Thomas van Willigen: ONA legende

Door Ton van Wieringen


Voetbalvereniging ONA heeft diverse talenten voortgebracht. De bekendsten waren De Korte Akkeren bewoners Dick van Dijk (SVV, FC Twente, Ajax, Nice, Murcia) en keeper Tonny van Leeuwen (Sparta, GVAV). Van Dijk debuteerde op zijn 17e in de eerste divisie en Van Leeuwen speelde als 16-jarige al zijn eerste wedstrijd in de eredivisie. Beiden haalden het Nederlands Elftal, beiden zijn te vroeg overleden. Van Leeuwen werd in 1971 uitgeroepen tot minst gepasseerde keeper van het betaalde voetbal: zeven tegentreffers in dertig wedstrijden.

Thomas van Willigen uit bij Olympia (links; 1949)

Op 25 maart 1978 overleed een van de beste en zeker de populairste voetballer die het Goudse voetbal ooit heeft voortgebracht: Thomas van Willigen. De geblokte aanvaller versterkte de voorhoede van ONA van 1935 tot 1952. Hij was een voorbeeld voor velen. Arie Evengroen speelde destijds met Van Willigen in het eerste. ,,We konden elkaar goed vinden,” herinnert Evengroen zich. ,,Kwam Thomas alleen voor de keeper dan kon je alvast teruglopen naar je eigen helft, want hij miste nooit.” In het Feijenoordstadion won ONA ooit de promotiewedstrijd van De Musschen met 4-0. Van Willigen scoorde ze alle vier. Voorzitter, Dolf van der Speld, was erbij:  ,,Op dat grote veld had Van Willigen de ruimte. Iedere keer als hij zijn hoofd in de nek gooide, volgde er weer een huzarenstukje.” Onder leiding van de Utrechtse trainer De Hosson, die systeem in de ploeg bracht, werd ONA in 1947, 1948 en 1949 kampioen van de derde klasse. Zeer drukke promotiewedstrijden leverden echter geen tweedeklasserschap op.

In 1949 werd Van Willigen vice-voorzitter van ONA naast voorzitter Henk van Soest. ,,Waarschijnlijk om Van Willigen meer bij de club te betrekken,” aldus Van der Speld. ,,Men was namelijk bang om hem te verliezen aan een hoger spelende club. Hij bleef echter ONA trouw.” In 1951 behaalde ONA 1 onder leiding van de uitblinkende aanvoerder Cor de Jong het kampioenschap en promoveerde automatisch naar de tweede klasse. Thomas van Willigen bouwde daarna af in het tweede elftal. De met een stoppersspil versterkte defensies maakten het hem stukken moeilijker om uit te breken.

Uit: Goudsche Courant 1999; Serie Sportman van de Eeuw

 

Lees ook: ONA

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.