Petanque Vereniging Gouda

 

Jeu de Boules is bij velen bekend als het balspel dat op Franse dorpspleinen en op honderden Nederlandse velden wordt gespeeld. De Jeu de Boules vorm zoals wij die spelen heet Pétanque en is ontstaan rond 1910. Pétanque geniet bekendheid over de hele wereld. De sport wordt door jong en oud bedreven, zowel in recreatief verband als in regionale, nationale en internationale toernooien en competities.
Op 11 september 1985 is Jeu de Boules Vereniging Gouda (JBV Gouda) opgericht en werd een klein en eenvoudig onderkomen aan de Nieuwe Gouwe OZ ingericht. In 1993 werd onze nieuwe sportaccommodatie in het sportcomplex “De Uiterwaard” betrokken. In maart 2016 heeft de vereniging haar naam gewijzigd in Petanque Vereniging Gouda (PV Gouda).

Buitenbaan PV Gouda in de Uiterwaarden van de Hollandse IJssel

 

PV Gouda is net als veel andere verenigingen aangesloten bij de Nederlandse Jeu de Boules Bond (NJBB). De NJBB is een overkoepelende organisatie die onder andere zorg draagt voor opleiding van wedstrijdleiders en scheidsrechters, de organisatie van de Nationale Petanque Competitie, Nationale Kampioenschappen en overige landelijke wedstrijden. De aangesloten verenigingen kunnen hier eveneens terecht voor ondersteuning bij o.a. juridische en promotieactiviteiten.

Petanque Vereniging Gouda wil:
• Een platform bieden voor zowel de recreatieve beoefening van het jeu de boules spel als de beoefening van petanque als wedstrijdsport.
Recreant en wedstrijdspeler dienen hierbij respectvol met elkaar om te gaan vanuit een opvatting: “wij zijn allen lid van één en dezelfde vereniging”
• Vanuit een maatschappelijke betrokkenheid, het (mogelijk) sociaal isolement van leden tegengaan d.m.v. het bevorderen van onderlinge sociale contacten.

De hal van de PV Gouda, zodat het hele jaar door gespeeld kan worden

PV Gouda heeft ruim 200 leden, waarvan ongeveer 60% de sport op een recreatieve manier beleeft en ongeveer 40% er (ook) meer op gericht is om de sport middels toernooien en competities in wedstrijdverband te beoefenen

Ons Sportcomplex telt 38 buitenbanen en 16 binnenbanen. Ook beschikken wij over een prachtig clubhuis.
Ons sportcomplex is gelegen op Sportcomplex “De Uiterwaard”, Uiterwaardseweg 4, 2507 CD GOUDA

(Bron website Petanque Vereniging Gouda; http://goudapetanque.nl/ )

Het sportitem van de maand mei 2019 van RTV Gouwestad ging over de Petanque Vereniging Gouda, met een interview van Gerrit Schinkel met voorzitter Thom Dessing.

“Petanque is een variant van een typisch balspel dat in zijn vroegste vorm reeds bij de oude Grieken werd gespeeld. Toen werd het echter nog beoefend als krachtspel. De Romeinen hebben er later een behendigheidsspel van gemaakt. De Petanque Vereniging Gouda maakt een stormachtige ontwikkeling door.
Wat speelt er op het gebied van de huisvesting en hoe ziet men de toekomst?”

Bekijk het item hier

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.