Ruud van Noord: hoe een Jordanees verzeild raakte in het Goudse

Door Hans Sanders (Jan. 2021)

In de jaren zestig/zeventig van de vorige eeuw speelden er een aantal (ex) Amsterdammers in het eerste van de V&AV Gouda, toen nog op het hoogste amateurniveau uitkomend. Zo was daar een duo ex profs in de personen van Gerrie Clement (o.a. De Volewijckers,  Blauw-Wit, Telstar, overleden in 2019) en Bobby Westra (o.a. Ajax, Heracles en ZFC, later voorzitter). Zij hadden hun werkterrein in de regio Gouda en sloten zich aan via een persoonlijke sponsor. Ruud van Noord was hen een paar jaar voor geweest en zijn redenen om het rood-wit van Gouda aan te trekken waren geheel anders. Welke dat zijn vertelde Ruud in een, vanwege de Corona-lockdown, telefonisch interview.

Amsterdammer en Jordanees

Ruud (1942) is geboren en getogen in de Amsterdamse Jordaan. Hij voetbalde in de jeugd bij ZSGO (tegenwoordig ZSGOWMS) en haalde toen het Amsterdamse jeugdelftal. Hij werd daarom door Blauw-Wit (tegenwoordig Blauw-Wit Beursbengels) begin jaren zestig gevraagd bij hen te komen spelen. Hij speelde daar als amateur voor een paar voetbalschoenen in het tweede en viel een enkele maal in in het eerste dat toen nog in de eerste divisie uitkwam. De grote doorbraak bleef echter uit en na enige jaren keerde hij voor een seizoen terug bij ZSGO, toen een tweede klasser.

Ruud had de Kweekschool gevolgd en was onderwijzer in Amsterdam geworden. Echter in Amsterdam was, net als nu, geen betaalbare huurwoning te vinden en hij wilde graag gaan samenwonen.

Naar Reeuwijk en de V&AV Gouda

De oplossing werd gevonden in een sollicitatie buiten Amsterdam, als onderwijzer in Reeuwijk, al was hij het liefst in Amsterdam gebleven. In Reeuwijk was echter wel een woning te huren. Via zijn schoonvader kwam hij als voetballer terecht bij de VV Hillegersberg in Rotterdam. Daar speelde hij twee seizoenen.

Gouda onder trainer Gijs Doolaard, links. Verder staand vlnr Rinus Luxen, Ruud van Noord, doelman Leen Bezem, Andries Groenewoud, Joop de Jong en John Roelofs. Knielend vlnr aanvoerder Piet van Mullem, Frans Noordermeer, Arie van Schaik, Jan van Veenendaal en Hans Brouwer

Teamgenoot Albert van der Werf vertrok naar  V&AV Gouda en Ruud, het reizen beu, ging met hem mee. Dat was rond 1964 en in 1966 was de trainer Rotterdammer Gijs Doolaard die daar toen startte. Ruud werd bij hem regelmatig de linksback in een eerste klas team dat in het eerste jaar in de van Neptunes door Gijs meegenomen Jan Holzhauer en Wim Wolfers spelers kende die enigszins betaald kregen, voor zover hij weet. (In 1967 kwam Piet van Mullem; zie foto boven, linksonder, die door Cor Verboom uit Bodegraven betaald werd; zie het artikel over Piet, deel 3 – red.) . De Neptunes mannen vertrokken weer snel, terug naar hun oude club. In de periode onder Doolaard wist Gouda zich ieder seizoen maar net in de hoogste amateurklasse te handhaven.

Derby’s tegen GSV en Olympia

In het seizoen 1967-1968 stond de derby tegen GSV op het menu. GSV eindigde in hun enige eerste klas seizoen onderaan met 10 punten. Ruud herinnert zich uit die derby’s, zoals op het GSV-veld aan de Bodegraafse straatweg naast het huidige Gymnasium,  nog wel “kleine” Gerrit Bogaard, een handige, snelle speler.

