Wielrenners rijden 14 keer een profronde in Gouda

Door Ton van Wieringen

De Wielerronde van Gouda is meer dan zestig keer verreden op diverse parcoursen. De KW weg (Koningin Wilhelmina weg) en de Krugerlaan ontvingen de pelotons vele malen. Maar ook de Blekerssingel, Boelekade,

Gerrit Schulte

Tollensstraat, de Goudse Poort en Gouda-Noord waren plaats van handeling voor de Ronde van Gouda. Veertien keer stonden de beroepsrenners aan start. Met aansprekende namen als Gerrit Schulte, Theo Middelkamp, Kees Pellenaars, Hennie Kuiper, Harm Ottenbros, Cees Priem, Gerard Vianen, Leo van Vliet, Bert Oosterbosch en Theo Smit.

 

 

 

Theo Middelkamp

In 1943, tijdens de oorlog, verteerde Brabander Kees Pellenaars de vele beklimmingen van de Goejanverwelledijk vanuit Kort Haarlem het best. De prof die later grote bekendheid genoot als ploegleider van diverse Tour de France-ploegen verwees de ‘Koning der Kermiskoersen’, de Zeeuw Theo Middelkamp, naar het zilver. Gouwenaar Jan Hofstede die in 1938 de 2e Ronde van Gouda voor amateurs won, en ook Nederlands Kampioen werd, bleef onopgemerkt.

 

Op 6 augustus 1944, met de hongerwinter voor de deur, was een pracht van een parcours uitgetekend op de Blekerssingel en de Boelekade. Met twee lastige, zeer scherpe bochten. Zestig profs en onafhankelijken (een categorie tussen amateurs en beroepsrenners) tekenden de presentielijst. Na 120 km kwam Bosschenaar Gerrit Schulte als winnaar over de finish. Kees Pellenaars en nationaal kampioen Middelkamp werden derde en vierde. Jan Hofstede draaide 100 km dapper mee. De Goudsche Courant maakte melding van een enerverende strijd. Elfduizend (betalende) toeschouwers woonden het spektakel bij. Meer kijkers trok de Goudse koers nooit, ook later niet.

 

Jan Hofstede

Op 10 juni 1946 was Theo Middelkamp de snelste op de Blekerssingel. Het startgeld varieerde van 25 tot 500 gulden ( Pellenaars, Middelkamp). Pellenaars eindigde als vijfde. Onder de deelnemers ook het Goudse duo Jan Hofstede en Koos van Vliet.

Het duurde tot 1972 voor de profs – op de Krugerlaan en Burgemeester Martenssingel – opnieuw in actie kwamen in het kader van Gouda 700 jaar stad. Harm Ottenbros, in 1969 wereldkampioen, bleek nog steeds over rappe benen te beschikken. Eerste werd dus Ottenbros, die 33 overwinningen bij de beroepsrenners boekte. Het profrondecomité bestond in 1972 uit Piet Biesheuvel, Harrie van der Horst, Hans Hofman, Ton van der Velde, Piet Versluis en ‘premieverzamelaar’ Jan van Wieringen.

De Ronde van Gouda was op 11 oktober 1975 de Sluitingskoers van het seizoen. Wereldkampioen Hennie Kuiper was de meest prominente deelnemer. Oliehandel de Onderneming, dat ook een profploeg sponsorde, en GRC Excelsior tekenden voor de organisatie. De 23-jarige Jos Schipper trok voor 1000 toeschouwers in de Goudse Poort de winst naar zich toe. Met Hennie Kuiper op de derde plaats. Schipper was een verdienstelijke coureur die de Ronde van Spanje in 1978 als vijfde afsloot, op nog geen vier minuten van winnaar Bernard Hinault.

Aad Kraan

In het rood-witte shirt van De Onderneming deden Aad Kraan (Gouda) en Cor Berkouwer (Stolwijk) op 29 juli 1976 op de Koningin Wilhelminaweg en Gaarlandtsingel mee aan de volgende Profronde van Gouda. Met als inzet de Grote Prijs Rijn en Gouwe. Gerard Kamper maakte het overwinningsgebaar. Bennie Groen van De Onderneming eindigde als tweede en Kraan en Berkouwer sloegen een goed figuur. Ploegleider Koos Rook en ‘geldschieter’ Cees de Pater, directeur van de oliehandel, toonden zich tevreden mensen.

De 6 van “Rijn en Gouwe”

Vanaf 1978 mengde Dagblad Rijn en Gouwe zich nog meer in de profsport. Met jaarlijks de 6 van Rijn en Gouwe in Alphen, Gouda, Waddinxveen, Nieuwkoop, Boskoop en Bodegraven.  Verreden tijdens de Ronde van Frankrijk voor de thuisblijvers. Noord-Hollander Hans Langerijs won in 1978 niet alleen in Gouda maar was ook de beste in het eindklassement. Een jaar later ging de Goudse overwinning naar Gerrie van Gerwen en ging de eindoverwinning naar Aad van den Hoek van de overheersende Raleighploeg. Van Gerwen reed ook in 1980 naar de winst. Jos Lammertink won de Zesdaagse net als in 1981. Gouda was toen voor Brabander Ad van Peer.

Theo Smit

Tweevoudig Touretappewinnaar Theo Smit reed in 1982 alle zes dagen in de leiderstrui en deze topsprinter won dus met overmacht. De Goudse etappe werd een prooi voor Gerrie van Gerwen. Wies van Dongen was op 8 juli 1983 de beste. Hans Langerijs, toen woonachtig in Waddinxveen, greep de eindoverwinning. De één na laatste editie van de 6 van R&G – in 1984 – was (weer) voor Theo Smit. Smit won ook in de Krugerlaan.

Eerstejaarsprof Nico Verhoeven – later ploegleider bij JUMBO – was in 1985 de laatste professionele winnaar in de Kaasstad. De Goudse etappe leverde een eerste plek op voor Fons van Katwijk. Na 1985 waren er geen profwedstrijden meer in Gouda.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.