- – door Hans Sanders-
In de serie “Met Gouda Sportstad aan tafel” werd op donderdag 21 november 2019 in de studio van RTV Gouwestad gesproken met vertegenwoordigers van de op 15 augustus 1919 opgerichte voetbalvereniging ONA. “Ontspanning Na Arbeid” is van oudsher gevestigd in de wijk Korte Akkeren.
Met gespreksleider Gerrit Schinkel, tevens de schrijver van het jubileumboek 100 jaar ONA, gingen drie ONA-mensen in gesprek over hun club. Van dit gesprek is hier een korte samenvatting te lezen en de opname te bekijken, gemaakt door een team van RTV Gouwestad.
Bekijk hier boven het gesprek op het You Tube-kanaal van Gouda Sportstad

Er werd gesproken met Rinie Perdijk (midden; huidige voorzitter), Willem Dekker (links; 68 jaar; ONA-corifee en huidige hoofdtrainer) en Arie de Wit (rechts; 75 jaar; erelid en oud voorzitter).

Gerrit Schinkel (GS) heette zijn gasten welkom en startte met vragen aan voorzitter Rieni Perdijk.
- GS: Hoe trots ben jij om voorzitter te zijn van deze mooie Goudse voetbalvereniging in dit jubileumjaar?
Rinie: Heel trots. Ik heb meer dan de helft zelf meegemaakt en wie haalt tegenwoordig nog de 100 jaar, met al die fusies en zo.
- GS: hoe kijk je terug op het jubileumjaar?
- Rinie vertelt dat het heel goed is bevallen en het is een prachtig feestjaar is geworden; dit heeft hij ook van de leden gehoord.
- GS: je hebt zelf ook gevoetbald; wat zijn je mooiste herinneringen als speler van ONA?
- Rinie was keeper en zijn mooiste herinneringen zijn om met ONA net niet te degraderen, want dan was het groot feest.
Gerrit richt zich vervolgens tot Arie de Wit met een aantal vragen.
GS: van de 100 jaar dat ONA bestaat ben jij ongeveer een kwart eeuw bestuurslid geweest, jij kent de club dus van binnen en van buiten. Wat voor een club is ONA?
– Arie vertelt dat ONA een wijkgebonden club is en dat volgens hem ook moet blijven; ONA hoort bij de Korte Akkeren en vervult daar een belangrijke sociale functie.
GS: wat voor een voetballer was jij Arie?
Arie vertelt dat hij geen ster was op de groene mat. Hij heeft 1x reserve gestaan bij het eerste en tweede, dat zegt genoeg.
GS: ONA heeft als enige Goudse voetbalvereniging betaald voetbal gespeeld. Wat zijn jouw herinneringen aan deze periode?
Dat ONA een fantastische keeper had in Adrie Evengroen. Ik ben geboren in de Mosstraat, te midden van allemaal ONA-families en daar woonde ook de familie Evengroen, met in het eerste van ONA de zonen “de slome” (spits Arie Evengroen) en keeper Adrie. Ik wachtte toen ik jong was Adrie altijd op bij de ingang van het veld en vroeg dan of ik zijn tas mocht dragen en natuurlijk mocht dat. Zo kwam ik altijd gratis binnen en heb ook de eerste wedstrijd in het betaald voetbal gezien tegen Blauw-Wit, een 6-1 overwinning.

Er zaten vaak tot 6000 man, die konden er toen nog op met al die staantribunes rond het veld. Aan de kant van de Walvisstraat werden achter de lage staantribune doeken opgehangen om het zwartkijken vanaf de andere kant van de sloot tegen te gaan. ONA heeft betaald gespeeld van 1955 tot 1960.

