Met Gouda Sportstad aan tafel: Servylo

Op donderdag 8 november 2018 vond in de studio van RTV Gouwestad (Lange Groenendaal 48) een gesprek plaats met de dertigjarige volleybalvereniging Servylo, ontstaan uit een fusie van de volleybalafdelingen van Olympia en Vires et Celeritas.

V.l.n.r. Marja Koster (voorz.), Hans Amesz (oud voorz.), Gerjanne Versluis (secr.) en Gerrit Schinkel

Hier een korte en samengevatte weergave van dit gesprek. Later volgt onderaan dit verslag nog een link naar een You Tube video van dit gesprek, gemaakt door RTV Gouwestad.

Marja Koster, Hans Amesz en Gerjanne Versluis

“In de serie met Gouda Sportstad aan Tafel hebben we vanavond een gesprek met vertegenwoordigers van volleybalvereniging Servylo.
Mijn naam is Gerrit Schinkel (GS) en mijn gasten zijn Marja Koster, (voorzitter), Gerjanne Versluis, secretaris en PR functionaris en Hans Amesz (oud voorzitter). Welkom.”

GS: Servylo viert dit jaar het 30-jarig jubileum; is dat groots gevierd?
Marja vertelt dat dit zeker groots gevierd is op zaterdag 14 september met een Glow in the Dark toernooi, waarbij de zaal in De mammoet daarvoor speciaal versierd was. Na afloop heeft men in de kantine van de Mammoet een Clubquiz gehouden, waaraan alle teams meededen. Vervolgens werd het in de kantine nog heel gezellig, met ook diverse oud leden erbij. Daarna geen jubileumactiviteiten meer, gewoon weer lekker trainen en wedstrijden spelen.

GS: Servylo is een fusievereniging van de volleybalafdelingen van Olympia en Vires et Celeritas; wat was de reden van deze fusie?
Hans vertelt dat de aanleiding eigenlijk was de bouw van sporthal De Mammoet. Beide verenigingen speelden toen op vrijdagavond in dezelfde zaal. Iedere kleine vereniging had een halve zaal met daar een doek tussen. Zo ontstond vanzelf bij de spelers de gedachte of het niet beter zou zijn samen te gaan en dan in de hele zaal te kunnen gaan spelen. Na enige tijd met die gedachte gespeeld te hebben is het in 1988 uiteindelijk tot een fusie gekomen met als start de al bestaande teams

Olympia Volleybal heren 1, 1961

GS: Hebben jullie zelf ook gevolleybald of nog steeds? Bij Servylo of andere clubs?
Gerjanne is vanaf de recreanten in Dames 3 terecht gekomen, dus alleen Servylo. Marja is 8 jaar geleden weer begonnen, na in haar jeugd elders ooit een aantal jaren gevolleybald te hebben. Je wordt gevraagd eens mee te trainen en dan blijkt het toch wel erg leuk te zijn. Nu speelt ze in het 2e en dat team staat bovenaan en hoopt naar hetzelfde niveau als het eerste, de 2e klas, te promoveren.
Hans is in 1962 bij Olympia begonnen en is eind vorig jaar na 55 jaar gestopt als speler op zijn 73e, nét niet de oudste competitiespeler van de Regio West van de Nevbo. Het was tevens voor hem het moment om te stoppen als voorzitter en Marja is hem opgevolgd.

GS: Er bestonden in 1988 in Gouda al twee volleybalverenigingen, Jodan Boys en Radius (in 2004 gefuseerd tot VollinGo); is er niet overwogen om bij een van die andere volleybalverenigingen aansluiting te zoeken?
Hans vertelt dat dit niet overwogen is, omdat Servylo en haar voorgangers de wedstrijden op vrijdagavond spelen en dat beslist zo wilden houden. VollinGo en haar voorgangers spelen en speelden op zaterdag.

 

GS: Hoe zijn jullie aan de naam Servylo gekomen?
Hans: de naam betekent op zich niets, maar de letters “Serv” komen voor in “Vires” en de letters “ylo” komen dus uit het woord “Olympia”. Zo zit er nog wat van de oude namen in de nieuwe.

 

GS: Bij fusieverenigingen is er nogal eens sprake van cultuurverschillen; was dat bij jullie in het begin ook?
Hans vertelt dat er niet van een cultuurverschil gebleken is. Zoals gezegd werd gestart met de eigen teams en daar zijn later nieuwe spelers bijgekomen zonder Olympia- en Vires achtergrond en ook zijn de teams in de loop der tijd door ledenverloop geleidelijk steeds meer Servylo geworden. Daarbij, het gaat om het volleybal en het plezier in het spelletje, dat is de bindende factor.

