Met Goudanet aan tafel: Olympia 125 jaar (verslag)

(Dit verslag werd eerder gepubliceerd in het Goudanet dossier Gouda Sportstad) 

Op donderdag 9 juni 2011 werd in de Centrale Bibliotheek aan de Spieringstraat deel 5 van de serie “Met Goudanet aan tafel” opgenomen. De video-opnamen zijn hier te zien.

Aanleiding was het 125 jarig bestaan van de oudste voetbal (en cricket) club van de stad Gouda, Olympia. Een zevental Olympianen werden voor een gering aantal toeschouwers ondervraagd door presentator Hans Walthie.

Dat waren (vlnr) Ron van den Berg (lid sinds 1965), ooit eerste elftalspeler, trainer en nu bestuurslid. Roland van der Ban, ook het eerste gehaald en gevolgd door Ajax, maar te ernstig geblesseerd geraakt en nu beoogd vereniging manager. Bas Mol, lid sinds 1964 en op zijn 15e al in het eerste. Ook trainer van de jeugd geweest en van het tweede.

Jan van Os, in 1954 lid gemaakt door Hans de Koning en Piet Slapperdel. Speelde van medio jaren zestig tot 1974 in het eerste en maakte de opgang naar de eerste klas mee. Ton Molenaar (39), zestien jaar in Olympia 1 (tot 2006) en nu PR-functionaris. Willem ten Brink, lid sinds 1964 en al op jonge leeftijd geroepen tot het bestuur onder voorzitter Chris Karelse en nu lid van de jubileumcommissie en leider van Olympia 3. En tot slot Peter Lugthart (lid sinds 1954) die, ondanks dat hij aan de Walvisstraat woonde, door zijn vader op de fiets naar Olympia gebracht werd. Met ongeveer alles wat er bij Olympia gebouwd is of wordt, heeft hij als bestuurslid te maken.

Boeiend en met humor

Zo zat er een brede vertegenwoordiging van Olympia aan tafel, die de laatste vijftig jaar van de geschiedenis van Olympia van nabij hadden meegemaakt en er boeiend en met humor over wisten te vertellen. Over de opkomst in de jaren zestig, van een marginale derdeklasser naar de eerste klas onder leiding van trainer Wim van der Gijp, met als “mascotte” zoon René. Met in de spits de legendarische (later amateur internationaal) Frans Steur en Jan van Os op het middenveld. Over de met 3-4 verloren wedstrijd tegen Alphen waar de titel in de derde klas verspeeld werd en waarbij de grond schudde onder de 7000 springende toeschouwers en er zelfs een toeschouwer overleed van de spanning. Was het dopje cognac in de rust van Hans de Koning debet aan de zwakke tweede helft? De fanatieke derby’s tegen Gouda en ONA, Jan Baaiman als redder, zowel als speler (winnende tegen EBOH met als resultaat handhaving in de eerste klas) en als voorzitter.

Olympia tegen Ajax

Over de oefenwedstrijd tegen Ajax (met Cruijff) in Amsterdam (9-1, tegendoelpunt Jan Oudijk), door Ajax georganiseerd om aan de speciale bal van Real Madrid te wennen. De jonge Arno Pijpers (24) als trainer voor 40 uur voor de hele vereniging in dienst, een unicum bij de amateurs. Het kampioenschap onder trainer Jan Reurings, waarbij ondanks dat bijna alles gewonnen werd al in de winterstop door de spelers besloten werd dat hij kon vertrekken. Het bijten…bijten van trainer en ex bokser Jan Bens, de ballotages en het karakter van Olympia, in het Rooie Dorp de “gouden tanden club” genaamd. Over het eerste in de jaren negentig met negen studenten, door tegenstanders steevast “die kakkers” genoemd, ja de tegenstanders zetten meestal wel een tandje bij als Olympia op bezoek kwam. De vele vriendschappen die er in al die jaren gesloten zijn, een reünie waar wel 500 man op af kwamen vanuit Zuid Afrika, tot Bahrein en Roemenie. De Olympia Revues in de Schouwburg, dit alles kwam over tafel. Het gaat goed met de 125 jarige, er staat nieuwbouw op stapel, er zijn voldoende vrijwilligers, financieel is het op orde, zodat de club van voorzitter Edo Neefjes met vertrouwen de toekomst in kan gaan.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.