Wie kent de Gymnastiekvereniging Krachtsport?

Op 18 augustus 2020 stond er op de Facebookpagina van de Historische vereniging Die Goude een  prachtige foto van de mannen van de Goudse Gymnastiekvereniging Krachtsport. De foto zou rond 1920 gemaakt zijn. De bijgevoegde tekst was:

“Gymnastiekvereniging Krachtsport.
Midden in de winter poseren de mannen van de Goudse gymnastiekvereniging Krachtsport voor de fotograaf. Staan ze op het terrein bij de Schouwburg? Op de eerste rij, derde van links, staat Willem Albert Steenbergen, de grootvader van Andy Groenewoud. Hij leverde de foto, die door Nico Boerboom werd gedigitaliseerd.”
Uitslagen uit het “Vaderland” van 19 augustus 1930
Onze vraag is, wie weet er meer over deze vereniging? Op internet komen we niet  veel verder dan een tweetal geveilde speldjes en een enkele uitslag.
Er heeft mogelijk ook een Goudse korfbalvereniging van die naam bestaan . Klopt dat en was het wellicht één en dezelfde vereniging?
HSA

 

Gymnastiekvereniging Krachtsport, circa 1920

 

 

 

 

 

 

 

Reacties:
22 augustus 2020: Jan Lafeber

De vereniging werd op 5 december 1905 opgericht. Uit een berichtje in de Goudsche Courant van 18 december 1906 maak ik op de leden van deze vereniging vroeger de Volksklasse van Excelsior uitmaakte. Hierbij ook een link naar nog meer krantenartikelen (er zijn er met wat slimme zoekopdrachten nog wel meer te vinden). https://kranten.samh.nl/zoeken.php?query=vereeniging%20Krachtsport

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In 1912 vroegen de gymnastiekverenigingen “Excelsior”, voorheen “Hercules”, en “Krachtsport om gratis gebruik te mogen maken van een lokaal in school nr. 4 aan de Prins Hendrikstraat. Voorzitter van Krachtsport was toen P.M.A. v.d. Pauw en secretaris was L. de Wit. Helaas kregen zij nul op hun rekest. Er werd weliswaar geen huur berekend, maar de verenigingen moesten wel de kosten van verlichting, verwarming en schoonmaken voor hun rekening nemen.

Athletiek en Gymnastiekverening Krachtsport op 11 juli 1925 op de Sint Jansbrug; ter gelegenheid van het 5 jarig bestaan

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.