dat nog steeds, samen met klaverjassen. Ik ben toen vrijwilliger geworden en dat is en was min of meer een voorwaarde als iemand lid wordt die begeleiding nodig heeft. Ik ben eerst voorzitter geweest en later penningmeester. De vereniging kent daarnaast ook een Stichting. Die heeft het onroerend goed in beheer. In het begin daarvan, een jaar of tien, was een bijkomend voordeel dat we de BTW terug kregen en dat heeft ons financieel geen windeieren gelegd.
- GS: De vereniging heet officieel Invaliden Sportvereniging Gouda en Omstreken. Jullie hebben dit omgezet naar de Vereniging voor aangepast sporten ISV Gouda & omstreken. Waarom eigenlijk?
KB: die keuze hebben we bewust gemaakt. Het begrip “invalide” werd wat beladen en vormde misschien een drempel. De nieuwe naam klonk ook wat vriendelijker.
FS: aangepast sporten trekt ook een bredere doelgroep en dat is ook belangrijk voor een goede toekomst voor de vereniging.
Opgericht op 5 november 1964
GS: de vereniging is opgericht in 1964. Wie kan me iets vertellen over de ontstaansgeschiedenis van ISV?
KB: De vereniging is opgericht door Ria Boot en Walther Donk. Oorspronkelijk werd er alleen getafeltennist in de gymzaal van twee scholen in de wijk Bloemendaal. Toen de ene school opgeheven werd en de ander afbrandde, bleef de gemeente Gouda wel zitten met een gymzaal. ISV wilde daar juist graag gebruik van blijven maken. Koos, eind jaren tachtig even voorzitter, werd toen opgevolgd door Joop Dorst, de bekende Goudse fotograaf.
Joop Dorst
KB: ISV heeft veel aan Joop Dorst te danken. Hij heeft zich sterk gemaakt voor de aanbouw aan de gymzaal aan de Ridder van Catsweg.
Joop kon overal binnenstappen, kende iedereen en kon ook bijna alles regelen. We konden daar blijven met een gunstige regeling die Joop voor elkaar gekregen heeft.
Bij de oprichting van de Stichting waren burgemeester Jan Hein Boone, de latere minister Deetman en bestuursvoorzitter Bouwmeester van De Goudse Verzekeringen betrokken.
Allemaal via Joop Dorst, die ook een diner in de Sint Jans kerk organiseerde, met 10 tafels bezet. Dat heeft aardig wat geld opgebracht. Doordat het zo’n succes was is dit diner in de jaren erna nog tien maal gehouden.
Nadat de aanbouw gerealiseerd was, is het aanbod uitgebreid met andere sporten dan tafeltennis.
Leden en lidmaatschap
GS: hoeveel leden heeft de vereniging.
FS: ongeveer honderd, variërend in leeftijd van oud tot jong.
GS: hebben jullie ook een regiofunctie?
KB: dat klopt, we hebben naast Goudse leden ook leden uit Moordrecht, Bodegraven, Schoonhoven en Waddinxveen.
GS: kan ik ook lid worden?
KB: In de reglementen staat dat als je gezond bent van lijf en leden je lid kan zijn, mits je de gehandicapte leden ondersteunt.
Ruim aanbod aan activiteiten
GS: laten we het aanbod eens doornemen. Wat is dat en wanneer kan het beoefend worden?
KB: zwemmen (op de zaterdagochtend) is nu de grootste afdeling, gevolgd door badminton (donderdagavond) en tafeltennis (maandagavond en woensdagmorgen). CVA is er bij gekomen (Cerebro Vasculair Accident), al dan niet aangeboren hersenletsel. Ook wordt er al geruime tijd stoelengym gegeven op maandagmiddag. Recent heeft de Goudse Scootmobielclub zich bij ons aangemeld voor stoelengym.
Vrijdagavond om de veertien dagen hebben we ook nog een ontspanningsavond met sjoelen en klaverjassen. Soms zitten daar ook twee schakers bij.
GS: Om te kunnen zwemmen zijn er aanpassingen nodig?
FS: het wordt op zaterdagmorgen gehouden in het Groenhovenbad in het extra warme bad. Er is ook een rolstoelkraan aanwezig. In het eerste uur worden de jongeren begeleid om via een aantal deelcertificaten een A-diploma te gaan halen. Daarna is er voor de volwassenen gelegenheid om te zwemmen.
Verder is er iemand aanwezig van Fysiovisiq; die hulp en aanwezigheid is verplicht.
Het laatste kwartier wordt besteed aan aquajogging
GS: hoe zit het met het kader en trainers; zijn er genoeg?
FS: zoals bij elke club, er kan altijd meer bij, want heb je meer vrijwilligers, dan kan je meer doen.
KB: de tafeltennissers regelen het met elkaar, naar gelang de behoefte. Een trainer is er niet meer. Een aantal tafeltennissers speelt in competitieverband bij de NTTB.
GS: ik herinner me Jolanda Paardekam als Olympisch tafeltennisster. Zij was een paar maal sportvrouw van het jaar in Gouda.
KB: dat was inderdaad een hele goeie. Zij is naar Rotterdam vertrokken. Andere toppers hebben we niet gehad.
GS: wordt er ook samengewerkt met andere verenigingen, zoals de basketbalvereniging Bouncers?
KB: dat hebben we geprobeerd, maar er is in onze zaal geen uitloop achter de basket en die is wel nodig om verantwoord rolstoelbasketbal te kunnen spelen. Zitvolleybal zou in onze zaal wel kunnen, maar dan moet je wel met een heel team en begeleiders komen.
Zestigjarig bestaan
GS: jullie hopen volgend jaar het 60-jarig bestaan te vieren. Is daar al iets over bekend?
FS: de leden zullen dat zeker gaan merken, maar ik denk dat we dat kleinschalig gaan vieren.
KB: ik heb opgezocht dat de oprichtingsdatum 5 november 1964 is, dus we hebben nog even tijd.
GS: hartelijk dank voor jullie aanwezigheid en dit gesprek. Ik wens jullie veel succes in de toekomst en een mooi jubileum!
Bekijk hier de video van het gesprek op You Tube
(Foto’s website ISV en Pim Bolsterlee)
Het Internationaal Pijpenstad Tafeltennistoernooi
Wat niet ter sprake kwam is dat er vele jaren op Hemelvaartsdag, met hulp van veel vrijwilligers, o.a. van andere tafeltennisverenigingen, dit grote toernooi gehouden is. Ons is (nog) niet bekend wanneer dit grote internationale toernooi gestopt is. Als voorbeeld hier de 32e editie. Gegevens overgenomen uit Kontakt, het clubblad van ISV, 28e jaargang nr. 2, juni 2001.