Groenhovenbad dl. 2: Gesprek over de toekomst

 

 Kort verslag, deel 2: dit deel van het gesprek gaat over de toekomst van de gebruikers van het nieuwe Groenhovenbad

Het tweede deel van het gesprek van “Met Goudanet aan tafel op locatie” in het nieuwe Groenhovenbad richt zich op de (nabije) toekomst. Daarvoor nodigt gespreksleider Hans Walthie een drietal nieuwe gasten uit aan tafel plaatst te nemen en zich even kort voor te stellen.

Aad Agten (de Goudse Peddel; DGP).  Hij kwam 26 jaar geleden op zijn werk Wim de Groot tegen, die wist dat hij een kano had en vroeg waarom hij geen lid werd. En zo geschiede en Aad werd o.a. secretaris, jeugdtrainer (11 jaar) en lid van de toercommissie. De vereniging werd in 1984 door Hans van Arkel en Arie de Jager opgezet. Toen Aad lid werd, was hij nummer 46, inmiddels zijn er 200 leden en staan er 14 opslagcontainers bij het clubhuis aan de Breevaart. Een clubhuis dat 1 ½ jaar geleden afgebrand is na brandstichting, maar inmiddels weer functioneert.

Margot Ditmars (de Goudse reddingsbrigade; GRB). Zij is voorzitter van de GRB als zij-instromer. Daarmee bedoelt ze dat zij bestuurlijk betrokken is geraakt via een zwemmende dochter die iets aan sport moest gaan doen en die zwemmen bij de GRB leuk bleek te vinden. De vereniging zocht op een gegeven moment mensen voor aan de badrand en dat leek haar wel wat. Ze zwom zelf ook, is toen begonnen met brevet 6 bij de GRB te halen, daarna instructie diploma’s enz. enz. Uiteindelijk is ze gevraagd als voorzitter.

Eijmert Kleijn (de Goudse Sportduikers; DGS). Is voorzitter. Hij ging 40 jaar geleden met zijn vader naar de Bibliotheek en kwam daar een boek van Jacques Cousteau tegen. Het exotische daarin trok hem aan en uiteindelijk is hij op zoek gegaan naar een duikclub. Kwam eerst ook bij Barracuda in Den Haag terecht, maar dat beviel niet. Zag toevallig bij familie in Alphen dat er een Open dag was en is zo bij de Goudse sportduikers gekomen en werd daar met open armen ontvangen. Duiken in de Tobbe beviel goed, ook omdat men, als enige gebruiker op zondagmiddag, het kinderbadje erbij kon huren. Dat was prima voor leden met kinderen en een goed middel om de club bij elkaar te houden.  Nadeel van het nieuwe Groenhovenbad is dat het alleen diep is onder de duikplank en niet over de volle breedte, zoals in De Tobbe.

Wat zijn de voor- en eventuele nadelen van het nieuwe bad?

Margot: het geeft ons de mogelijkheid ons te concentreren op twee avonden én op één locatie. Dan hebben we ook minder kader nodig, want nu zitten we op vier locaties over de stad verspreid. Het voordeel daarvan was wel dat je dichter bij je (potentiele) leden zit en dat voordeel is nu vervallen.

Aad: we trainen alleen in het winterseizoen binnen. We doen dan vooral reddingsoefeningen, zoals wat te doen als je met je kajak omslaat. Die oefening heb je nodig om buiten te kunnen kanoën. In dit nieuwe gebouw is er meer ruimte om de kano’s makkelijk naar binnen te kunnen brengen. Dat maakt het aantrekkelijker om hier te komen trainen, omdat je nu minder tijd kwijt bent met het vanuit onze opslag bij Olympia de boten hier in het water te krijgen.

Eijmert: voor ons is er niet veel veranderd, behalve een paar minpuntjes. We kunnen het kinderbadje niet meer huren voor onszelf en we hebben minder diep water. Maar verder zijn de tijden ongewijzigd en de plek is ook hetzelfde.

