Reinier Walthie

Voor het eerste gesprek, gehouden aan de Historische Stamtafel van Goudanet, was uitgenodigd Reinier Walthie. De 82 jarige Gouwenaar, oud redacteur en bestuurslid van de V&AV Gouda en medeoprichter en voorzitter van honkbalclub de Braves werd op 18 november 2011 in het zonnetje gezet en aan de tand gevoeld door gespreksleider en volle neef Hans Walthie.

Lees hier het verslag.

 

Was bijna wekelijks te vinden bij The Braves

Neef Hans in gesprek met Oom Reinier

Zo is het begonnen . . .

Reinier Walthie: in die tijd kreeg ik een overbuurman, Ger Wennekes, een honkballer van Sparta. Het Gouda bestuur zei dat ik maar eens wat moest regelen met mijn overbuurman om te kijken of een honkbalafdeling als zomersport te realiseren was. We begonnen met 11 leden en inmiddels heeft De Braves er al jaren ongeveer 200, waarvan 70% jeugd.

In die tijd speelden de honkballers op het derde veld van Gouda, dat in de zomer aangepast werd om te kunnen honkballen. Uit onwetendheid is zelfs een keer de werpheuvel van het veld weggeschept. Grote jongens kwamen er training geven, zoals Hamilton Richardson van Sparta. We hadden ook Amerikaanse pitchers die training gaven en tegelijkertijd speelden. Zo hebben we zo’n jongen met ervaring op hoog niveau eens ondergebracht bij de familie van Weelden die woonden in de afgeknotte molen bij het sluisje naar de Reeuwijkse plassen. Ze hadden daar zeven kinderen en daar moest hij nog bij; die jongen wist niet wat hij meemaakte. Later heeft hij over zijn Nederlandse ervaringen nog lezingen gegeven. Maar over honkbal raak je nooit uitgepraat, zeker omdat de spelregels oneindig veel ingewikkelder zijn dan die van het voetbal.

Reinier Walthie (82). Oud voetballer van Gouda, waar ik voornamelijk in het tweede speelde als linksbuiten en maar 10 keer in het eerste meedeed. Bijna altijd stond er wel iemand anders linksbuiten in het eerste als ik dacht mijn kans te krijgen. Ze zetten er bij wijze van spreken nog eerder een rechtsback neer. In de zomermaanden deed ik bij Gouda aan atletiek, was jarenlang bestuurslid (secretaris) en stond aan de wieg van de honkbalafdeling, nu zelfstandig als “De Braves”, waar ik nog bijna wekelijks te vinden ben.

 

Ted Hughes en Reinier Walthie

tekst: Hans Sanders

foto: Pim Bolsterlee

Eén antwoord op “Reinier Walthie”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.