Joop Cabout en Cees van den Tooren speelden waterpolo op Olympisch niveau

Waterpolo in de sluis !

(Goudsche Courant 29-04-1999)

Door Ton van Wieringen

 

In de rijke polohistorie van de Goudsche Zwem Club (GZC) springen de 50-er jaren er uit. In 1954 en 1957 werd het eerste herenteam kampioen van Nederland en trokken de thuiswedstrijden in de Ir. Cock van Leeuwensluis aan de Nieuwe Vaart telkens meer dan 2000 toeschouwers.

Het succesvolle zevental bestond uit louter Goudse talenten. Twee spelers staken er meestal bovenuit: de snelle aanvoerder en spelbepaler Joop Cabout en de handige goalgetter Cees van den Tooren. Ook internationaal schopten zij het het verst. ,,We vonden elkaar blindelings,” herinnert Van den Tooren zich. ,,Joop zwom snel naar voren en strooide met de mooiste passes.”

Joop Cabout

En Cabout over Van den Tooren: ,,Snel was hij niet, maar in balvaardigheid en doeltreffendheid blonk hij uit.”

Cees van den Tooren

In het Goudse Spaardersbad smeet Cees eens een polobal in tweeën tegen de rand van het bassin, Dat soort acties maakten hem tot publiekslieveling. ,,Het gebeurt nog regelmatig dat mensen die ik niet ken, vertellen dat ze vroeger van me hebben genoten,” aldus Van den Tooren. ,,Dat geeft een lekker gevoel.”

De sportbeleving was groot in de vijftiger jaren toen de TV nog nauwelijks een rol speelde. De voetbalclubs ONA en Gouda trokken eveneens duizenden toeschouwers. Joop Cabout beschikt over een indrukwekkende erelijst. Ongeveer honderd keer kwam hij uit voor Oranje.

 

Ook Van den Tooren speelde in Oranje. Hij werd geselecteerd voor de Spelen van 1956 in Melbourne Australië. Toen de Sovjet-Unie Hongarije binnenviel, besloot het NOC geen ploeg af te vaardigen. Dat betekende een enorme tegenvaller voor de goalgetter. ,,Daarover heb ik ongelooflijk de pest in gehad,” vertelt Van den Tooren. ,,Het Olympisch tenue had ik al in huis. Als pleister op de wonde kreeg de complete Olympische ploeg, onder wie ook zwemster Erica Terpstra, een etentje aangeboden en bezochten we de Snip en Snap Revue in Carré. Vier jaar later mocht ik als toeschouwer mee naar de Spelen van Rome.”

Cees van den Tooren schiet in 1963 in de Nieuwe Vaart GZC naar de hoofdklasse

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.