Het Goudse Voetbalelftal was een heuse trekpleister

Uit de serie Goudsch van Oud: Goudsche Courant 8 mei 2002
Door Ton van Wieringen

Het is lang geleden dat het Gouds voetbalelftal in actie kwam. Waarschijnlijk op 15 augustus 1972 voor het laatst toen de beste Goudse voetballers een sterk Nederlands Militair Elftal ontmoetten ( zie Gouda 700 jaar stad – viering).

Voor de 2e Wereldoorlog kwamen twee vertegenwoordigende teams regelmatig in de wei: Het Gouds KNVB elftal en het Gouds GVB elftal. Dit laatste team kwam ook na 1972 nog in toernooien uit. Soms werden ook spelers van regioclubs geselecteerd. In de crisisjaren voor de oorlog ging de

Hennie Krom

opbrengst vaak naar het Gouds Crisis Comité. Topscorer Hennie Krom van Olympia en keeper Simon Hofman van ONA behoorden toen tot de vaste keus van ‘rood en wit’. In het begin van die dertiger jaren speelden Gouda, Olympia en ONA in de tweede klasse. Meestal werden eersteklassers uitgenodigd om het stadsteam partij te geven. Vaak stroomde het publiek massaal toe. Enkele uitslagen: 1930 Haags Elftal – Gouds Elftal 4-3, 1932 VUC/Quick combinatie-Gouds Elftal 1-4 met drie doelpunten van Gouda speler Schouten, 1932 Hilversum – Gouds Elftal 3-3 met een uitblinkende Krom.

Over de wedstrijd tegen het met vier invallers opererende Haagse HBS (3-6) toonde de Goudsche Courant zich op 27 december 1932 weinig enthousiast: ‘De beste Goudse tweedeklassers staan nog lang niet op het peil van HBS’. Tegen Sparta ging het in 1933 stukken beter. Op het ONA-terrein won de trots van Gouda met 5-2. Spee, Van Maaren, Ottevanger, G. en C. de Jong, vertegenwoordigden Gouda, Hofman, Frie en Berkhout namens ONA terwijl Olympiaan Krom opnieuw de show stal.

Het 40-jarig bestaan van ONA in 1959 moest wel een interessant duel opleveren omdat Gouda zojuist de Nederlandse amateurtitel had bemachtigd en omdat ONA toen uitkwam in het betaalde voetbal. De landskampioenen hadden natuurlijk een stevige inbreng in de Goudse XI met Jan Kruitbosch, Arie van Schaik, Fred de Gruijl en keeper Bep Vreeswijk. Vreemd genoeg was de absolute uitblinker Piet Frederiks niet van de partij. Melkert en Alblas zorgden voor de Olympia inbreng en de gebroeders Piet en Joop de Jong namen als GSV-ers deel. Spelers van Ammerstol en Schoonhoven vulden de ploeg aan. Rotterdammer Jan Nijman, later trainer van ONA en Sparta, debuteerde bij de rood-zwarte semi-profs. Boeiend kon het duel niet worden genoemd. Door de warmte ontaardde de jublileumwedstrijd in een potje vakantievoetbal. Het scoreverloop: 1-0 Christ, 1-1 Joop de Jong, 1-2 Van Putten (Schoonhoven), 1-3 Melkert, 2-3 Van den Berg. ONA-keeper Adrie Evengroen slaagde er niet in een strafschop te benutten.

Gouds elfal 1966: Opstelling: Staand vlnr Everling (GSV), Meewezen (Donk), De Gruijl (Gouda), Lingen (ONA), Van Oel (Donk), De Jong )ONA). Zittend vlnr Steur (Olympia), De Jong (GSV), Vermeulen (Gouda), Klerks (Gouda), De Boer (Olympia), Brem (GSV). (foto Goudsche Courant/Martin Droog)

Het nieuwe Goudse sportweekblad Sportmozaiek – 38 cent per nummer – nodigde op 14 juli 1966 de profs van Holland Sport uit als sparring-partner. Onder leiding van veelvoudig international Cor van der Hart moesten de Scheveningers de Eredivisie zien te bereiken. Een vlot draaiend en zeker niet voor de beroepsvoetballers onderdoend Gouds Elftal (zie foto) maakte het ‘De Sport’ moeilijk. En dan te bedenken dat de beste Goudse voetballers te elfder ure waren opgetrommeld.

 

Op het DONK-terrein schopten de aanvallers Cees Brem (GSV), Piet de Jong (GSV), Frans Steur (Olympia) en Siem de Jong (ONA) herrie in de defensie en brachten zelfs ex-ADO doelman Martin van Vianen in verlegenheid. Het scoreverloop: 0-1 Coutinho, 1-1 Siem de Jong, 2-1 Siem de Jong, 2-2 Zuiderwijk, 3-2 Steur, 3-3 en 3-4 Catama, 3-5 Coutinho. Van der Hart en HS-voorzitter Kroesemeijer keken na afloop bepaald niet vrolijk, de Goudse gelegenheidscoach Evengroen wel!

Henk Wachter is natuurlijk Henk Walthie van Gouda

 

Eén antwoord op “Het Goudse Voetbalelftal was een heuse trekpleister”

  1. Toen het betaald voetbal in Gouda door ONA werd omarmd kwam het toch wel hard aan, mijn oom Hans van den Broek was links voor en was sponsor van ONA, samen met de oud Papierhandelaar Nobel in de Tuinstraat, was toevallig woensdag in Gouda en fotografeerde een auto van van Vegten
    die op een bord in de Tuinstraat was aangebracht,
    bij de vv. Gouda , waar mijn vader Joh Anker, de belofte,
    het vierde elftal onder zijn hoede had werd de kas gevuld door de Hr. Nagtegaal van de Gouda Vuurvast ..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.