vv Gouda kampioen 1959, dl 2

Bij het Kampioenschap

vv Gouda supporter Cees de Graaf schreef vijftig jaar geleden het volgende verslag over seizoen 1958-1959 waarin vv Gouda de titel van de eerste klas veroverde en uiteindelijk ook de landstitel bij de amateurs.

 

24 mei 1959

 

Bij Het Kampioenschap

 

Na twee zenuwslopende beslissingswedstrijden is het ‘Gouda’ dan toch eindelijk gelukt de zo fel begeerde kampioenstitel van de eerste klasse A der amateurs te veroveren.
Het Amsterdamse ‘De Spartaan’, dat de nek aan nekrace met ‘Gouda’ zo moedig heeft volgehouden, moest vandaag op het VUC terrein in Den Haag z’n meerdere erkennen in de Gouwenaars, hoewel de Amsterdammers zich nog vastklampen aan de door hen ingediende protesten.
Vooruitlopende op de uitspraak van de protestcommissie van de K.N.V.B., hebben wij toch wel reden om aan te nemen, dat deze protesten het kampioenschap van ‘Gouda’ niet meer ongedaan kunnen maken.
Het is niet de bedoeling om hier nog eens terug te komen op die sensationele wedstrijd van vandaag, daar deze in alle toonaarden staat beschreven in de vele dagbladverslagen; wel zouden we nog enige opmerkingen willen maken omtrent het spannende verloop van de tweede helft van Gouda’s competitie.

 

 • Herfstkampioen
  Op 7 december van het vorig jaar mocht ‘Gouda’ zich na een 2-1 overwinning op DWV, herfstkampioen noemen, zodat zij met nog een halve competitie voor de boeg zich toen reeds aandiende als de grote kanshebber.
  Die tweede helft bracht ‘Gouda’ geen nederlagen maar wel bikkelharde en zware duels, waarvan wedstrijden als CVV-Gouda, VCS-Gouda, Unitas-Gouda en dan natuurlijk de duels met De Spartaan een hoogtepunt vormden.
  Gedurende de gehele tweede helft waren zowel ‘Gouda’ als ‘De Spartaan’ de lijstaanvoerders met ‘Gouda’ steeds in de meest gunstigste positie.
  Jammer was het, dat ‘Gouda’ aan ‘Unitas’ een puntje moes afstaan zodat een beslissingswedstrijd tegen ‘De Spartaan’ noodzakelijk werd.
  We mochten zelfs het unieke feit van een tweede beslissingswedstrijd meemaken welke dus vandaag ‘Gouda’ de kampioenstitel bracht.

 

 • Defensie sterk
  ‘Gouda’ heeft met haar 48 doelpunten voor en 14 tegen (beide beslissingswedstrijden meegerekend) een mooi doelgemiddelde bereikt, vooral die 14 doelpunten tegen wijzen op de grote defensieve kracht van haar achterhoede, waarin vooral spil Fred de Gruijl dit seizoen heeft geschitterd.
  Het vermelden van de naam De Gruijl biedt ons een geschikte gelegenheid de spelers onder de loupe te nemen.
  Zonder ook maar een speler iets te kort te doen (zij groeiden dit seizoen allen naar een grote vorm) zouden wij toch graag enkele van hen, die door hun bijzondere prestaties zijn opgevallen, willen noemen.
  De Gruijl, we schreven het reeds, heeft waarlijk een schitterende competitie achter de rug, zijn technische kwaliteiten en rustige kijk op het spel hebben hem naar onze mening gestempeld als de beste speler van het elftal.
  Fred is een speler die zelfs onder moeilijke omstandigheden blijft voetballen en dus niet het principe huldigd ‘weg is maar weg’.

Corrie Neven en Piet Frederiks
Ook Corrie Neven heeft zich dit seizoen een veel belovende speler getoond, hij was als kanthalf de stuwende kracht van Gouda’s voorhoede waarin natuurlijk Piet Frederiks de grote man is geweest, zijn perfecte techniek en gave passes waren een voortdurend gevaar voor iedere verdediging.

 

Kruitbosch schoot Gouda naar titel
De wedstrijd van vandaag moet Jan Kruitbosch wel een grote voldoening hebben geschonken, want hij was het die ‘Gouda’ naar het verdiende kampioenschap schoot, iets waartoe de voorhoedespelers vandaag niet in staat waren.

 

Op weg naar hoogste Amateurtitel
‘Gouda’ gaat dus nu met ‘Sportclub Irene’ uit Tegelen en ESCA uit Arnhem een competitie beginnen met de hoogste Amateurtitel als inzet.
Wij wensen ‘Gouda’ voor de komende belangrijke wedstrijden alle succes toe.

 

Bron: C. de Graaf (24 mei 1959)

Realisatie: C. Vermeulen augustus 2009

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.