ONA geschiedenis

ONA voetbalde waar?

O.N.A. is opgericht op 15 augustus 1919. Victoria was de eerste naam waaronder werd gespeeld. Het veld lag aan de Lazaruskade, nu Westerom.

 

In 1920 verhuisde O.N.A. naar de Voorwillens. Samen met D.V.V. hebben ze hier maar een jaar gespeeld.

In 1921 vertrok O.N.A. van deze plek en kwamen ze weer terug naar De Korte Akkeren. Van de Garenspinnerij werd een stuk grond gehuurd aan de Prins Hendrikstraat.

In 1921 werd de naam veranderd van Victoria naar de huidige naam O.N.A. (Ontspanning Na Arbeid).

Tot 1929 werd hier geschiedenis geschreven, zo ook in 1928 toen Gouda (promotiewedstrijd) op bezoek kwam en ruim 4500 toeschouwers het veld bezochten.

Op 25 augustus 1929 verhuisde O.N.A. naar de Walvisstraat, waar ze nu nog spelen.

O.N.A. volgend seizoen dus ruim 80 jaar op hetzelfde terrein! Geen voetbalvereniging in Gouda die zo lang op een complex heeft gespeeld.

Er is hier geschiedenis is geschreven, generaties hebben hier prachtige herinneringen aan.

Duizenden toeschouwers hebben aan dit knusse en sfeervolle veld mooie momenten beleefd.

Voetballers kwamen graag naar dit intieme terrein waar altijd wel wat te beleven was.

Feestelijke opening en ingebruikneming van het O.N.A.-voetbalterrein

.
Het gezellige oude terrein aan de Boschweg is verdwenen om plaats te maken voor de uitbreiding van woningbouw in dit stadsgedeelte, maar niemand van de veelvuldige aanhang der voetbalclub uit de Korte Akkeren zal thans meer treuren nu O.N.A. haar nieuwe terrein heeft betrokken.
Officiële opening


Velen hadden zich gisteren opgemaakt om de officiële opening bij te wonen, door het bestuur der Gemeente, hetwelk vertegenwoordigd was door de wethouders Sanders en Donker benevens meerdere gemeenteraadsleden. Verder merkten we op de besturen der zusterverenigingen benevens het bestuur van de G.A.K. en de inspecteur van het L.O., de heer H. de Bouw, die mede een open oog heeft betreffende de lichamelijke opvoeding.


Wethouders Sanders


Allereerst voerde wethouders Sanders het woord, die memoreerde uit eigen ondervinding het gebrek aan behoorlijke terreinen en de pogingen, die door verschillende verenigingen waren aangewend bij het vorig Bestuur der Gemeente om behulpzaam daarin te zijn welke toenmaals faalden. Het tegenwoordig Bestuur der Gemeente is echter de sport en lichamelijke opvoeding goed gezind en zoo zijn dan tot stand gekomen, de Gemeentelijke Sportvelden., waarvan het O.N.A.-terrein voorlopig het laatste is.
Buurtschap de Korte Akkeren


Voortgekomen en ontstaan uit de buurtschap de Korte Akkeren heeft deze vereniging nu een terrein, hetwelk is gelegen in de onmiddellijke nabijheid van haar geboorte en dat aan de gestelde eischen voldoet. Ook wethouder Donker sprak de vereniging toe en memoreerde het 10-jarig bestaan, waarmede een nieuwe periode wordt ingezet op een nieuw terrein en veel succes toewenschte.
Achtereenvolgens betraden nog het podium de heeren Verstoep voor den G.V.B. en de vereniging Gouda, de heer Piersma voor Olympia, de heer Slaman voor G.S.V. en de heer den Hertog voor Vires et Celeritas, hetwelk gepaard ging met aanbieding van bloemstukken.

De voorzitter, de heer v.d. Speld, dankte daarop mede namens zijn medebestuurders, allen die hadden bijgedragen dit veld in gebruik te nemen, waarna de voetbalwedstrijd O.N.A. – R.F.C. (2 klasse NVB) een aanvang nam, echter wederom voorafgegaan door aanbieding van bloemen aan den jubilerende aanvoerder.
Bron: Goudsche Courant

Ook Ona gaf een glas uit. Bron: Ries Broekhuijzen (Odoorn) Drenthe

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.