Goudse wielrenmatadoren (deel 1; video’s)

(Dit verslag werd eerder gepubliceerd in het Goudanetdossier Gouda Sportstad) In een met 40 mannen en vrouwen goed gevulde bovenzaal van de Centrale Bibliotheek Gouda, vond op donderdag 3 februari 2011 voor de vierde maal “Met Goudanet aan tafel” plaats. Gasten waren Goudse- en streekwielrenners die in de jaren vijftig, zestig en zeventig hun sportieve hoogtepunten kenden.

De opmaat werd verzorgd door de heer Otto Beaujon uit Oudewater, o.a. voorzitter van de vereniging “De Oude Fiets”. Hij wist op een smakelijke en deskundige manier de aanwezigen te boeien met zijn stelling dat de georganiseerde wielersport de verbetering van het fietsmateriaal had tegengewerkt. Hij deed dat met beelden en aan de hand van gereden werelduurrecords. De afstanden afgelegd met onconventionele fietsen waren lang geleden al veel groter dan het wereld uurrecord van Eddy Mercx. Doordat de wereldwielerbond de UCI deze records met terugwerkende kracht ongeldig verklaarde door het materiaal waarmee gereden was achteraf te verbieden (versnelling, ligfiets, aerodynamische fiets etc.), bleef de opzet van de fiets in de kern hetzelfde en lijken de huidige fietsen nog veel op die uit het einde van de 19e eeuw. Ook was er daarom weinig uitdaging voor fabrikanten een afwijkende fiets verder te ontwikkelen, omdat geen renner die zou kopen. En zo stond de UCI de ontwikkeling van de fiets almaar in de weg.

Van de bijeenkomst is een videoverslag gemaakt: deel 1, (voordracht van Otto Beaujon uit Oudewater van “De Oude Fiets”), deel 2deel 3 en deel 4.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.