Tenslotte heeft Gerrit wat vragen aan Willem Dekker:
-GS: jij hebt ook jarenlang voor ONA gespeeld. Wat voor voetballer was jij en wat zijn de mooiste dingen die jij als voetballer hebt meegemaakt?
Willem: ik was een laatste man die de gaatjes dichtliep en het achterin organiseerde. Mijn vader was tot zijn 39ste stopperspil bij Moordrecht en ik ging altijd bij hem kijken, daar heb ik veel van geleerd. Ik ben op mijn 35ste bij het eerste gestopt en op mijn 42ste nog teruggehaald voor twee wedstrijden. De eerste speelden we gelijk en de tweede wonnen we en dat was genoeg om er in te blijven. De mooiste herinnering was ook voor mij als we niet degradeerden. Ik ben drie keer vanuit de derde klas gepromoveerd naar de tweede, maar dat houdt ook in dat ik drie keer gedegradeerd ben. We waren net te goed voor de derde klasse, maar net niet goed genoeg om ons meer dan enkele seizoenen in de tweede klasse te handhaven.
GS: je bent momenteel weer trainer van ONA, maar dat is niet de eerste keer.
Willem: Zeker niet, maar dat was nog in een andere tijd, toen ik trainer was van de regionale jeugd van ONA, de leukste tijd. We speelden tegen sterke jeugdploegen als die van IJsselmeervogels, GVVV, Scheveningen en SHO . We hadden 6, 7 goede ONA spelers en de rest waren vriendjes van CVC Reeuwijk, Waddinxveen en SV Gouda, dan hadden we 15 goede spelers. Jammer dat dit verloren is gegaan. We gingen naar de verre uitwedstrijden met de bus en aten dan de door vrijwilligers van ONA zelf klaargemaakte broodjes.
Ik ben onlangs met pensioen gegaan en heb dus weer wat tijd, maar zeker geen zwart gat, ik heb veel activiteiten. Theo van Eck was 7 jaar trainer geweest, heeft het goed gedaan en ONA van de vierde naar de tweede klas gebracht. Maar na 7 jaar werkte het niet meer, logisch. Zijn vertrek was zo eigenlijk een beetje te laat. Oud speler Silvester Hageman moet op termijn de trainer worden, maar heeft zijn papieren nog niet, daarom doen we het nu eerst samen en ben ik toch weer trainer.

GS: Rinie, jij bent vorig jaar maart Majanca Klip opgevolgd als voorzitter. Zij was de eerste vrouwelijke voorzitter van ONA, ook nog in een moeilijke periode. Hoe belangrijk is zij voor ONA geweest?

Rinie: Ik ben vorig jaar voorzitter geworden als haar opvolger. Zij heeft de club weer boven tafel gekregen, erg belangrijk dus.
GS: Arie, volgens mij weet jij alles van Super Soccer. ONA speelde wedstrijden tegen Ajax, Feyenoord en Napoli. Hoe hebben jullie dat voor elkaar gekregen?
Toenmalige secretaris Joop Kempers is daar achteraan gegaan. Dat kostte wel een paar centen, maar dat hadden we er wel voor over, want dat komt terug. ONA moest wel iets betekenen, want andere clubs lukte dat niet. Tegen Napoli werd de aftrap verricht door de ambassadeur van Italie; hij was samen met twee beveiligers.


GS: één van de hoogtepunten was de wedstrijd die Oud Ajax dat de Europa Cup 1 in 1971 had gewonnen speelde voor de Dick van Dijk Memorial. Vertel daar eens wat over Arie?
Arie: Dick was bij ONA begonnen en vertrok naar SVV dat 1e divisie speelde. ONA kreeg als transfersom fl. 1200,–, een bedrag dat ook nog in termijnen betaald werd. Dick is veel te vroeg overleden, heel jammer.

Willem heeft heel weinig herinneringen aan Super Soccer, want hij was toen trainer van Floreant. Rinie heeft die wel, want hij heeft 25 jaar geleden zelf meegedaan, tegen mannen als Kluivert, Menzo, Kreek en Seedorf.
GS: Arie, jij hebt Johan Derksen in de jaren 80 binnengehaald bij ONA. Hoe heb je dat voor elkaar gekregen?

