Vijftig jaar Vrouwenvoetbal bij DONK

Door Gerrit Schinkel

(8 november 2021; eerder gepubliceerd in Het Kontakt/Goudse Post van 3 november 2021; zal ook opgenomen worden in het Jubileumboek over 100 jaar DONK)

 

Begin jaren ’70 van de vorige eeuw richten Els Stolk en Bep de Knoop een damestrimclub op bij SV DONK. Het wekelijkse uurtje trimmen o.l.v. Jan Hageman krijgt als snel het karakter van een echte voetbaltraining, zodat de idee geboren werd om een damesvoetbalelftal op te richten. Een kleine geschiedenis van een halve eeuw dames- en meisjesvoetbal bij SV DONK.

 

Op 17 oktober 1971 gaat de proefcompetitie van de KNVB van start. DONK speelt de eerste competitiewedstrijd in en tegen Waddinxveen. Het elftal bestaat uit Leon van Willigen, Elly de Gruyl, Els Stolk, Adrie van Herk, Joke Laan, Corry Eikelboom, Bep de Knoop, Rian Droog, Els de Bruin, Retty Belt en Ria Laan. Wisselspeelsters zijn Jopie Prevoost en Astrid de Bruin. In 1974 promoveert DONK 1 o.l.v. trainer Jan Hageman naar de 1e klasse.

 

Inmiddels wordt het damesvoetbal bij DONK steeds serieuzer. In 1983 komt er een aparte damescommissie. Voorzitter is Loek Bakker, Leo Slootjes wedstrijdsecretaris, Ria Lafeber secretaris en Anne-Mieke van Beek penningmeester.

Donk kampioen 1988-1989 en promoveert naar de hoofdklasse. Op de foto Leiders Rinus van der Stad en Wil Verkerk (links) en trainer René van Beek (rechts). Verder o.a. Monique Verkerk, Gemma Faay, Teuni van der Stad, Nanda van Leeuwen, Chantal Lafeber, M. van Beek, Ellen Nuyen, Adrienne Lafeber, L. Wesseling, Jolanda Hageman, Lia Determan, Vera Vermeulen, Hennie van der Heide

In 1986 wordt DONK 1 weer kampioen en met de nieuwe trainer René van Beek wordt in het seizoen 1988 – 1989 opnieuw de kampioensvlag gehesen en is promotie naar de hoofdklasse een feit. Verdere successen blijven niet uit want in 1994 kan de kampioensvlag weer worden gehesen. O.l.v. trainer Hein de Jong promoveren de Goudse vrouwen naar de nieuwe landelijke 1e divisie. Een topprestatie!

 

In 1996 degradeert DONK 1 naar de 2e klasse. Mede door de terugloop van het aantal speelsters doet DONK in 1998 een stapje terug naar de 3e klasse. In het seizoen 1999 – 2000 kan de vlag toch weer in top om promotie naar de 2e klasse te vieren. Veel doelpunten worden in die tijd gescoord door Brenda van der Stad. In 2004 wordt DONK 1 weer kampioen en promoveert naar de 1e klasse.

 

De hoogtijdagen van het damesvoetbal bij SV DONK liggen al enige tijd achter ons. In 2016 stappen de dames van SV DONK over van het zondagvoetbal naar het zaterdagvoetbal. De beide damesteams van SV DONK spelen op dit moment in de 5e klasse. Sinds een aantal jaren is er ook een VE 30+ team dat 7×7 op vrijdagavond speelt en een veterinnen team.

En wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. Sinds 1981 is er meisjes junioren en –pupillen voetbal. In 2021 heeft DONK een MO-13 dat in de 3e klasse speelt, MO-17 speelt in de 2e klasse en MO-19 in de 2e klasse.

 

DONK is ambitieus en is een van de 200 voetbalclubs die een plan indienen om het meiden- en vrouwenvoetbal verder te ontwikkelen. Groot is de verrassing als DONK op 23 juni 2020 door (de toenmalige) bondscoach Sarina Wiegman wordt getrakteerd op een driejarig sponsorcontract met de ING, die samen met de KNVB het meiden- en vrouwenvoetbal verder wil professionaliseren.

Uit het AD Groene Hart van zaterdag 13 november 2021. Foto bij een artikel over 50 jaar vrouwenvoetbal, door de KNVB opgestart in 1971

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.