Dick van Dijk scoorde overal, zelfs op Wembley

Dick van Dijk scoorde altijd en overal, zelfs op Wembley

Door Ton van Wieringen (uit 1999)


Er komend opvallend veel topsporters uit de Goudse H.J.A.M.  Schaepmanstraat en de naburige R.C. Bakhuizen van den Brinkstraat. Bert Bouwer (handbal) en Ingrid Scholten (waterpolo) bouwden aan een imposante interlandcarrière en ook “Dick” (Dirk Wouter Johannes) van Dijk zette er zijn eerste schreden op weg naar de status van topsporter.

Dick van Dijk (midden, links) werd al op jeugdige leeftijd vanuit ONA aangetrokken door SVV uit Schiedam en speelde er 2 seizoenen in de 2e divisie en één in de 1e, alvorens door FC Twente gekocht te worden

Reeds als leerling van de Gunning Mulo werd natuurtalent Van Dijk – geboren in 1946 – door het Schiedamse SVV weggeplukt bij ONA, waar hij als junior onder anderen voetbalde met Ad van Maaren, Stef van der Jagt, Piet de Gruyl en Hennie de Jong. De technisch en taktisch sterke Van Dijk kwam bij SVV in een uitstekend elftal terecht met Eddy Koens, Kick van der Vall en (doelman) Eddie van der Roer.

De Goudse goalgetter werd al snel naar FC Twente getransfereerd waar hij onder leiding van Kees Rijvers teamgenoten kreeg als Epi Drost, Theo Pahlplatz, Jan Jeuring en Hagenaar Henk Houwaart. Twente maakte het toen, Ajax, Feyenoord en PSV moeilijk. In het seizoen 1968-1969 schopte Van Dijk er voor Twente dertig in; opvallend genoeg niet voldoende om alleen tot topscorer gekroond te worden, want ook de bij leven reeds legendarische Ove Kindvall wist, namens Feyenoord, dertig keer het net te vinden. In stadion Diekman werd Ajax op 3 november 1968 met 5-1 verslagen. ‘Dickie’ tekende voor drie van de vijf doelpunten. Ajax-trainer Rinus Michels complimenteerde Twente. ,, Dit is een onvoorstelbaar overrompelende ploeg”.

Met zijn neusje voor doelpunten dwong Dick van Dijk een plaats af in het Nederlands Elftal, nadat hij reeds was opgevallen in het Rotterdams Elftal, Militair Elftal en Jong Oranje. Op 26 maart 1969 debuteerde hij voor 49.000 toeschouwers in de Kuip tegen Luxemburg. Holland won met 4-0. Van Dijk scoorde het tweede doelpunt. Naar later bleek zijn enige treffer voor Oranje, hoewel hij nog eens zes caps (tegen Polen, Bulgarije, tweemaal Engeland, Israël en de DDR) verzamelde. In Oranje was hij onder anderen teamgenoot van Johan Cruijff, Hans Eijkenbroek, Rob Rensenbrink, Rinus Israel, doelman Jan van Beveren, Willem van Hanegem, Coen Moulijn, Wim Suurbier, (toen nog) recordinternational Ruud Krol en Piet Keizer. Zijn laatste interland speelde Van Dijk op 10 oktober 1971.

De spelers van Ajax en Panathinaikos (links Dick van Dick, één na achteraan) betreden Wembley in 1971 voor de Europa Cup 1 finale, 2-0 voor Ajax

Van 1969 tot 1972 kwam Dick van Dijk uit voor Ajax. Hoogtepunt in die periode was de in 1971 met 2-0 gewonnen Europa Cup-finale tegen het Griekse Panathinaikos. Na vijf minuten reeds scoorde Van Dijk het eerste doelpunt op het heilige gras van Wembley. Met Ajax speelde de voormalige ONA-aanvaller 84 competitie-, 12 KNVB-beker- en 21 Europa Cup wedstrijden. In drie seizoenen kwam hij tot een indrukwekkende score van 57 competitiedoelpunten, zeven treffers in het KNVB-bekertoernooi en vijf EC-doelpunten. Tijdens de kampioenswedstrijd in 1970 tegen zijn oude club SVV tekende Dick van Dijk voor vijf van de acht goals. Cruijff nam de overige drie voor zijn rekening. De totale score van de rood-witten bedroeg in het seizoen 1969-1970 honderd doelpunten. Cruijff en Van Dijk namen er ieder 23 voor hun rekening. Van Dijks doelpuntentotaal in de eredivisie bedroeg, in slechts vijf seizoenen, niet minder dan 109.

Dick van Dijk scoorde voor Ajax de winnende 0-1 bij AZ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In 1972 verhuisde Dick van Dijk naar het Zuid-Franse Nice en vervolgens naar het Spaanse Murcia. Bij OGC Nice werd ‘Van Dièk’ op handen gedragen.

Dick van Dijk in 1973 in het shirt van OGC Nice (zittend, middenvoor)

 

 

 

 

 

 

 

 

Omdat de Spaanse mentaliteit hem niet zinde en Murcia degradeerde, verruilde hij rond zijn dertigste (ook vanwege problemen met zijn enkel) het beroep van voetballer voor dat van makelaar in onroerend goed aan de Franse zuidkust. In 1997, op 51-jarige leeftijd, overleed Van Dijk plotseling in Nice. Tijdens een medisch onderzoek in een ziekenhuis liep hij een bacteriologische infectie op aan de hartkleppen, welke hem fataal werd. Om zijn weduwe financieel te ondersteunen werd ter zijner nagedachtenis op 12 oktober 1997 een benefietwedstrijd georganiseerd tussen ONA uit Gouda en het Ajax van de Europa Cup I-finale uit 1971. Het was een gepast eerbetoon aan Dick van Dijk.

(Goudsche Courant 6 oktober 1999)

Bekijk hier een portret over Dick van Dijk van Ajax-TV, ook met de benefiet wedstrijd bij ONA

 

Dick van Dijk Sporthal

Donderdag 20 februari 2020: De nieuwe tijdelijke sporthal aan het Tobbepad krijgt de naam Dick van Dijk. Zo heeft wethouder Michiel Bunnik tijdens de officiele opening van de hal en voorafgaande aan de Goudse Sportverkiezingen bekend gemaakt.

Sporthal Dick van Dijk op zaterdag 29 augustus 2020

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.