Met Goudanet aan tafel: korfbalclub Gemini (2015 e.v.)

Op dinsdag 24 maart 2015 ging Goudanet om tafel met een drietal leden van de Goudse  Algemene en Christelijke Korfbal vereniging Gemini, twintig jaar geleden ontstaan uit een fusie van Ter Gouw met Jodan Boys. Gespreksleider is dit keer Gerrit Schinkel (RTV Gouwestad) die de verhinderde Hans Walthie verving.

Het gesprek is weer door het Media-team van Goudanet opgenomen. Er wordt een samenvatting voor deze weblog gemaakt en het gehele gesprek wordt op dvd gezet en ondergebracht in het Streekarchief. Ook krijgt Gemini een exemplaar. Tenslotte volgt hier een verslag met de opvallendste punten uit het gesprek, niet altijd perse in chronologische volgorde.

Een verkorte versie van de video opname vindt u hier!

Gerrit Schinkel (links) heet de deelnemers en het publiek (12 man en vrouw sterk) om 19.30 uur van harte welkom en  meldt dat voorzitter Jan Pol van Gemini wegens ziekte afwezig is en vraagt vervolgens de andere gesprekspartners zich even kort voor te stellen.

Ed van der Stam: Oud speler van Ter Gouw en Gemini. Was 31 jaar actief. Vijf jaar geleden, na een korte comeback, door een knieblessure op 41-jarige leeftijd gestopt met spelen.

Cora van de Linden – Van der Stam (zus van Ed). Begon in 1977 bij Ter Gouw en speelde een aantal jaren met haar broer in Rotterdam op overgangsklasse niveau en keerde daarna terug bij Ter Gouw. Vorig jaar wegens de keuze voor verjonging gestopt als speelster en is nu coach van de B1.

Adrie van de Berg: werd in 1968 lid van Jodan Boys en was speler, scheidsrechter, trainer en bestuurslid, kortom het korfbal was heel belangrijk voor hem. Nu nog steeds lid van Gemini.

Jodan Boys

Adrie vertelt dat de christelijke korfbalvereniging Jodan Boys in 1964 opgericht is en dat zijn latere vrouw daar speelde. Maar de voorloper van Jodan Boys heette Succes en deze vereniging werd in 1954 opgericht. Als Jodan Boys werd de korfbaltak onderdeel van de Omni-vereniging Jodan Boys. Later heeft men zich weer afgescheiden en nog later volgde de fusie tot Gemini. “Succes” was ontstaan uit de Gereformeerde Jongeren Vereniging Daniel en het gemengd sporten was dus wel enigszins gewaagd. Vanaf het begin was het een gezelligheidsvereniging. Een periode werd het wat streberig, maar uiteindelijk werd de gezelligheid toch het belangrijkste.  Adrie woonde aan de Eendrachtslaan en kon zo op het veld met houten clubhuis aan de Sportlaan kijken. Hij kon vanuit zijn slaapkamerraam zo nodig de wedstrijden afkeuren! Meestal had Jodan Boys een 100 – 120 leden, met als hoogtepunt 200. In zijn glorietijd en die van Jodan Boys speelde het eerste in de tweede klas landelijk en werd er ook al twee keer in de week getraind.

Ter Gouw

Ter Gouw 1977

Ed: Ter Gouw is als algemene korfbalvereniging opgericht in 1926. In de oorlogsjaren is de vereniging ter ziele gegaan en in 1962 heropgericht onder stimulans van Herman en Coby Wiebinga die vanuit Noord Nederland in deze streek kwamen wonen en graag weer wilden korfballen. Ter Gouw reikte niet hoger dan de derde klas. Ook Ter Gouw speelde aan de Sportlaan, maar op zondag en Jodan Boys op zaterdag, zodat de verenigingen elkaar niet in de weg zaten. Het half verharde veld was berucht bij de tegenstanders en dat gaf Jodan Boys en Ter Gouw een extra thuisvoordeel. Het is een periode water en vuur tussen de verenigingen geweest en de vriendschappelijke of bekerwedstrijden onderling waren pittige potjes. Toch ging men wel bij elkaars wedstrijden kijken.

