Tourclub Vitesse deel 1

Door Chris van Mourik

De meeste voetballers van Vitesse kwamen uit de Boelekade en omgeving. Deel 1 geeft een beeld van die straat en zijn inwoners, zeker voorzover betrokken bij de Tourclub Vitesse.

Beschrijving van de Boelekade

De Boelekade loopt van het Kleiwegplein, nabij de Spoorstraat, evenwijdig aan -en achter de Blekerssingel, tot aan de Karnemelksloot.

Werd al in 1478 vermeld als “Gasthuijsvenne ofte Boelecade”, in 1509 als “Boelhouwerscae” en in 1552 als “Boelcade”. De herkomst van de naam Boelekade is onduidelijk.

De houders van boelhuizen, uitdragers, oefenden er hun bedrijf uit. Boelhouwers waren afgedekte schuiten, die nog in de 17e eeuw gebruikt werden, speciaal in het verkeer naar Rotterdam. De ligplaats voor dergelijke vaartuigen zou dan aan de Blekerssingel geweest moeten zijn.

De naam “Gasthuijsvenne” duidt op een zeer landelijke omgeving en daardoor aangenaam voor jonge mensen. Boelen betekent beminnen. In West Nederland werd het boelen in ongunstige zin gebruikt. Waarschijnlijk ligt hierin de herkomst van de straatnaam Boelekade.

In 1887 en 1890 werd de sloot langs de Boelekade gedempt en in 1888 voorzien van de eerste Vechtse klinkers.

Bron: De Goudsche Straatnamen van dr. A. Scheygrond.

In de Boelekade waren enige bewoonde zijstraten en poortjes met karakteristieke namen:

Glazenkast:

Lag evenwijdig aan – en achter de Jan van der Heijdenstraat en omvatte de huisnrs. 25-61. De naam houdt verband met de aanwezigheid van broei-of glazenkas van een tuinder. De Goudse volksmond voegde een “ t “ hieraan toe. De huizen werden in 1971 gesloopt. Zie foto.

Rooie of Baaienrokkenbuurt:

Een slop dat grensde aan het “Land van Stamps”, aan de noordzijde van de Boelekade met de huisnrs. 83-97 en tegenover het huidige huisnr. 62. Vermoedelijk genoemd naar de klederdracht van de jonge vrouwen, die werkzaam waren in de nabij gelegen blekerijen. Zie foto.

Links: Glazenkast. Rechts: Rooie of Baaienrokkenbuurt
Links: Glazenkast. Rechts: Rooie of Baaienrokkenbuurt

Poortje van Slegt:

Naast de ingang van de Rooie Rokkenbuurt  stonden zuidwaarts twee of drie huizen. Op huisnummer 113 woonde aannemer Slegt. Naast deze woning liep een brede poort naar achteren waar een viertal woonhuizen stonden met de huisnummers 117-123. De huizen zijn afgebroken. Nu staan er appartementen met de huidige huisnummers 95-141, recht tegenover de huidige huisnummers 66-70a. De naam van het Poortje van Slegt werd alleen in de volksmond zo genoemd.

 

Witte poortje:

Even verderop – aan dezelfde kant – lag het witte poortje. Het poortje was wit van kleur, was vrij laag en gaf toegang tot de huizen met de huisnummers 133-139.

Witte poortje Boelekade
Witte poortje Boelekade

Het poortje lag tegenover de huidige huisnummers 74/76. Het poortje en huizen zijn afgebroken.

Blekerspoortje:

Dit poortje lag aan de stadskant van de Boelekade. Een smal poortje tussen de Boelekade en de Blekerssingel met woningen met huisnummers 44-48. Sinds 1957 onbewoond. Het poortje is gelegen naast de appartementen met de huidige huisnummers 66-70a.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Mijn vader, Christiaan  ( Chris) van Mourik ( 1907-1979), verhuisde met zijn ouders Simon van Mourik (klompenmaker) en Maria van Mourik-van der Heij, zijn broer Willem en zus Alie van Reeuwijk naar Gouda.

Op 09-02-1924 verhuisden zij van Reeuwijk, Zwarteweg H 75 ( later 677), thans Gouda, Wethouder Venteweg 64, naar de Boelekade 185 in Gouda.

Zij kwamen te wonen naast de familie van der Zaan, die op huisnummer 187 woonde met o.a. hun zoon Andries Cornelis van der Zaan ( 1906-1990).

Aan de andere kant woonden op huisnummer 183 mevrouw de Jong-Goedraad (later de familie Boot en de familie Terlouw) en op  huisnummer 181 de familie Leeflang (later de familie J. van den Heuvel (schipper).

Mijn vader Chris en Andries gingen al voetballend naar hun werk. Andries werkte als letterzetter bij fa. Nijkamp, een drukkerij aan de Turfmatkt 38, gelegen naast het kantoor van de toenmalige Goudse Waterleiding Maatschappij. Mijn vader werkte als meubelmaker bij meubelfabriek Ringelenstein/de Jong, zijn eerste baas, ook aan de Turfmarkt gelegen ter hoogte van het huidige gebouw van het Leger des Heils. De “voetbal” zal een bol van krantenpapier geweest zijn met een touw er om heen. Een echte bal was veel te duur….

Naast Andries, huisnummer  187, en Chris, huisnummer 185,  bleken er in de Boelekade nog meer voetbalenthousiasten te wonen en wel op de huisnummers:

Adrie Cattel…………………..  88                  Bertus Leeflang………..  153

Kor van Groningen……….   85                   Cent Loendersloot……  117

Jan van Groningen………    85                   Karel Loendersloot…..  117

Nico van Harten………….     78                  Jo Schouten……….……. 123

Jan Kielliger…………………  83                   Jaap de Waal…………..  233

Leen Zorg………………..   93

Het bleek een compleet voetbalelftal te zijn!!

Eén antwoord op “Tourclub Vitesse deel 1”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.