Namen gezusters Mallon (Atletiek) regelmatig verward

Door Jan Lafeber

(3 september 2021)

In de jaren twintig van de vorige eeuw behaalden de Goudse atletes, de zusjes Mallon regelmatig overwinningen op landelijk niveau op meerdere atletieknummers. Ik kom hun portretten met enige regelmaat tegen in de landelijke pers, waarvan hieronder enkele voorbeelden.

De zusjes Mallon waren kinderen van de uit Assen afkomstige letterzetter Martinus Mallon (1867-1953) en Margrithe Martina Reebeen (1871-1951). Na hun huwelijk in Gouda vestigde hij zich in Gouda. Hij was eigenaar van een drukkerij op de Nieuwehaven. Hij was een van de oprichters van de Goudse afdeling van ”de Nederlandsche Bond voor Algemeen kies- en stemrecht” in 1892. Ook was hij mede-oprichter en eerste secretaris van de Goudse afdeling van de SDAP in 1896.
Uit hun huwelijk werden tien kinderen geboren, acht meisjes en twee jongens. Zeker vier van de zusjes waren atletes t.w. Margritha Martina (Greet) (*1901), Martina (Tina) (*1904), Adriana Johanna (Sjaan) (1905-1970) en Johanna (Anna) (1908-1992). Eén van de broers, Willem (Wim) Mallon (1911-1992) was erelid van GC & FC Olympia.
De zusjes werden tot voor kort in publicaties nogal eens met elkaar verward. De foto van de hoogspringster heeft in ieder geval betrekking op mevr. J. Slobbe-Mallon en dat was Johanna (Anna) Mallon die in 1927 getrouwd was met Johannes Slobbe. Sjaan was de 800 meter hardloopster. Zij nam in 1928 deel aan de Olympische Spelen in Amsterdam, maar kwam niet verder dan de series. Zij verongelukte op 30 april 1970 bij een auto-ongeluk. Anna was ook sprintster. Op de foto’s staan, neem ik aan, zowel Anna als Sjaan.
NB redactie: Na een uitgebreide  feitenuitwisseling op de overlegpagina van Wikipedia over het onderwerp “Sjaan Mallon” door diverse (sport)historici is de Wikipedia pagina  recent conform aangepast. Er is afscheid genomen van de roepnaam “Jo”, dat moet “Sjaan” zijn..

 

 

Lees de andere artikelen over de gezusters Mallon in Gouda Sportstad hieronder:

https://www.goudasportstad.nl/atletiek-archief/

Bekijk hier ook de Historische website van Jan Lafeber

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.