GS: Servylo traint en speelt in sporthal De Mammoet; was dat vanaf het begin al zo?
Ook hier moet Hans, als degene die er vanaf het begin bij was, het antwoord geven. Oorspronkelijk speelden de beide verenigingen in Gymnastieklokalen. Door de bouw van sporthal De Mammoet kwamen Vires en Olympia in een echte sporthal terecht, wat uiteindelijk aanleiding gaf tot de fusie. Na afbraak van de oude Mammoet, is er even uitgeweken naar Sporthal De Springers en nadat de nieuwe Mammoet klaar was is Servylo daar weer gaan spelen.

GS: Is Servylo een grote vereniging?
Gerjanne vertelt dat de vereniging een behoorlijke groei heeft doorgemaakt en nu stabiel op een 110-tal leden staat. Er is een grote recreatiegroep die traint op dinsdag en er zijn 4 dames en 4 heren teams die competitie spelen. Die trainen op dinsdag en donderdag en spelen hun wedstrijden op vrijdag. Er zijn ook recreantenteams die competitie bij de NeVoBo spelen. Voor elk team is een goede trainer beschikbaar.
Marja vult aan dat er op zich wel genoeg kader is, al blijft het lastig die te vinden. Zo is men nu nog op zoek naar een trainer. De vereniging is echter nog steeds groeiende en de leden komen ook naast uit Gouda ook uit de regio Gouda. Dat komt onder andere door de vriendenteams, waar die leden van buiten Gouda zich bij aansluiten. Op dit moment heeft Servylo niet veel ruimte om te groeien wat aantallen competitieteams betreft. Wel kan men nog steeds leden gebruiken. Het knelpunt zit hier met name in de krapte wat betreft de trainingsruimte, zeker in de wintermaanden, als sporten als korfbal en hockey ook naar binnen gaan. Het wachten is eigenlijk op de nieuwe sporthal bij het Groenhovenbad, dan hoeft men hopelijk niet meer uit te wijken voor sommige trainingen. Overigens is de samenwerking met Sportpunt Gouda prima, zij denken goed mee. Ook is er geregeld overleg met VollinGo, waarbij ervaringen uitgewisseld worden.

Het gaat goed met Servylo….

GS: Wat zijn de sportieve resultaten van Servylo de afgelopen jaren?
Gerjanne: die zijn behoorlijk stabiel. De eerste dames en heren teams spelen tweede klasse. Dames 2 speelt 3e klasse en Dames 3 en 4 spelen 4e klas. Heren 2, 3 en 4 spelen ook 4e klas. De 2e klas is het hoogste niveau waarop tot nu toe gespeeld is.

GS: Servylo heeft sinds 2000 geen jeugdteams meer; waarom niet?
Hans zegt dat de jeugd vroeger vooral getraind werd door onderwijzers, die de jeugd ook overhaalden te komen volleyballen en die daar toen ook de tijd voor hadden na schooltijd. Nu hebben die onderwijskrachten het zo druk, ook na de lessen, dat zij geen training meer kunnen geven en dat geldt ook voor anderen die elders werkzaam zijn en aan het eind van de middag geen tijd hebben. In de avond trainen is geen optie voor de jongste jeugd. Als een jeugd speler zich meldt, wordt hij of zij in principe doorverwezen naar VollinGo.

 

GS: Is het ontbreken van jeugd niet de dood in de pot voor een sportvereniging?
Hans stelt van niet. In dit geval spreekt Servylo een andere doelgroep aan. Bij Servylo gaat het dan vooral om dertigers die instromen als ze hun leven en werk een beetje op de rit hebben en daarna weer willen gaan sporten. Die blijven daarna nog jaren, want volleyballen kun je tot op hoge leeftijd. En bij Servylo is iedereen even belangrijk. Zo is er een compleet herenteam overgekomen van VollinGo. En is het enige damesteam van de vereniging NVV eerst bij ons mee gaan spelen onder de eigen naam en zijn daarna gefuseerd met Servylo. Zij vormen nog steeds de basis van het eerste damesteam.
Gerjanne vult aan dat er nog steeds mensen bij Servylo spelen van vóór de fusie.

GS: Hoe ziet de toekomst van Servylo er uit?
Gerjanne denkt dat Servylo een zelfstandige vereniging kan blijven. Mocht er toch van fusie of samenwerking sprake moeten zijn, dan wordt er eerder gedacht aan kleinere verenigingen als NAK (Na Afloop Koffie; oorspronkelijk opgericht door huisartsen). Maar nu is er zeker geen noodzaak tot fuseren.

Gerrit Schinkel concludeert dat hij hier aan tafel zit met drie tevreden Servylo-leden en dat de toekomst van de club er goed uit ziet. Hij bedankt Marja Koster, Gerjanne Versluis en Hans Amesz voor het prettige gesprek.

HSA

Bekijk de website van Servylo hier

Actiebeelden van de website servylo.nl
Actiebeelden van de website van Servylo: www.servylo.nl

 

Actiebeelden van de website servylo.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.