Adrie (rechts) vertelt over de voorgeschiedenis van fusieclub Gemini

Sociale sport

Omdat korfbal de enige gemengde teamsport is, is het ook een echte familiesport. Je neemt je kinderen mee naar het korfbal en die krijgen dan ook weer interesse. Cora speelde ook met een oudere zus en uiteindelijk was 1 vak voor de eigen familie.

Naar Groenhovenpark

In 1975 moesten Jodan Boys of Ter Gouw eigenlijk al naar het Groenhovenpark. De gemeente had de grond nodig voor de tennisvereniging Be Quick. Toch duurde het tot 1985 eer Ter Gouw naar het Groenhovenpark verhuisde. Later volgde ook Jodan Boys, dat toen gebruik maakte van het clubhuis van Ter Gouw. De gemeente heeft toen wel de nodige drang uitgeoefend. De gemeente heeft daarbij financieel wel wat gedaan. De “vete” tussen de verenigingen was inmiddels al begraven. Arie: Jodan Boys schreef een ledenvergadering uit voor een fusie. De toenmalige voorzitter was tegen, maar het aandeel aan christelijke leden was al flink gedaald. Daarnaast zou het een “algemene en christelijke” vereniging worden, met de mogelijkheid om op zowel zaterdag of zondag te spelen.  Onder die voorwaarden werd besloten tot een fusie. De jeugd van beide verenigingen speelden toch al (voornamelijk) op zaterdag. Cora: als je in de selectie wilde spelen moest dat daarna wel op zaterdag, dat was even wennen. Op zondag speelde het tweede en het vierde, op zaterdag het eerste en het derde. Cora moest na de fusie wel even wennen, de sfeer was aanvankelijk anders. Zo werden er bij ter Gouw meer waanzinnige feestjes met live-muziek gehouden, maar ook dat is uiteindelijk goed gekomen.

Gemini 1 werd kampioen in 2019

 Sportvrouw van het jaar 1996

Cora was op haar vijftiende al toegevoegd aan de selectie van het Nederlands team. Ze had dus talent. In 1996 werd zij uitgeroepen tot sportvrouw van Gouda. Ed heeft wel eens met een bondsteam tegen en in Engeland gespeeld, een officieus Nederlands team. Ook hij was dus niet van talent gespeend. Adrie is, via zijn vrouw, aan het korfballen gekomen en pas op zijn 22e begonnen. Dat was te laat om nog een topspeler te worden, maar hij heeft het wel tot het eerste van Jodan Boys geschopt. En het was zo gezellig bij Jodan Boys, hij zou toch niet weggewild hebben. Na de fusie heeft hij niet meer bij Gemini gespeeld, is gaan tennissen. Is wel lid gebleven en met een gezellig clubje recreanten maken ze nog steeds fietstochten of gaan een weekeindje uit.

Ed en Cora

Wat heeft de voorkeur, zaal of veld?

Ed vindt de zaal leuker, met de 2 vakken. Zijn zus Cora vindt het veld juist leuker, daar kan je meer bikkelen en je speelt dan op je eigen accommodatie, in tegenstelling tot in een sporthal. Ed vindt het korfbal op het veld te statisch, wat hem betreft gaat het middenvak er uit. Adrie stelt dat je de wedstrijd in het middenvak wint; hoe snel kun je het spel daar verplaatsen. Ed zegt dat het spelen met twee vakken ook het tekort aan dames oplost. Gerrit signaleert de vooruitgang, namelijk de kunststof korf. Adrie vertelt dat ze de rieten korf nogal eens een beetje voor over hadden hangen en als je dat wist kon je vanaf recht voor de korf makkelijker scoren. Ed verdenkt Jodan Boys ervan dat ze na het wisselen van speelrichting na de pauze de andere korf, waar Jodan Boys naartoe speelde, als enige scheef lieten hangen.

