Vier maanden (top)sport tijdens viering ‘Gouda 700’

 

Uit de Goudsche Courant van 25 april 2001; Rubriek Goudsch van Oud

Door Ton van Wieringen

Het 700-jarig bestaan van Gouda werd in 1972 uitbundig gevierd met een groot aantal hoogstaande (sport)evenementen.

Het sportprogramma begon op 28 mei met motorbehendigheidswedstrijden. Een dag eerder was het parachutespringen door slechte weersomstandigheden afgelast. Het programma eindigde pas op 28 september met de handbalwedstrijd van Vires tegen de Haagse eredivisionist Hellas (5 – 13) en het basketbalduel tussen Springers en de Amsterdamse topper Landlust (72 – 93). Vier mannen coördineerden de organisatie op een uitstekende manier: Hans Stouthart, Niek van Dantzig, Bram Starreveld en Jan de Gruyl. Alleen het honkbal voldeed tijdens ‘Gouda 700’ niet aan de verwachtingen omdat de honkbalbond op het laatste moment geen vertegenwoordigend team stuurde.

Op 5 juli bezochten maar liefst tweeduizend toeschouwers het polsstokspringen in Goverwelle. Anton van der Bas uit Ouderkerk a/d IJssel won weliswaar met een sprong van 14 meter 51, maar het publiek genoot het meest van de debuterende Gouwenaars die aan de lopende band een nat pak haalden.

Twee dagen later trok de Profronde van Gouda op de Krugerlaan zelfs twee keer zoveel belangstelling. Tegen ex-wereldkampioen Harm Ottenbros was geen kruid gewassen. De ‘Adelaar van Hoogerheide’ was zeer tevreden met 700 gewonnen guldens: ,,Laten die jongens in de Tour de France maar zweten, ik verdien hier onder betere omstandigheden veel meer”. Albert van Midden en stayer Cees Stam finishten als tweede en derde, terwijl favorieten als zesdaagsecrack Rene Pijnen en Limburger Harry Steevens rustig in het peloton pedaleerden.

Eveneens een groot evenement was het vierdaagse waterpolotoernooi in het Torenbad aan de Schielandse Hoge Zeedijk. Nederland met de latere toppers Ton Buunk en Gijs Stroboer, nam het op tegen Duitsland, Engeland, Spanje, Zweden, Bulgarije, Hongarije en de Sovjet Unie. Oranje eindigde als vierde, Hongarije won.

Het Gouda 700-toernooi met alle Goudse voetbalclubs, Solingen en een streekelftal kreeg als logische finale Gouda-Jodan Boys. Gouda had toen onder meer Bobby Westra, Gerrie Clement en Leen Bezem in de gelederen, terwijl Jodan Boys steunde op Cees Brem, Stef van der Jagt en Teun Sterk.

Cees Brem in actie voor Jodan Boys

Door een goal van Frans Noordermeer won Gouda het toernooi. Het voetbalhoogtepunt van het feestjaar 1972 was evenwel het duel van het Goudse Elftal tegen een zeer sterk Nederlands Militair Elftal met Frans Thijssen, Rene van de Kerkhof, Wim Rijsbergen, Bert van Marwijk, Jan Peters en Gerdo Hazelhekke. In het Goudse Elftal speelden onder meer John Ruiter, Cees Brem, Puck Pols, Joop de Jong, ‘Kleine’ Gerrit Bogaard, Hans Brouwer en Henk den Dijker. De Gouwenaars verloren met 2-7. Brem scoorde beide doelpunten, maar bruidegom Gerrit Bogaard (GSV) slaagde erin het de defensie van Oranje moeilijk te maken. Toen hij door PSV-er De Wert met twee handen werd afgeremd, schroomde de boze militaire trainer Jan Zwartkruis niet zijn speler naar de kleedkamer te sturen. ,,Wat ze bij hun club doen, daar heb ik niets mee te maken, maar bij mij worden het geen halve ‘gangsters’”.

Johan Kijne won de drukbezochte 5800 m lange Sylvesterloop door de binnenstad. De 1 minuut eerder gestarte veteranen, onder wie Boskoper Jan Vergeer, konden hem maar net voorblijven.

Met beker Wil van der Laan, rechts Dick van Hoevelaken en links achter Joop Kruisinga

Waarschijnlijk door de te goede weersomstandigheden trok de sterk bezette motocross op een speciaal aangelegd circuit in Bloemendaal minder publiek. De favoriete Brabanders Broer Dirkx en Cor den Biggelaar met hun Reeuwijkse bakkenisten Dick de Wolf en Dick Steenbergen speelden door materiaalpech geen rol van betekenis. Waardoor de ‘driewielers’ van het organiserende MCC Holland er een ‘Holland-festival’ van konden maken met als hoofdrolspelers het jonge, talentvolle duo Wil van der Laan-Huug Vonk (Reeuwijk). Het in Ajax-shirts gestoken koppel won beide manches voor Joop Kruisinga en Dick van Hoevelaken, die zich eveneens lieten bijstaan door Reeuwijkse passagiers: Dick Grootendorst en Wim Verweij.

Hans Stouthart

Coördinator Hans Stouthart, die ereburger van Gouda werd, sprak in 2001 nog steeds met veel enthousiasme over Gouda 700: ,,Een geweldige belevenis. Een prachtig stukje uit mijn leven. Dat kon toen allemaal”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.