Gouweslag slaat

DoorJoke Boot-van Eijk

In de jaren ’90 concurreerden de Goudse badmintonclubs GBC en BV. Rijnland druk met elkaar. Tot de verenigingen met elkaar in gesprek gingen over een fusie. Toen de shuttle eenmaal ging vliegen, ging het snel.

Destijds deden de fitness en sportscholen hun intrede en daardoor liepen de ledenaantallen terug. Het individueel sporten op zelfgekozen tijden sprak veel mensen aan. Was er voorheen alleen een soort van rivaliteit, met de komst van de fitness werd de concurrentie heviger. Toen de wijk Goverwelle werd gebouwd en GBC en Rijnland daar allebei een speelavond in de Zebra hadden, werd er druk geflyerd in de wijk om zoveel mogelijk (jeugd)leden binnen te halen. De beide besturen staken uiteindelijk hun koppen bij elkaar en besloten op 31 mei 2000 tot een fusie. Het ontstaan van Gouweslag was een feit.

Campingbadminton

Momenteel is Gouweslag een bloeiende en actieve badmintonvereniging met ruim 180 leden en speelavonden in drie verschillende sporthallen in Gouda en één in Reeuwijk. Het leuke van deze sport is dat er gemengd gespeeld wordt en dat de sport zowel competitief als recreatief kan worden beoefend. En recreatief wil niet zeggen dat er campingbadminton wordt gespeeld.

Echt Gouds is dat de vereniging al jaren een vriendschapsband heeft met BCBurg, de badmintonclub uit de vriendenstad Solingen. Regelmatig brengen de clubs een bezoek aan elkaar waarbij ze toeristische activiteiten combineren met een toernooi, lekker eten en een feestje.

Dicky Palyama

Gouwenaars badmintonnen al vanaf 1971 in hun eigen stad en bij Gouweslag nu al ruim twintig jaar. In deze periode heeft de vereniging bijzondere momenten meegemaakt. Een daarvan is de komst van de Goudse badmintonspeler Dicky Palyama. Deze wereldtopper, die internationaal hoog op de ranglijst stond, kwam een keer een demonstratie geven voor de leden. En als toegift mochten er twee mannen van het heren recreantenteam een dubbel spelen tegen hem en zijn teamgenoot. Dat was wel erg komisch …

Dicky Palyama (geboren in Gouda) in actie voor Nederland

Helaas is het 20-jarig bestaan vanwege corona in 2020 niet gevierd, maar ongetwijfeld zal het 25-jarig jubileum feestelijker gaan verlopen.

Dit verhaal verscheen eerder op de website van “Goudse Verhalen”, t.g.v. Gouda 750 jaar stadsrechten,  als nummer #162 – Goudse Verhalen – Goudse Verhalenhttps://goudseverhalen.nl/verhalen/gouweslag-slaat-door

Gepubliceerd met toestemming van GBC Gouweslag.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.