Topsporters uit de Goudse Wijk Korte Akkeren

Door Ton van Wieringen

Door de auteur om 23.00 uur voorgelezen op het hoofdpodium van de Nacht van de Goudse Verhalen, gehouden op zaterdag 14 mei 2022 in de Chocoladefabriek te Gouda

 

Luchtfoto van de Goudse wijk Korte Akkeren, met centraal de velden van ONA

Ik ben opgegroeid in de Schaepmanstraat in de Korte Akkeren. Sport stond in onze buurt hoog aangeschreven. De Schaepmanstraat telde twee topsporters: waterpolospeelster en trainster Ingrid Veenhuis-Scholten met ongeveer 200 interlands en handballer en bondscoach Bert Bouwer  met ook zeer veel interlands.

Dichtbij de Schaepmanstraat trok ook Walter de Mooij de aandacht met de wereldtitel karate en waren de motocrossers Joop Kruisinga en zijn zwager Frank den Edel internationaal bekend. Maar er waren er meer. Neem de robuste Tonny van Leeuwen, op 28-jarige leeftijd overleden als gevolg van een verkeersongeluk. Hij was keeper van Jodan Boys, ONA, Sparta, GVAV Groningen en het Nederlands Elftal. De avond voor zijn overlijden werd Tonny in Rotterdam gehuldigd als minst gepasseerde doelman van het betaalde voetbal. Vooral in Groningen was en is hij beroemd. Een trein en een tribune zijn naar hem vernoemd en zijn standbeeld staat naast het Euroborg Stadion.

Maar ik wil  langer stilstaan bij Dick van Dijk uit de Bakhuizen van den Brinkstraat naast de Schaepmanstraat, klasgenoot van mij op de Gunning Mulo. Naar Dick van Dijk is in Gouda een sporthal vernoemd en een brug.

Reeds als leerling van de Gunning Mulo werd natuurtalent Van Dijk  door het Schiedamse SVV weggeplukt bij ONA. De technisch en taktisch sterke Van Dijk kwam bij SVV in een uitstekend elftal terecht. De Goudse goalgetter werd al snel naar FC Twente getransfereerd waar hij onder leiding van Kees Rijvers successen vierde. Twente maakte het toen Ajax, Feyenoord en PSV moeilijk. In het seizoen 1968-1969 schopte Van Dijk er voor Twente dertig in; opvallend genoeg niet voldoende om alleen tot topscorer gekroond te worden, want ook de bij leven reeds legendarische Ove Kindvall wist, namens Feyenoord, dertig keer het net te vinden. In stadion Diekman werd Ajax op 3 november 1968 met 5-1 verslagen. ‘Dickie’ tekende voor drie van de vijf doelpunten. Met zijn neusje voor doelpunten dwong Dick van Dijk een plaats af in het Nederlands Elftal. Op 26 maart 1969 debuteerde hij voor 49000 toeschouwers in de Kuip tegen Luxemburg. Holland won met 4-0. Van Dijk scoorde het tweede doelpunt. Naar later bleek zijn enige treffer voor Oranje, hoewel hij nog zes interlands speelde. In Oranje was hij onder anderen teamgenoot van Johan Cruijff,  Rob Rensenbrink, Rinus Israel, doelman Jan van Beveren, Willem van Hanegem, Coen Moulijn, Wim Suurbier, Ruud Krol en Piet Keizer.

Van 1969 tot 1972 kwam Dick van Dijk uit voor Ajax. Volgens het NRC werd hij voor 680.000 gulden gekocht van Twente. Hoogtepunt in die periode was de in 1971 met 2-0 gewonnen Europa Cup-finale tegen het Griekse Panathinaikos. Na vijf minuten reeds scoorde Van Dijk het eerste doelpunt op het heilige gras van Wembley. Met Ajax speelde hij  21 Europa Cup wedstrijden. In drie seizoenen kwam hij tot een indrukwekkende score van 57 competitiedoelpunten. Van Dijks doelpuntentotaal in de eredivisie bedroeg, in slechts vijf seizoenen, niet minder dan 109. In 1972 verhuisde Dick van Dijk naar het Zuid-Franse Nice en vervolgens naar het Spaanse Murcia. Bij  Nice werd Van Dijk op handen gedragen. Omdat de Spaanse mentaliteit hem niet zinde en Murcia degradeerde, verruilde hij rond zijn dertigste (ook vanwege problemen met de enkel) het beroep van voetballer voor dat van makelaar in onroerend goed aan de Franse zuidkust. In 1997, op 51-jarige leeftijd, overleed Van Dijk plotseling in Nice. Tijdens een medisch onderzoek in een ziekenhuis liep hij een bacteriologische infectie op aan de hartkleppen, welke hem fataal werd.

Om zijn weduwe financieel te ondersteunen werd ter zijner nagedachtenis op 12 oktober 1997 een benefietwedstrijd georganiseerd tussen ONA  en het Ajax van de Europa Cup I-finale uit 1971. Het was een gepast eerbetoon aan Dick van Dijk.  4000 voetballiefhebbers verzamelden  zich op het ONA-terrein aan de Walvisstraat voor de wedstrijd om de Dick van Dijk Memorial Cup tussen ONA en Ajax. Onder de toeschouwers bevonden zich  Frank Rijkaard, Frits Barend, Youp van ’t Hek, Jan Mulder, Johan Derksen en Danny Blind.   Vijf cameraploegen en tientallen fotografen legden het duel vast. Op het veld kwamen onder meer Johan Cruijff, Piet Keizer, Sjaak Swart, Arie Haan, Wim Suurbier, Gerrie Mühren, Barry Hulshoff, Wim Kieft en John van ’t Schip.  Het benefietduel om de Dick van Dijk Memorial Cup, door Ajax met 2-1 gewonnen, leverde 100.000 gulden op.

 

Nacht van de Goudse Verhalen, 14 mei 2022

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.