Margot: we weten vrijwel zeker dat er een terugloop zal ontstaan in de leeftijdscategorie 9-12 jaar. Die kunnen nog niet alleen hierheen komen fietsen vanuit de verre wijken, de ouders van onze jeugdeden hebben vaak geen auto en missen soms de motivatie een heel eind met hun kinderen mee te gaan fietsen. We zijn een goedkope verenigingen, het kost ongeveer de helft van het reguliere zwemonderwijs en we trekken daardoor veel kinderen uit de minder bedeelde klassen. Voor € 100,- kun je bij ons zo’n 45 keer per jaar zwemmen en les krijgen. We zijn dus heel laagdrempelig. Maar goed, we weten al vijf jaar dat we hier naartoe komen en rekenen op een dip van een aantal jaren. We verwachten dat het uiteindelijk vanzelf weer aan zal trekken.

Eijmert meldt dat het lidmaatschap bij hen niet duur is, maar dat de leden graag hun eigen duikuitrusting hebben, waardoor het toch een duurdere sport is en daardoor niet geschikt voor de minder bedeelden.

Aad vertelt dat het bij hen mogelijk is voor € 5,– per dagdeel een boot te huren, maar dat het lidmaatschap maar € 40,– per jaar kost. De mensen die een eigen boot hebben betalen daarnaast nog € 100 – € 120 per jaar voor de stalling. Naast een boot heb je ook nog een zwemvest en een peddel nodig. Op dinsdagavond en in het weekeinde traint de jeugd, maar je kan natuurlijk varen wanneer je wil. De vereniging heeft ook grote kano’s gekregen  om mindervaliden te kunnen laten varen.

Margot verwacht dat de GRB het nieuwe zwembad geheel kan uitnutten. Het bad voldoet in alle opzichten. Een klein deel van de vereniging doet mee aan nationale kampioenschappen op een hoog niveau. Dat maakt het interessant de Nederlandse Kampioenschappen nu eens naar Gouda te halen en dat dan thuis ook te winnen. Gisteren, bij de Officiele opening van het Groenhovenbad met een Sportgala, was het wedstrijdteam van de GRB voor het eerst genomineerd voor de titel sportploeg van het jaar en al is die titel niet gewonnen, dat is voor een volgende keer, het was al een hele eer. Ook ontving Margot gisteren (19 april 2013) de vrijwilligerspenning van de gemeente Gouda, uitgereikt door de VGSO.

Voor Eijmert is het moeilijk te zeggen wat het nieuwe bad hen gaat opleveren. In de Tobbe waren ze sleutelhuurders, hadden het bad voor zichzelf, nu is het een open gebouw. Dat betekent dat de duikers meer zichtbaar worden voor  publiek en andere gebruikers en wellicht trekt dat de aandacht van mensen die dan ook willen gaan duiken. Voordeel is wel dat er nu een bemande horecagelegenheid is, waardoor de duikers na de training no9g even na kunnen blijven. Na de training in de Tobbe borrelden de duikers na in een camper. Dat is nu niet meer nodig. Ook prettig is dat bepaalde Arbo-achtige eisen, zoals EHBO, Veiligheid enz. al ingevuld zijn door het toezicht in het gebouw, zodat de individuele verenigingen dat niet zelf hoeven op te lossen.

Aad is het met deze voordelen eens. Hij vraagt zich alleen af of daar geen prijskaartje aan komt te hangen. Als dat het geval is, zou het voor de kanoërs wel eens te duur kunnen worden, omdat er maar 10 kano’s tegelijk in het water kunnen en de kosten daarover moeten worden gespreid.

Margot meldt dat de GRB zelf aan al die eisen voldoet. De sloep blijft bij de sluis liggen. Wel moeten zij de nationale veiligheidstaken voor niets uitvoeren en dat gaat zo langzamerhand knellen. Zij vindt het niet reëel om mensen die zwemles bij hen hebben te laten betalen voor een reddingsorganisatie van de overheid. Daarover is veel overleg, ook met de burgemeester, maar er is kennelijk geen geld.

