Atletiek archief

Het dossier Atletiek op Goudanet bevatte een aantal oude foto’s en krantenartikelen:

Atletiek heeft rijke historie

  

 

 

 

Annie Mallon in actie (Olympia Gouda) bij recordwedstrijden bij Te Werve in    Rijswijk 13 september 1925.     Finisch 80 m.

                                                                                 

Goudse Annie Mallon sprint  naar de eindstreep.

Foto:  www.atletiekhistorici.nl

De reactie van Paul van Gool op 28-02-2011 : Beste mensen, op beide foto’s staat Annie Mallon. Er waren minstens drie zussen Mallon: Annie, Jo en Margreet. Annie was een sprintster, Jo een 800 m. loopster. Helaas doen vele zgn. sporthistorici hun werk niet goed en beweren dat Annie op de OS van 1928 de 800 m. liep. Alles is te vinden op de aangehaalde website.

Eerste Estafette Singelloop Gouda 1927  

Singelloop estafette om de A.L.R.O. beker Zaterdagmiddag (27 augustus 1927) had de aangekondigde Singelloop Estafette plaats, onder buitengewoon grote belangstelling. Onder uitstekende weersgesteldheid had deze loop plaats en de G.A.K. heeft hiermee een groot succes geoogst en de voor de propaganda van de Atletiek bleek een dergelijke wedstrijd veel ertoe te kunnen bijdragen. Op het Veemarktterrein, was het om 5 uur reeds een drukte van jewelste. Hier was in het restaurant de kleedgelegenheid ondergebracht en kwamen de G.A.K. bestuurders en officials bijeen om de regeling etc. zo spoedig mogelijk te doen geschieden. Lees hier verder: singelloop1927

DWARS DOOR DE KORTE AKKEREN Zaterdag 20 october 1945 Georganiseerd door de Athletiek-commissie van de G.V. en A.V. ‘ONA’.

Route:  Naar wij vernemen zal de route van de zaterdag a.s. te lopen ronde ,,Dwars door De Korte Akkeren”, (2.5 km) als volgt zijn: Start bij de Westerschool, Tollenstraat, Vossiusstraat, C. Huygenstraat, R. Visserstraat, Vorstmanstraat, Prins Hendrikstraat, Wachtelstraat, Reigerstraat, Emmastraat en finisch bij de Westerschool. De belangstelling bij de atleten is zeer groot, niet minder dan 110 lopers zetten hun beste beentje voort.

Uitslag: Er werd gelopen in 2 groepen B en C en D en E. Winnaar bij de D en E klassers werd J. van Sloten van Hercules (Dordrecht) in de tijd van 7 min. 25.3 sec. Winnaar van de B en C lopers werd na een pittige strijd C. Dijkgraaf van W.I.K. (Wassenaar) in de tijd van 7 min. 43.4 sec.   Bron: Nieuwe Zuidhollander


                

 

 

 

 

 

 

Atleten Achilles poseren bron: Digitaal Archief H. Sanders

Jan Zijderlaan Nederlands veldloopkampioen 10 km.

3 maart 1968 werd Jan Zijderlaan in de Bakelse Bossen bij Helmond Nederlands veldloopkampioen 10 km.  

Jan Zijderlaan in actie aan de Nieuwe Vaart .                          Het was in de tijd dat Gouda nog aan de Vaart voetbalde en de atleten van Gouda rond de drie velden hun trainingsronden maakten. Rond de velden werd er gesprongen en de kogel gestoten.

UITLOPEN

Een paar maal in de week kwamen de voetballers (selectie) en de Atleten naar de Vaart voor de training. Als de voetballers begonnen dan waren de atleten al klaar (hadden dan al 10 km gelopen) en gingen dan wat uitlopen Jan Zijderlaan, Floor Verdouw, Cor Peterse en nog vele anderen atleten liepen dan nog enkele kilometers uit.  Wij voetballers begonnen dan onze training. Na een paar ronden (warming-up) rond het eerste veld gingen wij dan vervolgens de strijd aan tegen de uitlopende (pratende) atleten. Wij voetballers liepen er dan achteraan al stampend en kreunend. Echter het was ook genieten om te zien hoe de atleten geheel verschillend van stijl ons rond het veld lieten zeulen.

Zo licht als een veertje

Het was een genot om b.v. Jan Zijderlaan te zien lopen zo ligt als een veertje, je hoorde hem niet landen een pracht atleet. Geheel anders van stijl Floor Verdouw een vechter en knokker niet mooi maar wat een kracht en mentaliteit. Dan had je natuurlijk nog Cor Peterse (een echte Gouda-man die veel voor de atletiekvereniging Gouda heeft betekend). Cor was altijd een opvallende verschijning rond het veld. Veel krachttraining was Cor niet vreemd. Met jerrycans gevuld met water, een op de linker en de ander op de rechter schouder en maar zwoegen. Een boomstam groot en klein Cor wist er wel raad mee. Cor trainde niet alleen rond de Gouda velden maar ook in de Korte Akkeren (rond de Westerkade) met een boom op de schouder was geen uitzondering. Kracht, kracht en nog eens kracht, wat een mentaliteit.

Cor tegen de voetbalselectie

Graag liep Cor tegen de Gouda voetbalselectie een wedstrijd over zoveel ronden, rond het eerste veld aan de Vaart. Vaak waren de voetballers kansloos, behalve die ene keer. Cor kwam als laatste binnen. Aan de start de selectie (ruim 20 spelers) en Cor. Vooraf hadden de voetballers afspraken gemaakt. Aan beide kanten van Cor enkele spelers voor hem een rij en achter hem een rij, Cor was dus volledig ingesloten en kon geen kant meer op. In de laatste honderd meter waren het de voetballers die dan met een laatste sprint Cor het nakijken gaf. Wij voetballers hadden gewonnen. Weken lang werd Cor natuurlijk (met de bekende voetbalhumor) herinnerd aan deze prachtoverwinning van de voetballers.

Eén antwoord op “Atletiek archief”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.