Walking Football; Old Stars 1886

Walking Football (wandel voetbal) is een vrij nieuwe loot aan de KNVB-stam, bedoeld voor 60-plussers. Ook in Gouda te vinden, vooralsnog alleen bij de GC&FC Olympia, waar (ex) spelers van diverse Goudse voetbalverenigingen en omstreken sinds drie jaar spelen onder de naam “Oldstars 1886”.  1886 is het oprichtingsjaar van de GC&FC Olympia.  De KNVB hoopt wel dat er meer (Goudse) verenigingen gaan meedoen.

Training/leiding bij Olympia geeft  Vincent Govers, niet alleen ex speler, voetbaltrainer, maar ook werkzaam geweest in het Ouderenwerk.

 

 

De regels van het spel

De KNVB promoot het Walking Football als volgt:  “Je bent zo jong als je jezelf voelt en je bent nooit te oud om te leren. Dat zijn de basisprincipes van het Walking Football, een nieuwe voetbalvorm voor 60-plussers die op hun oude dag nog lekker actief bezig willen zijn.
Via Walking Football kun je een leven lang van voetbal blijven genieten
Voetbal hoeft niet snel te gaan om mooi te zijn. Dat bewijst deze voetbalvorm waarbij in wandeltempo op een kwart veld gespeeld wordt. Walking Football houdt in dat er tijdens een partijtje niet wordt gerend. Er mogen geen slidings gemaakt worden en de bal mag niet boven heuphoogte komen.
Via Walking Football kun je een leven lang van voetbal blijven genieten. Bovendien kun je bewijzen dat je je voetbalstreken nog niet bent verleerd. Daarnaast is het een uitgelezen mogelijkheid om betrokken te raken bij een vereniging.”

De Old Stars 1886 voor de Olympia-tribune (foto FB-pagina Old Stars 1886)
Gouwestad TV maakt opnamen

Bekijk hieronder de reportage die Gouwestad TV (Gerrit Schinkel en Co Sturm) in september 2018 maakten over de Oldstars 1886:

<p>The Oldstars 1886, lekker een balletje trappen.</p><p><br></p><p><br></p>

(Foto: Jos van der Kuij)

Voetbaloudjes Oldstars 1886 delen lief, leed en blond schuimend bier

 

Door Gerrit Schinkel

GOUDA • Het is volgende maand zes jaar geleden dat het bij een aantal voetballers die hun actieve carrière al lang achter de rug hebben begon te kriebelen: honger naar de bal.

Sindsdien lopen ze als Oldstars 1886 elke vrijdagmiddag bij Olympia achter een balletje aan. Onder de noemer Walking Football. Het initiatief was van Vincent Govers, ooit een beruchte voorstopper van Olympia, in samenwerking met Sport.Gouda. Govers ging april 2016 – samen met Rob Henzen en Dirk Slobbe – enthousiast aan de slag.

Mond tot mond reclame deed zijn werk en nu bestaan de Oldstars 1886 uit zo’n 25 man. Oud-voetballers van Olympia, ONA, Gouda, Jodan Boys, DONK, GSV, CVC Reeuwijk en zelfs SC Feyenoord lopen zich elke vrijdagmiddag in het zweet. Iedereen is welkom, of je nu kunt voetballen of niet, de enige voorwaarde is dat men 60+ moet zijn.

Het geheel staat onder leiding van manager Vincent Govers, geassisteerd door Bert Keij. Een groepje fanatiekelingen is ook op de dinsdagmorgen actief, onder wie de oudste deelnemer Ben Letsch (80). Oldstars 1886 heeft een Facebookpagina. Ton Broekhuisen schrijft van elke training een baldadig sfeerverslag. Jos van der Kuij zorgt voor foto’s.

Fanatiek

Walking Football is wandelen met de bal, maar dat blijkt in de praktijk toch lastig. Het is heel verleidelijk om een sprintje te trekken als de bal jouw richting uitkomt. Maar een kniesoor die daar op let, als je maar lekker bezig bent. Hoe dan ook, het fanatisme druipt er van af tijdens de onderlinge partijtjes.

Oldstars 1886 hebben de afgelopen jaren, in de covid-19 periode lag ook hier alles stil, meerdere toernooien gespeeld en prijzen gewonnen. Zo wonnen zij in 2016 het toernooi van Rood Wit Veldhoven en in 2017 de eerste editie van het Oldstars/Old music Tournement van SEV in Leidschendam. Begin juni dit jaar nemen ze weer deel aan een toernooi van DRL in Rotterdam.

Jaap Hoving

Hoe ouder je wordt hoe meer de gebreken komen. Onlangs overleed speler van het eerste uur Jaap Hoving op 76-jarige leeftijd. Er zijn ook spelers die vanwege uiteenlopende blessures niet aanwezig waren zoals Willem Dekker en Ton Houtman.

Andere vaste krachten als Rob Henzen, Dirk Slobbe, Rob van der Vijgh en Arie van den Berg keken noodgedwongen toe. Walking Football is leuk, maar de derde helft in de kantine van Olympia is ook belangrijk. De verhalen komen los. Namen uit het verleden gaan rond bij het blond schuimend bier.

Meedoen? Mail naar vmgovers@gmail.com.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.