Goudse Singelloop: Neerlands grootste straatestafette

Uit de serie Goudsch van Oud: Goudsche Courant 6 september 2000

door Ton van Wieringen

Gouda – Reeds bij de eerste singelloopestafette op 27 augustus 1927 zag de Goudse binnenstad zwart van de toeschouwers. Op de Kattensingel bleek een geweldige massa bijeen te zijn gekomen. De deelnemende teams telden acht lopers die achtereenvolgens 800, 400, 200, 100, 800, 400, 200, 100 meter afwerkten, in totaal dus drie kilometer. Het parcours liep over de Kattensingel, Hoge Gouwe, Oosthaven, Westhaven, Nieuwe Veerstal, Fluwelensingel en Blekerssingel.

De populaire Singelloop werd meestal georganiseerd op de eerste zaterdag van oktober door de zeer actieve Goudse Atletiek Kring (GAK), vele jaren onder de bezielende leiding van Henk Heijneman. Thor (Tot heil onzer ribbenkast) uit Gouderak met de snelle gebroeders Kasbergen en de latere Olympiadedeelnemer Gijs Lamoree (Boskoop) in de gelederen won de eerste editie voor het onfortuinlijke Goudse Olympia met voetbaltopscorer Hennie Krom, Joh.Amesz, Herman van Eyk en Wim Jaspers. Bij het postkantoor kwam de leidende 200 meterloper van Olympia in botsing met de inspecteur van politie. Hier profiteerde Thor van, hoewel Olympia later nog dichtbij kwam.Uitslag: 1. Thor 7 minuten 56 seconden 0,4; 2. Olympia 7.58.8; 3. ONA; 4.DIO 2 ; 5. Gouda.

De Singelloopoverwinningen van Thor volgden elkaar in het begin op; wat uitbundige feesten in Gouderak tot gevolg had! Hoewel het evenement slechts ongeveer zeven minuten duurde, stond het publiek in rijen dik langs de Singels. De Goudse atletiekclubs Vires et Celeritas en Achilles domineerden de Estafette gedurende de dertiger jaren. In 1936 won Vires in de recordtijd van 7 minuten 2 seconden 0,4.

Singelloop 1934

Toen de Singelloop het predicaat provinciaal kreeg, verschenen ook de cracks van verenigingen uit Den Haag, Rotterdam en Leiden aan start. Pas in de vijftiger jaren ging AV Gouda met vier gebroeders Jansen meespelen. Het Haagse Vlug en Lenig met international Jan Kleyn dook in 1947 voor het eerst onder de 7 minuten: 6 minuten 57 seconden 0,8, een minuut sneller dan de eerste uitgave in 1927.

Wim Slijkhuis

In 1942 was de toen 19-jarige Leidse topper Wim Slijkhuis er niet in geslaagd zijn club Holland naar het record te loodsen. De grote jaren van Slijkhuis moesten nog komen. In 1948 veroverde hij twee keer brons (1500 en 5000meter) op de Olympische Spelen van Londen en in 1950 werd hij Europees Kampioen 1500 meter. Wim was in die jaren de populairste atleet achter Fanny Blankers-Koen. Enige tijd na die behaalde Europese titel hielp Slijkhuis zijn Haagse club Trekvogels aan een absoluut Singellooprecord: 6 minuten 55seconden 0,4. Slijkhuis en ook zijn Zevenhuizense teamgenoot Bart Verwey (Nederlands Kampioen 400 meter in 1952) waren in dienst getreden bij miljonair en landgoed “Duindigt” eigenaar Jochems die tevens voorzitter was van Trekvogels. Verwey, die eerder uitkwam voor Achilles en Vires forceerde op de Hoge Gouwe een voorlopige beslissing. Slijkhuis c.s. hoefden de voorsprong slechts te verdedigen.

De Goudsche Courant zette de Singelloop 1950 op een voetstuk: Wat bezetting, strijd en belangstelling betreft was deze Singelloop een hoogtepunt. De felle strijd voerde het tempo hoog op. Het onbereikbaar geachte record van V&L werd daardoor verbeterd. Trekvogels was ongenaakbaar”. De uitslag bewijst dat: 1. Trekvogels 6.55.4; 2. DOS Rotterdam 7.04.4; 3. Holland Leiden 7.06.5. AV Gouda met de broers Jo, Cees, Henk, Dries en soms ook Rinus en Louis Jansen vergaarde later top vijf plaatsen. “We waren met vijftien kinderen thuis, aldus Dries Jansen. We hadden ons eigen voetbalelftal. Als estafetteploeg waren we overal een bezienswaardigheid. Provinciaal konden we iedereen aan”.


Op 6 oktober 1956 raakte de Singelloop op zijn retour, ondanks het fraaie 800 meter duel tussen de vooraanstaande Rotterdammer Varossiau – van het winnende DOS – en Boskoper Jan Vergeer, de Nederlandse titelhouder 3000 m Steeple. Het eens zo beroemde evenement trok weinig deelnemers en toeschouwers. Een jaar later werd de Singelloop verplaatst naar Gouda Noord. Afstanden werden door elkaar gehusseld en de loop moest de concurrentie aan gaan met de 6e Ronde van Gouda op dezelfde dag in de Korte Akkeren. Gewonnen door Beverwijker Ab Geldermans (later succesvol in de Tour de France). Dit betekende voorlopig de doodsteek voor de Singelloop, die in de negentiger jaren terugkwam als een zeer succesvolle nationale wedstrijd- en prestatieloop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.