Eijmert denkt dat contributieverhoging een slechte zaak zou zijn. Mensen hebben tegenwoordig heel veel te betalen en anders zou men kunnen besluiten de sport te laten vallen. De vierkantemeterprijs in het nieuwe zwembad is iets hoger, maar omdat het kleine badje er af is, zal het ongeveer gelijk uit komen.

Aad verwacht wat meer peddelaars in de winter, omdat dit bad veel toegankelijker is dan De Tobbe. Het zou dan mogelijk zijn twee maal een uur te trainen, zodat 2 x 10 kano’s daar gebruik van kunnen maken. Hij ziet wel zitten dat er meer animo zal zijn.

Recente ontwikkelingen
Hans Walthie, Margot Ditmars en Eijmert Kleijn

 

Margot vertelt dat de GRB van oudsher een familieclub is, een hele hechte vereniging. Ze denkt dat dit versterkt wordt doordat ze nu op één locatie zitten. Ze hebben in dit gebouw ook een eigen clubruimte, het wordt dan leuker om te blijven hangen. Ook de middelbare school leerlingen zullen dan sneller kiezen om de GRB voorrang te geven boven andere sporten die ze vaak al op de basisschool beoefenen. Ook komt de vereniging door de goede prestaties vaker in de krant, krijgt zo meer aandacht, ook landelijk en zo wordt de naamsbekendheid steeds groter.

Reddingssloep GRB

De insteek is de boot te houden, de vraag is of het Gouda blijft of dat het onderdeel wordt van een grotere veiligheidsregio, de vierde poot van het nationale veiligheidsbeleid. Dit speelt een steeds prominentere rol.

Eijmert vertelt dat ze Gouds blijven. Duikers blijven in de regel lang lid, dus weinig verloop. Nu heeft men weer een bescheiden groei. Vanwege de beschikbare opleidingscapaciteit kan men ook niet te hard groeien. De eisen gesteld aan instructie worden ook steeds hoger. Alleen gediplomeerde instructeurs en hoofdinstructeurs mogen opleiden. Het wordt wel wat star, want er komt steeds meer regelgeving, zoals in Amerika, ook vanwege aansprakelijkheid.

Aad herkent dit, vooral moeten zij veel verzekeringen afsluiten, zoals voor schade bij transport. Vanwege de brand van 1 ½ jaar geleden hebben ze daar uitvoerig mee te maken gehad. De gemeente heeft ze toen goed geholpen, maar het heeft ze zelf ook een berg geld gekost. Ook de Goudse Peddel heeft kenmerken van een familieclub. Zo zijn er ook huwelijken ontstaan.

 Hebben de clubs te maken met de gevolgen van “global warming”, het stijgen van het water?

Aad: wij hebben boten.

Margot denkt dat het wel mee zal vallen, in die zin dat het geleidelijk zal gaan en niet op een achternamiddag. Maar het reddend zwemmen is ook dan belangrijk. Goed daarom om te oefenen in buitenwater, want daar heb je te maken met kramp, onderkoeling, stroming. Dat kun je in een warm overdekt zwembad niet nabootsen. Reddend zwemmen blijft dus hard nodig, blijft tot in lengte van jaren van belang.

 Waar staan jullie verenigingen in 5 tot 10 jaar?

Aad denkt dat de Peddelaars dan nog steeds het zwembad gebruiken om te leren eskimoteren, om te redden, om de veiligheidsaspecten te oefenen. Je moet het geblinddoekt kunnen. Dat blijft belangrijk, anders kun je de rest van het jaar niet buiten varen. En misschien komen er wat leden bij van buitenaf, zoals uit Alphen en Zoetermeer.

Eijmert verwacht geen spectaculaire groei. En je kunt nu eenmaal ook op andere manieren duiken, niet alleen in het Groenhovenbad.

Margot weet zeker dat de GRB over 10 jaar nog steeds een gezonde, bloeiende vereniging is.

Eijmert Kleijn en Henk Lambert van de Goudse Sportduiikers praten even na

 

Deel 1 op You Tube:

Deel 2:

 

Eén antwoord op “Groenhovenbad dl. 2: Gesprek over de toekomst”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.