Henny Krom, ‘de kurk’ en ‘de gentleman’ van Olympia

Scoorde meer dan 1000 keer
Uit de serie Goudsch van Oud: Goudsche Courant, november 2000
Door Ton van Wieringen

Hennie Krom

Al op 16-jarige leeftijd debuteerde Henny Krom (1907-1985) in het eerste elftal van Olympia. De middenvoor uit de Wijdstraat scoorde meer dan duizend keer en kreeg als bijnaam ‘De Kurk’. Misschien niet helemaal terecht want Olympia dreef op meer dan alleen de inbreng van Krom. In die tijd verdienden ook Bouke de Jong, Bas Hagendijk en Wim Mallon hun sporen.

Henny was trouwens eveneens een bijnaam want eigenlijk heette hij Ernst, een naam die al tijdens zijn jeugd werd verbasterd. Zijn derde bijnaam was ‘De Gentleman’. Zijn recentelijk overleden medespeler Bas Hagendijk over het hoe en waarom. ,,Henny vond het een kunst om tegenstanders elegant te passeren zonder hen aan te raken. Hij was individualistisch en aalglad. Op het soleren vanaf de middenlijn had hij patent.” Veel later ergerde Krom zich aan ruw en verdedigend voetbal en werd hij bewonderaar van Johan Cruijff.

Hennie Krom

De aanvallende speelwijze van voor en vlak na de Tweede Wereldoorlog speelde het erelid van Olympia in de kaart. Met de roodzwarten kwam hij uit in de tweede (van 1932 tot 1936) en derde klasse. Betaald voetbal bestond nog niet; de eerste klasse was het hoogst haalbare. Vanaf 1923 speelde Krom vele seizoenen in Olympia 1. Op 40-jarige leeftijd haalde men hem terug om de voorhoede te versterken.

Zijn beste periode kende hij begin jaren dertig. In het seizoen 1930-1931 (tweede achter HVC) scoorde hij 38 van de 74 doelpunten, in het promotieseizoen 1931-1932 trof hij veertig keer doel en in 1932-1933 (tweede in de tweede klasse achter Excelsior) scoorde hij 26 van de 53 doelpunten. Op Hemelvaartsdag 1932 drukte Krom zijn stempel op de promotiewedstrijd tegen het Haagse BMT (Biedt Moedig Tegenstand). De Goudsche Courant schreef: Bij de stand 3-3 zou Henny Krom het schip in veilige haven brengen. Op meesterlijke wijze. De tijd verstreek meer en meer. Beide ploegen vertoonden tekenen van vermoeidheid en desondanks waren de doelen niet van gevaar gevrijwaard. Daar pikte Henny Krom ongeveer op het middenveld de bal op, een snelle ren, drie, vier spelers werden gepasseerd, de keeper liep uit, de bal werd ook langs hem gespeeld en met een leeg doel voor zich had Krom met een kalm rollertje de honderden toeschouwers in verrukking gebracht. Elke liefhebber die het voetbalhart op de rechte plaats heeft zitten, juichte deze prestatie van meesterlijk spel spontaan toe. De Hagenaars hebben hun uiterste best gedaan hun positie te handhaven, maar tegen de goalgetter, zoals hij dezen middag speelde, is niets in te brengen”.

De verrichtingen van de productieve midvoor bleven niet onopgemerkt. Veelvuldig werd Krom als gastspeler uitgenodigd. Zoals op 26 juni 1932, toen hij met een versterkt Schoonhoven tegen kampioen Feijenoord speelde dat per boot 600 supporters meebracht. Feijenoord won met 2-3, maar Henny scoorde niet alleen beide tegendoelpunten, maar maakte het ook de internationals Bas Paauwe, Adri van Male en Puck van Heel moeilijk. Hij kwam tevens uit voor de vertegenwoordigende teams het Gouds Elftal, de Zwaluwen en het voorlopig Nederlands Elftal. Op 5 oktober 1932 was hij reserve bij Oranje tegen Bristol Rovers en op 9 november 1932 deed hij in Rotterdam-Spangen mee tegen de Engelse profs van derdeklasser Northampton Town. Het officieel programma meldde: ‘Jammer is dat Krom die altijd middenvoor speelt en als zodanig een speler van klasse mag worden genoemd, nu op een der binnenplaatsen komt te staan. Men zal dan ook dienen af te wachten hoe hij het er als linksbinnen afbrengt. In elk geval zal hij bijzonder op de voorgrond moeten treden, wil er kans zijn dat hij in Düsseldorf tegen Duitsland op 4 december de Oranjetrui zal mogen dragen’.

Olympia 1930

In een door 30.000 toeschouwers bezocht duel speelden de Nederlandse amateurs een zeer slechte wedstrijd en verloren met 4-0. Krom verhuisde tijdens de wedstrijd naar zijn vertrouwde middenvoorpositie, kreeg drie kansen, maar scoorde niet. Een (nieuwe) kans kreeg Henny niet. Op 4 december won Holland in Duitsland met 0-2.

De concurrentie met Leen Vente, Kick Smit en Beb Bakhuys was (te) zwaar. Bovendien speelde Krom ‘slechts’ voor een tweedeklasser. Voor een weekgeld kreeg hij de mogelijkheid bij Sparta, VUC (den Haag) of Hercules (Utrecht) te gaan spelen. Hij sloeg deze aanbiedingen echter af, koos voor zijn zaak in huishoudelijke artikelen en bleef het gezellige Olympia trouw.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.