Een seizoen later werd de andere derby tegen het gepromoveerde Olympia gespeeld. Beide teams eindigden één na onderaan met 20 punten uit 22 wedstrijden, net als Overmaas, Unitas en EBOH.  Derhalve werden er 4 beslissingswedstrijden om degradatie gespeeld, waarbij Gouda en Olympia zich handhaafden. EBOH was uiteindelijk de klos.

Duel tussen Frans Steur (Olympia) en Ruud van Noord in de degradatie beslissingswedstrijd

Ruud kreeg wel wat te stellen vanwege bovenstaande krantenfoto, omdat hij er met een lach op lijkt te staan, nadat hij duidelijk te laat was en latere amateur internationaal Frans Steur onderuit tikte.  Die foto achtervolgt me nog steeds, vertelt hij lachend, want de foto is opgenomen in een collage aan een wand in de Olympia-kantine. Ruud komt daar tegenwoordig nog wel eens om naar het voetballen van zijn kleinzoon te kijken, vandaar.

Een seizoen later eindigde Olympia stijf onderaan met 9 punten en haalde Gouda 20 punten, net genoeg om er in te blijven. Dat was het laatste seizoen van trainer Doolaard, die opgevolgd werd door Jan Kuyterink en die een jaar later door Cor Sluijk, die bekenden Gerrie Clement en Bobby Westra overhaalde bij Gouda te komen spelen. Maar toen was Ruud al vertrokken.

De beste voetballer waar Ruud bij Gouda mee gespeeld heeft was Fred de Gruijl, rijp voor het betaalde voetbal en de leukste wedstrijden waren die in Rotterdam en Den Haag geweest. Verder had Ruud één vriend aan zijn periode bij Gouda overgehouden, keeper Cor Klerks, ook woonachtig in Reeuwijk.

Naar CVC Reeuwijk

Toen beiden helemaal niet meer in aanmerking leken te komen voor Gouda 1, vertrokken ze naar het net opgerichte CVC Reeuwijk, waar ze nog een aantal seizoenen in het eerste gespeeld hebben en in 1973 als kampioen van de afdeling Gouda promoveerden naar de KNVB. Dit ten koste van Gouda Zaterdag, dat onder Jan Hageman als tweede eindigde. In dat Gouda-team speelden toen o.a. Fred de Gruijl en Cees Vermeulen, ooit medespelers bij Gouda.

Op zijn 33e stopte Ruud vanwege knieproblemen. Hij heeft nog een aantal jaren de A1 van CVC Reeuwijk begeleid en toen werd het voetbalhoofdstuk afgesloten.

Ruud (links) als leider van CVC Reeuwijk A1

Daarna is hij gaan tennissen bij De Sluipers waar hij zijn organisatiedrift o.a. kon inzetten als Bondsgedelegeerde. Inmiddels was hij als docent overgestapt naar de Goudse Gunning Mavo, waar hij wiskunde, economie en maatschappijleer doceerde en er uiteindelijk directeur werd. Na de fusie van de Gunning Mavo tot de scholengemeenschap GSG werd hij daar tot zijn pensioen plaatsvervangend directeur. Ook was hij vele jaren penningmeester van het Historisch Platform Gouda, waar deze website ook onderdeel van uit maakt. Vijf en twintig jaar geleden verhuisde hij naar Gouda.

Al heeft hij inmiddels 45 jaar niet meer gevoetbald, de geur van gras en modder op de zaterdagen langs de lijn bij zijn kleinzoon, bezorgt hem nog steeds die ouderwetse voetbalkriebels.

2 antwoorden op “Ruud van Noord: hoe een Jordanees verzeild raakte in het Goudse”

  1. Ha die Hans,

    Heel leuk stuk. Roept toch weer een stukje nostalgie op.
    Op de zwart/wit foto herken ik een aantal spelers van toen.
    Het zou leuk zijn om daar alle namen bij te vernoemen.

    Wellicht als aanvulling op dit stuk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.