Arie: Johan Derksen was toen werkzaam bij Jodan Boys en had daar problemen. Ik ontmoette hem bij de jeugdwedstrijd Olympia – ONA, hij is ook jeugdtrainer bij Olympia geweest. Hij had gehoord dat ik schilder was en die had hij nodig voor zijn huis. Van het één kwam het ander en zo kwam hij bij ons.
Eerst als trainer bij de jeugd en later als manager, in totaal 8 jaar. Hij wilde geen geld, deed alles voor niets.
GS: ONA was zo ongeveer de eerste voetbalclub in Nederland die met Kaboutervoetbal is begonnen; hoe belangrijk is kaboutervoetbal voor ONA?
Rinie: sinds we met kaboutervoetbal begonnen zijn, komen nu langzamerhand de eerste resultaten door richting de senioren. Op zaterdagmorgen worden ze getraind door spelers van ONA 1, zoals Mike Degenkamp. Ze regelen dat zelf, prachtig, ook om te zien.

GS: Willem, je staat momenteel met ONA bovenaan in de 2e klasse. Ben je hierdoor verrrast?
Willem: dat hadden we niet verwacht, de eerste periode winnen en bovenaan staan. Het is boven verwachting van iedereen en zo kan je zien wat iets “fris” kan doen. We doen het met veel mensen erom heen, als één ONA-familie en we staan wonder boven wonder bovenaan. Vanavond waren alle 19 selectiespelers op de training. Fijn zo’n luxe probleem.
GS: Rinie, ONA ligt midden in een woonwijk en er zijn geen uitbreidingsmogelijkheden. Belemmert dat misschien de toekomst van ONA?
Rinie: het kan een probleem worden als we groter worden. Het zou goed zijn als de gemeente iets aan het eerste (gras)veld zou kunnen doen, zoals kunstgras.
GS: de laatste jaren kiezen steeds meer verenigingen in West 2 voor prestatievoetbal op zaterdag. Leeft deze gedachte ook bij ONA of is en blijft ONA een typische zondagvereniging?
Rinie vertelt dat ONA vorig jaar één seizoen als pilot op zaterdag gespeeld heeft met een team. We zijn ermee gestopt omdat er te weinig spelers interesse hadden. Denkt dat ONA een zondagclub moet blijven. We spelen in de tweede klas, dan blijven de spelers wel.
GS: blijft ONA altijd in de Korte Akkeren?
Arie: ONA heeft een hele goede functie in die wijk, al 75 jaar lang. Weet niet hoe het anders zou moeten.
GS: Willem, de eerste periode titel is binnen, nu het kampioenschap?
Willem: ik moet weg als we naar de eerste klas gaan, vanwege mijn trainerspapieren. Ik ga dan als trainer stoppen. Schat de kans op de titel niet zo hoog in. Eerst maar eens dertig punten halen, dan kijken we wel weer verder. Gaan we omhoog, dan ben ik wonderdokter Dekker, gaan we omlaag, dan ben ik kwakzalver Dekker. Alles is nu eenmaal betrekkelijk.
Gerrit Schinkel bedankt de heren voor het gesprek en op naar de volgende 100 jaar!
Erg van genoten!
Ik ben opgegroeid in De Korte Akkeren, klasgenoot van Dick van Dijk op de Gunning-Mulo, dus ONA-supporter. Dick woonde in de Bakhuizen van den Brinkstraat en ik in de Schaepmanstraat. Dus vlakbij elkaar. Als sportjournalist van de Goudsche Courant ging ik naar Radius MVC Volleybal in Sporthal De Springers. Willem Dekker en Piet de Gruyl zaten dan naast me en voorzagen me (ongevraagd) van advies. Erg gelachen met die twee. Mooie bijdrage van Gerrit Schinkel.