Waterpolospeelster van de 20e eeuw: Lieneke van den Heuvel

Door Ton van Wieringen (juni 2020)

De erelijst van Lieneke van den Heuvel (57) is bijzonder lang. Voor Oranje kwam ze zo’n 300 keer uit. Vanaf 1980 werd drie keer de Fina World Cup veroverd, drie keer de Europse titel en twee maal de Europa Cup. Met DONK werd Lieneke zeven keer Nederlands Kampioen, met het Zaanse Nereus één keer. Acht maal mocht ze de Nederlandse beker vasthouden. In 1999 werd Lieneke tot waterpolospeelster van de eeuw uitgeroepen. Ook ontving ze een lintje als Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Op het EK in Bonn (1989); Hermine links onderaan, Lieneke staand 2e van links
Lieneke in 1981 (Foto samh/Martin Droog)

Van den Heuvel is er trots op, maar benadrukt dat vooral het plezier in de sport bij haar is blijven hangen. Ze is 32 jaar getrouwd met Hermine Perik (57) die ook haar sporen verdiende in het waterpolo. Ook keepster Hermine, afkomstig uit Oldenzaal, heeft vele interlands en titels achter haar naam. Beiden maakten zich langdurig verdienstelijk bij DONK. Honkvaste Van den Heuvel maakte een uitstapje van één seizoen (1988-1989) naar Nereus. ,,Hermine en ik wilden in één team spelen,” legt Lieneke uit. ,,Dat kon toen bij DONK niet omdat Marian Walthie het doel zeer goed verdedigde. Met Nereus pakten we de titel. Omdat Walthie stopte, vertrokken we in 1989 weer naar DONK en werden we opnieuw kampioen. Hermine was toen de beste keepster van de wereld.”

Vader Ab van den Heuvel spoorde zijn kinderen aan om te gaan sporten. Zelf deed hij aan gymnastiek, atletiek en voetbal. Veel leden van de familie Van den Heuvel zetten zich – vooral coachend, maar ook bestuurlijk – in voor de vereniging. Patrick pakte de landstitel 2018-2019 met Dames 1, Lieneke stuwde de dames naar de titel en de beker, Astrid en Henny maakten zich verdienstelijk in de begeleiding en Quint en Stan maken deel uit van Heren 1 in de eredivisie.

Lieneke van den Heuvel als speelster van Oranje

Lieneke en Hermine, die de keeperstraining leidde, zijn vaste bezoekers van het Groenhoven Bad wanneer Widex GZC DONK competitiewedstrijden speelt. Lieneke kreeg de kans om in de Verenigde Staten te spelen, maar bleef in Gouda. ,,Dat was niks geworden,” zegt ze nu. ,,Ik zou heimwee naar de familie hebben gekregen. Tegenwoordig kun je rondkomen in het buitenland, maar toen niet.” Had Van den Heuvel geen vliegangst gehad, dan was haar aantal interlands nog groter geweest. Die vliegangst had ze eerst niet, maar kreeg ze na een onprettige ervaring in de lucht. ,,Ik ben in Australie en Nieuw-Zeeland geweest,” laat ze weten. ,,In 1998 werd ik teruggehaald bij Oranje. Met de bedoeling het team te versterken voor de Olympische Spelen van 2000 in Sydney. Het lukte me met therapie echter niet om van de vliegangst af te komen. Zodat ik in 1999 afhaakte. Ook omdat spelsystemen me beperkten. Ik kon mijn frivole spelstijl minder goed ontplooien. Dat ik niet deelnam aan de Olympische Spelen, spijt me achteraf niet. Voor de NOS verzorgde ik in Hilversum het commentaar met Umberto Tan bij het duel om de derde en vierde plaats. Nederland werd vierde.”

Haar afscheid als actief speelster kwam bij DONK in mei 2001. Ze speelde dus bijna tot haar veertigste. Van den Heuvel kreeg met vele coaches te maken. Met de succesvolle bondscoach Robin van Galen en zijn vrouw Marjan op den Velde – woonachtig in Reeuwijk – bouwde ze een vriendschapsband op. Robin en Marjan hebben DONK in hun hart.

’t Gooi -DONK 1981 (Foto samh/ Martin Droog)
Lieneke scoort tegen De Futen (2 februari 1985. Foto samh/Martin Droog)

In het lijvige boek ‘De Top 500, de beste Nederlanders van de 20e eeuw, is een pagina aan Lieneke van den Heuvel geweid. Schrijver Harry Vriend roemt vooral haar spelinzicht. ,,Ja”, zegt ze. ,,Dat was inderdaad een sterk punt van mij, naast het frivole, uitdagende, verrassende spel. Ik stimuleerde de andere speelsters en had scorend vermogen. Een lenig lichaam was daar debet aan. Mijn turnverleden hielp daarbij. Met veel plezier denk ik terug aan het Spaardersbad en aan het Torenbad in de openlucht. Daar is het allemaal begonnen.”

Nederlands team 1980. Lieneke zittend 3e van rechts; Hermine bovenaan rechts en Ingrid Scholten in het midden
DONK speelsters na de EK winst met het Nederlands team in 198; Lieneke rechts (Foto samh/Martin Droog)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.