GLTC Ad Astra bestaat 40 jaar in 2022 en breidt uit met Padel

De Goudse lawntennisclub Ad Astra bestaat op 29 maart 2022 veertig jaar. In dit jubileumjaar worden op het complex aan de Groen van Prinsterensingel twee padelbanen aangelegd, de eerste banen in Gouda. Hierna de korte geschiedenis van de jongste Goudse tennisvereniging en een verslag van Gerrit Schinkel over deze vereniging in dit jubileumjaar.

1982 – Oprichting.

 • De GLTC Ad Astra werd opgericht op 29 maart 1982. Het initiatief hiertoe werd genomen door een gemeentelijke werkgroep. De eerste jaren heeft de vereniging gebruik gemaakt van tennisbanen, die waren gelegen bij het huidige Sport City / restaurant Gouwe Inn.
 • Dat de vereniging is opgericht door een gemeentelijke werkgroep, is terug te vinden in de naam van de vereniging. Immers, in het Goudse stadswapen staat de Latijnse spreuk “Per Aspera Ad Astra”, wat wil zeggen “door de doornen naar de sterren”.
 • Het tennispark heet “Per Aspera”.
 • De naam van de tennisvereniging is “Ad Astra”. Kortom GLTC Ad Astra.

1987 – Verhuizing naar eigen complex.

 • Sinds het seizoen 1987 heeft Ad Astra de beschikking over een eigen tenniscomplex, genaamd “Per Aspera”, gelegen aan de Groen van Prinsterersingel 50 te Gouda.

 

 

 

 

 

2006 – Bouw tennishal.

 • Op initiatief van Ad Astra en TIOD is in 2006 naast het park van Ad Astra een 4-baans tennishal gebouwd.
 • De Tennishal wordt geëxploiteerd en beheerd door de stichting ”Tennishal TIOD / Ad Astra”.
 • De bestuursleden van deze stichting worden benoemd door de beide verenigingen.

2011 – Renovatie tennispark.

 • Gedurende de winter van 2010 op 2011 is het tennispark v.w.b. de tennisbanen, de hekwerken en de bestratingen geheel gerenoveerd.
 • Gedurende de winter van 2011 op 2012 is t.b.v. de jeugd een mini-tennisbaan aangelegd.

2015

 • Plaatsing van prieel/buitenbar (hooischuur) op het terras.
 • Aanleg van tweede mini-tennisbaan (klikbaantje).
 • Aanleg van Jeu de Boulesbaan.

2018

 • Verlichting van de tennisbanen gaat over op LED-verlichting
 • Zonneschermen vervangen door vaste luifels

2019

 • In gebruik name zonnecollectoren

2022: Aanleg padelbanen en renovatie

 • Aanleg van twee padelbanen op voormalig tennisbaan 1 en één van de minibanen.
 • Renovatie/vervangen toplaag van de banen 3 t/m 7.

(Bron: website Ad Astra: GLTC Ad Astra )

 

Een deel van de banen van tenniscomplex “Per Aspera”

 

———————————————————————————————–

Korte uitleg van wat Padel is

 

Padel bij 40 jarig Ad Astra

Door Gerrit Schinkel

(Een bewerkte versie van dit artikel verscheen in de Goudse Post/Kontakt van 23 februari 2022)

Padel is de snelst groeiende sport van Nederland. Padel is van oorsprong een Mexicaanse sport en is een mix van tennis en squash. In rap tempo verschijnen er in Nederland padelbanen, ook in het Groene Hart zoals bij HLTC Bergvliet in Haastrecht, De Sluipers in Reeuwijk en bij TV Cromwijck in Woerden. In Gouda liggen nog geen padelbanen, maar daar gaat GLTC Ad Astra verandering in brengen. De Algemene Leden Vergadering (ALV) van de Goudse tennisvereniging heeft onlangs toestemming gegeven om twee padelbanen aan te leggen.

Door regen en wind toog ik maandagmorgen 21 februari 2022 naar sportcomplex Per Aspera, het tennispark van Ad Astra aan de Groen van Prinsterersingel, om getuige te zijn van het slaan van de eerste paal. In totaal zullen er 48 palen van 14 meter de grond in gaan. Vanwege de storm was het nog even de vraag of het verantwoord was om aan de gang te gaan, maar uiteindelijk ging om 13.00 uur de eerste paal de grond in.

In de kantine werd ik bijgepraat door een aantal enthousiaste leden. Ad Astra is maanden bezig geweest met het rondkrijgen van de vergunningen. De welstandscommissie van de gemeente Gouda moest zijn zegen geven en er moest uiteraard ook rekening gehouden worden met eventuele geluidsoverlast. De aanleg van de twee padelbanen bij Ad Astra gaat ten koste van één van de zeven gravelbanen. De bestaande minibaan moet ook worden verlegd.

Ad Astra heeft enkele jaren geleden te maken gehad met een teruglopend ledenaantal. Vorig jaar kwam daar een eind aan door de actie Maak Kennis Met Tennis. Deze succesvolle actie leverde een behoorlijk aantal nieuwe leden op, ook jeugdleden. De actie zal ook dit jaar worden doorgezet. En door de komst van de twee padelbanen hoopt men nog meer leden te werven.

Gouda telt drie tennisverenigingen. Be Quick (opgericht in 1895) en TIOD (opgericht in 1905) zijn al ruim meer dan een eeuw oud en Ad Astra is de benjamin van de Goudse tennisclubs. De drie Goudse tennisclubs werken goed samen, zie b.v. de website www.tennisgouda.nl. Samen met TIOD exploiteert Ad Astra sinds 2006 de tennishal met 4 banen naast het sportpark van Ad Astra.

Overzicht tenniscomplex “Per Aspera” in de avond vanaf het terras van het clubhuis

Ad Astra werd op initiatief van een gemeentelijke werkgroep opgericht op 29 maart 1982 en viert dit jaar dus het 40-jarig bestaan. De eerste vijf jaren heeft de vereniging gebruik gemaakt van de tennisbanen die gelegen waren bij het huidige Sport City/restaurant Gouwe Inn. In 1987 verhuisde de club naar hun huidige complex aan de Groen van Prinsterersingel. De club heeft nu ruim 500 leden.

Het 40-jarig jubileum gaat uiteraard gevierd worden. De feestelijke opening van het jubileumjaar is op 26 maart a.s. met een Open Dag. Men is nog druk bezig met een feestprogramma. De opening van de twee padelbanen is gepland op 3 juni. Op 17, 18 en 19 juni 2022 is het feestweekend voor jeugd en senioren. In augustus zal er een open tennistoernooi worden gehouden en in september een open padeltoernooi.

Tennis zit weer in de lift en dat gaat voor padel ongetwijfeld ook gelden. Ad Astra heeft in Gouda het goede voorbeeld gegeven.

(Gebruikte foto’s website en Facebookpagina Ad Astra)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Op 10 juli 2022 maakte Gerrit Schinkel voor RTV Gouwestad een reportage van de opening van de Padelbanen bij Ad Astra. Hij sprak o.a. met bestuurslid Frits Straver.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.