Professionaliteit; betalingen?

Cora zegt dat er in de top alleen onkostenvergoedingen betaald worden en je krijgt meer spullen en faciliteiten naarmate je hoger speelt.  Zo kregen zij, toen ze in Rotterdam speelden, ook een kleine onkostenvergoeding. Volgens Ed is of was er één prof korfballer, ene Wim Scholtmeijer. Adrie vermeldt dat er vanuit Nederland veel gedaan wordt aan korfbalontwikkelingshulp aan diverse landen. Echter tot nu toe gaat de WK-finale nog altijd steeds tussen Nederland en België.

Huidige stand van zaken bij Gemini

Op dit moment heeft men 14 teams en 150 leden en donateurs. Cora zegt dat ze als vereniging zo hoog mogelijk willen komen, maar als kleine vereniging is de 2e klasse eigenlijk het hoogst haalbare. Op dit moment speelt Gemini in de 3e klasse. Wel zijn er diverse jeugdteams in de zaal kampioen geworden en spelen nu op een hoger niveau, dus dat geeft hoop voor de toekomst. Het vervoer van de jeugdteams wordt ingedeeld en de ouders zijn verplicht te rijden. Wat het kader betreft, Jan Pol is nu 15 jaar voorzitter en hij is zeer betrokken en is een gezelligheidsmens. Er zijn geen kaderproblemen. Het 20-jarig bestaan wordt niet speciaal gevierd en dat is volgens Cora ook niet nodig, want er is elk jaar wel een feestje. Adrie denkt dat er beter gewacht kan worden op het 25 jarig bestaan. Hij herinnert zich dat nog van Jodan Boys, toen 25 uur achter elkaar werd gespeeld tegen streekteams. Er was één restrictie in de vergunning opgenomen, er mocht ’s nachts niet door de scheidsrechters gefloten worden!

Gemini B2 voor het clubhuis in het Groenhovenpark

Tot slot, hoe ziet de toekomst van Gemini er uit?

Ed denkt dat er wel voor nageslacht gezorgd zal blijven worden door de Gemini-koppels. En die kinderen gaan dan weer korfballen. Cora verwacht ook dat Gemini zal blijven bestaan, al dan niet gefuseerd met de streekgenoten Korbis (Bodegraven) of Reeuwijk. Adrie denkt ook dat het korfbal blijft bestaan, maar signaleert dat het een krimpende sport is. Twintig jaar geleden kwamen er nog verenigingen bij, nu zijn er vooral fusies. Toen was korfbakl na voetbal de tweede sport, nu allang niet meer. Alleen weet hij niet of Jan Pol over 25 jaar nog voorzitter zal zijn. Maar korfbal is een gemengde sport en daar zijn er niet zoveel van, dus dat is een voordeel. Ook de rol van de dames evolueert mee. Stonden ze vroeger vooral onder de paal om de schoten van de heren af te vangen, nu schieten ze zelf ook volop. En er blijven stellen ontstaan, ook goed voor de sport!

Gerrit Schinkel bedankt zijn gesprekspartners en nodigt een ieder uit nog een drankje te gebruiken. Ook komen er daarna veel plakboeken tevoorschijn, zodat de aanwezigen met elkaar een leuke duik in het verleden kunnen nemen.

Gemini E1, de allerjongsten

 

In de Nieuwsbrief van de Historische Vereniging Die Goude nr 74 (april 2015) is een lezenswaardig artikel opgenomen onder de titel: “Twintig jaar Gemini – Honderd jaar korfbal in Gouda”. Zie hieronder.

 

 

 

 

Uit de Goudse Post

 

 

 

 HSA

korfbal activiteiten buiten in het Groenhovenpark op 22 maart 2016

Bekijk hier het item van RTV Gouwestad van 23 april 2019 door  Gerrit Schinkel i.v.m. het kampioenschap van de 4e klasse in de zaal.

Gemini 1 werd kampioen in 2019

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.