Mister SV Gouda: Fred de Gruijl

Mister Gouda Fred de Gruyl: Heimwee naar de Vaart

Door Ton van Wieringen (opgetekend in 2006)

Gouda – Op en top Goudaman Fred de Gruyl dacht er nooit over naar een andere club te gaan. Ook toen het betaald voetbal zijn intrede deed en de nog jonge achterhoedespeler bij KFC, Blauw-Wit, Scheveningen Holland Sport en Elinkwijk terechtkon, bleef hij de rood-witten trouw. “Ik had het zeer goed naar mijn zin bij Gouda want we speelden op het hoogste amateurniveau, motiveert de voormalige stopper zijn keuze. Ook achteraf vind ik niet dat ik het verkeerd gedaan heb”.

En over het huidige spel van het Gouda-keurkorps in de vierde klas (2008): “ Geen niveau, geen vuur en geen publiek. Wanneer ik nu gespeeld had, was ik waarschijnlijk wel weggegaan”. Fred en zijn vrouw Corrie van der Laan zijn als het ware grootgebracht bij v.v. Gouda. Het lid van verdienste is nu meer dan 70  jaar lid en hoopt net als zijn schoonvader en vooroorlogse steunpilaar Jan van der Laan het 80-jarig lidmaatschap te bereiken!

De Gruyl omarmde dus het amateurisme en maakte beide landstitels van zijn club mee in 1959 en 1960. Zijn beste wedstrijden speelde hij tegen De Spartaan om het kampioenschap in 1959. “Ik speelde toen op het veld van het Haagse VUC de sterren van de hemel. De gevaarlijke en snelle Amsterdamse middenvoor Derks had niets in te brengen”, aldus de verdediger met de karakteristieke loop en de “uitschuifbare” benen. Goedlachse en vitale Fred laat zijn gedachten vaak afdwalen naar de vijftiger jaren toen drommen toeschouwers zich per fiets of te voet naar de Nieuwe Vaart begaven: “Je kon over de hoofden lopen. Een gemiddelde van 4500 kijkers per wedstrijd! Het kan me niets schelen dat ik voor ouwe vent wordt uitgemaakt wanneer ik over vroeger praat. Niemand praat me uit mijn hoofd dat het toen stukken beter was”. Vanaf 1953 speelde Fred zo’n twintig seizoenen in Gouda 1. Veel pratend en roepend ging hij voorop in de strijd. “Goed dat er toen geen gele en rode kaarten werden uitgedeeld, voegt zijn echtgenote plagend toe. Want anders had Fred er een heleboel gehad”. “Ik prikkelde mijn ploeggenoten ermee, reageert Fred vergoelijkend. Ik liet ze knokken. Omdat ikzelf het goede voorbeeld gaf, nam niemand me dat praten kwalijk. Ik was destijds het boegbeeld. Net als Piet Frederiks die de voorhoede pratend scherp hield”.

Grote vier SV Gouda neemt afscheid aan de Nieuwe Vaart. 2e van links Fred de Gruijl

Tot zijn 58e bleef De Gruyl voetballen terwijl hij ook vele jaren de pupillen trainde. Tot de dag van vandaag steekt het echtpaar vele uren in vrijwilligerswerk bij de club, van bardienst tot kaartverkoop. Interesse voor andere sporten is er ook. Regelmatig staan Corrie en Fred langs het wielerparcours van GRTC Excelsior. “Wielrennen is een prachtige sport, vindt De Gruyl. Ongelooflijk wat die jongens voor hun sport overhebben”. Vroeger was Fred, net als zijn broer Ton, een verdienstelijk tafeltennisser. Met voormalig voorzitter Jan Kuyterink ging de familie De Gruyl dikwijls op vakantie. Over het vertrek van Kuyterink heeft Fred echter een uitgesproken mening: “Het stoorde me dat Jan het over list en bedrog bij Gouda had. Waarom is hij dan zo lang bij onze vereniging gebleven? Wat Jan moet doen? Een hele grote spiegel kopen”.

 

Lees hier meer over Fred de Gruijl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.